Investornytt
  • Logg Inn
  • Registrere
  • Forsiden
  • Aksjer
    • Aksjer
    • Analyse
  • Investor
  • Olje & energi
    • Trading
      • Opplæring
      • Trading
      • IN Discord
    • Råvareskolen
    • Oljerapporter
  • IN Live
  • Annonsørinnhold
  • Krypto
    • Krypto
    • Kryptokurser live
  • Om oss
  • Bli medlem
    • Medlemsfordeler
Inget resultat
Vis alt resultat
Investornytt
Hjem Nyheter

Dette har du ikke smakt før!

Madeleine Joys av Madeleine Joys
11.03.2023
i Nyheter
Lesetid:4 mins read
Beautiful golden sunset in the wine yards. Indian summer in mountains

Beautiful golden sunset in the wine yards. Indian summer in mountains

Eller har du det? Oransjevin har begynt å dukke opp som egen kategori på polet, man har kanskje sett det på et vinkart, men har du smakt det selv? Om ikke får du en utfordring fra meg- vær klar til å bli overrasket over hva druer du egentlig kjenner godt til, likevel kan ha en helt annen «personlighet».

For å lage oransjevin, følger man rett og slett en lignende prosess som når man produserer rosévin-der man da tar røde druer og lar mosten maserere sammen med det røde skallet i et kortere tidsrom, gjør man her det samme med hvitvin. Der rosévinen får en fin, rosa farge da den korte tiden med skallkontakt kun rekker å avgi noen få fargepigmenter og egenskaper, skjer det samme når du lar hvitvinsmosten få et hyggelig besøk av sitt drueskall, og voilà- her har du oransjevin.

Men hvorfor gjør man det da? For det første, er dette egentlig ikke noe nytt, heller tvert om. Dette er den eldste metoden man har laget vin av hvite druer på. Rent vinteknisk vil en oransjevin være mer holdbar enn en hvitvin av samme druemateriale, da man gjennom skallet henter ut flere konserverende antioksidanter. Smaksmessig er det også en del bonuser å hente. Der den samme vinen uten skallkontakt ofte har et begrenset antall retter den vil matche med, vil den oransje broren være mye mer anvendelig. De forsiktige tanninene man henter ut fra drueskallet, vil gjøre det slik at vinen vil takle et mye mer komplekst smaksbilde på tallerkenen.

Ukens viner kommer fra henholdsvis Sør-Afrika og Sør-Frankrike, og i tillegg til å ha «sør» som fellesnevner, har de også et ekstra felles omdreiningspunkt. På den lille restauranten Bar Brutal i Barcelonas Barri Gòtic, kan du med ujevne mellomrom tilfeldig møte på disse vinmakerne og andre av samme kaliber- spesielt vinmaker Tom Lubbe som har laget vin nummer to denne uken. Han bor bare en kort togtur unna (dog i nabolandet Frankrike, men fullt og helt i Catalonia) og frekventerer stedet ofte. Ut ifra diverse vinmakeres kjærlighet for nettopp denne sjappen, har det altså kommet en hel linje av «Brutal»-viner. Og om du tar turen hit, kan du også se undertegnedes navn tagget på veggen med tilhørende illustrasjoner av vindrikkende mennesker.

Så- etter ukesvis med klassiske viner er det på tide med noe nytt, kjøp inn og drikk nå mens du tar deg en mental avstikker til Barcelonas hyggeligste restaurant og tenker på sommeren.

Mother Rock Brutal!

Bestillingsvare, inne på 7 pol

299,90 kr

Allerede på fargen kan du se at dette her er noe annet enn man er vant til. Ikke tro at det er noe feil med vinen selv om den ser ut som limonade, det skyldes bare de to ukene med skallkontakt før vinen fikk gjære videre i betongegg. Den er lys gul og cloudy og dufter som grapefrukt, sitroner, hvit fersken, epler og noe mineralsk. Smaksmessig er den frisk, livlig, fruktig, og gøy. Du finner hvit fersken, nektarin og grapefrukt her, høy syre og en massiv kompleksitet. Dette er den perfekte vinen til friske retter- hva med en liten kamskjellceviche med sitrusfileter og noe koriander og chili?

