De nordiske kostholdsrådene er anerkjent som retningslinjer for å oppnå et sunt og balansert kosthold, men kan vi stole på disse?
Den siste tiden har det blåst godt i ernæringsmiljøet og det har vært mye debatt rundt de nye nordiske kostholdsrådene som er rett rundt svingen.
Hvorfor angår denne debatten deg? Du spiser vel uansett hva du vil?
For å ta deg med videre i denne artikkelen vil jeg at du skal forstå hvorfor rådene er viktige også for deg, selv om du selv bestemmer hva du skal spise. I hvert fall er det dette de fleste av oss tror.
Rådene setter føringer for hva som serveres i barnehager, skoler, sykehus, sykehjem, ja, i grunn i alle institusjoner. De vil også påvirke lærebøker innen kosthold og ernæring. Samt hvordan matvareprodusenter setter sammen maten gjennom intensjonsavtalen. Altså hvilken mat som blir tilgjengelig for deg og meg uansett hvor vi trenger å kjøpe og innta mat.
Hva er så den store striden?
Rådene skal ha til hensikt å fremme folkehelsen og redusere forekomsten av kroniske sykdommer. Da må vi i det minste kunne forvente at rådene er tuftet på nyeste forskning og med helse som øverste prioritet.
Imidlertid har det nylig oppstått en intens debatt om de nye nordiske kostholdsrådene og deres forhold til ultraprosessert mat.
En gruppe forskere har hatt som mandat å gå gjennom all nyere forskning på kosthold og ernæring. Deres klare konklusjon var at de nye ernæringsrådene må være advare mot inntaket av ultraprosessert. Dette fordi det er omfattende dokumentasjon på at ultraprosessert mat skader helsen vår.
Ultraprosessert mat kan øke faren for at du får kreft, diabetes type 2, overvekt, demens og problemer med mage- og tarmsystemet. Altså utfordringer som allerede florerer i samfunnet og som hver dag frarøver både livskvalitet og livslengde for alt for mange mennesker.
Ultraprosessert mat refererer til matvarer som gjennomgår en omfattende industriell bearbeidelse og inneholder vanligvis flere ingredienser, tilsetningsstoffer og konserveringsmidler. Disse matvarene er ofte preget av høyt innhold av sukker og tilsetningsstoffer, samtidig som de har lite næringsverdi. Eksempler på ultraprosessert mat inkluderer brus, godteri, hurtigmat, ferdigmat og snacks.
Å begrense inntaket av ultraprosessert mat og erstatte den med mer naturlige og næringsrike alternativer som råvarer, er viktig for å opprettholde god helse.
De merkelige argumentene:
Argumentene som er brukt i forbindelse med konklusjonen av rådene, er at forskerne visstnok er enige i at det mangler dokumentasjon på at ultraprosessert mat er skadelig. Hvilket har fått mange av forskerne som konkluderte med det motsatte, til å reagere kraftig. Så kraftig at flere av disse har krevd å få navnet sitt strøket fra rapporten. Så enighet, er ikke begrepet jeg ville benyttet. Dessuten om du skulle lure, det er publisert ca 100 forskningsartikler på ultraprosessert mat.
Det er også blitt kalt en hype som visstnok er funnet på av noen folk kanskje i Brasil…..Argumentet faller totalt igjennom grunnet mengden forskning og dessuten har land som Brasil, Ecuador, Mexico, Nord-Madedonia, Canada og Peru nå inkl advarsel mot ultraprosessert mat i sine ernæringsråd til befolkningen.
En annen interessant observasjon er at begreper også blandes i debatten. Begrepet prosessert og ultraprosessert brukes om hverandre. Det blir hevdes at ultraprossesert mat forekommer for å sikre mattrygghet. Dette er rett og slett feil, og det fordi begrepene blandes.
Forskjellen på Ultraprosessert og prosessert mat
Når du koker et egg, steker et stykke kjøtt eller griller et fiskestykke, så prosesserer du maten. Hvilket både er nødvendig og helt uproblematisk. Produsenter kan prossesere maten vår ved å fermentere, hermetisere, homogenisere og varmebehandle. Dette er da for å øke matsikkerheten og holdbarheten. Eksempler på slike produkter kan være naturell yoghurt, ekte smør, hele oster for å nevne noe. Disse produktene kan du fint spise.
I ultraprosesserte produkter har man tilsatt sukker, aroma, planteoljer, søtningsstoffer, fortykningsmidler for å gjøre maten søtere og skape en “perfekt” konsistens, altså mer attraktiv og lønnsom. Det har ingenting med å øke mattrygghet å gjøre.
Dessuten er det lite råvare i produktene. Så du betaler en høy pris for vann som ofte utgjør en stor andel av produktet og tilsetningsstoffer for å få det hele til å henge sammen og smake godt. En høy pris både fore produktet og for helsen din.
De tre minst saklige argumentene
De tre siste argumentene som er brukt i debatten, er at siden matbutikkene i dag består av ca 60 % ultraprosessert mat, kan vi ikke advare og skremme folk bort fra dette utvalget. At noe er vanlig betyr ikke at det er hverken sunt eller hensiktsmessig. Dette blir som at vi skulle sagt at det tidligere var så vanlig å røyke, at vi kunne ikke advare folk mot dette. Selv om vi satt på ny kunnskap om hvor farlig røyk var.
Et annet argument er at folk ikke har tid til å lage mat. Tar det virkelig lengre tid å steke et kjøtt- eller fiskestykke enn å steke Grandiosa? Ikke på mitt kjøkken.
Sist men ikke minst har de benyttet argumentet om at det er så vanskelig å forklare hva ultraprosessert mat er. Så de tror ikke folk flest vil forstå dette. Er ikke dette å undervurdere befolkningen?
Hva tenker du, har du tillit til rådene som nå er på trappene?
Vil du heller tenke selv, i hvert fall når du har mulighet til dette, så har jeg oppsummert det hele for deg.
- Spis minst mulig ultraprosesser mat og mest mulig råvarer
- For å gjenkjenne et ultraprosessert produkt, sjekk innholdsfortegnelsen. Er listen lang og med mange ting du ikke aner hva er, da er sannsynligheten stor for at produktet er ultraprosesser. Et eks. kan være tubeost vs et stykke Norvegiaost. Sjekk selv.

Ukens oppskrift:
Nå er vi midt i grillsesongen og mye av grillmaten er ferdig krydret og marinert. Her er det ofte mye både sukker og øvrige tilsetningsstoffer. Deler derfor oppskrift på en enkel marinade slik at du kan fikse “biffen” selv.
Marinade til fisk og hvitt kjøtt
Ingredienser
2 dl olivenolje
1 dl eplecidereddik
1 ss tørket timian
1 ss paprikapulver
2 ss biff- eller grillkrydder (uten sukker)
1 fedd hvitløp
Fremgangsmåte:
Rør sammen alle ingrediensene og hell innholdet i en dobbel plastpose. Du trenger da mindre marinade enn om du bruker en bolle.
Tilsett det du skal marinere og la stå fra 30 min til 4 timer. Så er det bare å hive godbitene på grillen.