Matassa Cuvée Margeruite
Bestillingsvare, inne på 6 pol

359,90 kr

Da jeg smakte denne vinen for første gang for 10+ år siden, forandret smaken min seg. At en drue kan smake så mye, og i tillegg balansere perfekt mellom intensitet og fruktighet er utrolig- jeg fikk kun lyst på disse vinene i lang tid. Dette er vinen du vil drikke når du vil ha noe som lesker, men også når du vil ha noe som utfordrer deg. På fargen er den lys oker, tåkete akkurat som den forrige- du kan ikke se gjennom glasset ditt her. Aromamessig dufter den livlige ting som gjør deg glad. Tenk muskat, safran, pomelo og kandiserte appelsinskall- men ikke la deg lure, det er ikke en søt vin, den er bare superaromatisk. Den smaker pomelo, appelsin og yuzu. Den har kule tanniner som gjør vinen ekstremt matvennlig- god syre og lang ettersmak. Cuvée Margeruite funker til de sprøeste ting- jeg har prøv den til alt fra fritert kylling til tomater og sardiner, som attpåtil ble servert av vinmakeren selv.

 

Picture of Madeleine Joys

Madeleine Joys

Joys har en master i litteraturvitenskap hvor hun skrev om mat og vin i litteraturen. Ellers er Joys utdannet vinkelner ved Kulinarisk akademi (2015) hvorpå hun ble kåret til årets smaker i 2015.

Relatert Innlegg

Kan nok kapital gjøre LilDog til tech-eventyr?
Kommentar

Kan nok kapital gjøre LilDog til tech-eventyr?

19.07.2025
Equinor inngår langsiktig gassavtale med BASF
Nyheter

Equinor inngår langsiktig gassavtale med BASF

18.07.2025
Telenor oppjusterer utsiktene for 2025
Nyheter

Telenor oppjusterer utsiktene for 2025

18.07.2025
Neste innlegg

Fagforbund varsler streik på flyplassen i Berlin

Vennligst logg inn for å delta i diskusjonen

Investornytt AS
Org. nr: 927 214 296
© 2022 - Drift og vedlikehold av Seal Media AS

  • Alle henvendelser: kontakt@investornytt.no
  • Om oss
  • Abonnement
  • Personvern
  • Vilkår
  • Presse
  • Bidra

Innholdet på Investornytt representerer ikke Investornytt AS´ meninger, men er forfatterenes egne subjektive ytringer. Innholdet på Investornytt skal ikke sees som finansielle råd. Aksjehandel, kryptovaluta, kryptokunst og all form for trading er svært risikabelt og du kan i verste fall tape mer enn du har investert. Alle må gjøre sine egne vurderinger og ikke handle basert på informasjon på Investornytt.

Velkommen tilbake!

Logg inn på kontoen din nedenfor

Glemt passord? Melde deg på

Opprette ny konto!

Fyll ut skjemaene nedenfor for å registrere deg

Alle felt må fylles ut. Logg Inn

Hent passordet ditt

Vennligst skriv inn brukernavnet eller e-postadressen din for å tilbakestille passordet ditt.

Logg Inn
Investornytt
Administrer samtykke
For å gi de beste opplevelsene bruker vi teknologier som informasjonskapsler for å lagre og/eller få tilgang til enhetsinformasjon. Å samtykke til disse teknologiene vil tillate oss å behandle data som nettleseratferd eller unike ID-er på dette nettstedet. Å ikke samtykke eller trekke tilbake samtykke kan ha negativ innvirkning på visse egenskaper og funksjoner.
Funksjonell Alltid aktiv
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å kunne bruke en spesifikk tjeneste som er eksplisitt etterspurt av abonnenten eller brukeren, eller kun for elektronisk kommunikasjon.
Preferanser
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å lagre preferanser som ikke er etterspurt av abonnenten eller brukeren.
Statistikk
Lagring av data eller tilgang benyttes kun til statistikk. Lagring av data eller tilgang brukes utelukkende til anonyme statistiske formål. Uten en stevning, frivillig samtykke fra din internettleverandør eller en tredjepart, kan informasjon som er lagret eller hentet for dette formålet alene vanligvis ikke brukes til å identifisere deg.
Markedsføring
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å opprette brukerprofiler for å sende reklame eller for å spore brukeren på en nettside (eller over flere nettsider) for lignende markedsføringsformål.
Administrer alternativer Administrer tjenester Administrer {vendor_count} leverandører Les mer om disse formålene
Se preferanser
{title} {title} {title}
  • Logg Inn
  • Melde deg på
  • Handlevogn
Inget resultat
Vis alt resultat
  • Forsiden
  • Aksjer
    • Aksjer
    • Analyse
  • Investor
  • Olje & energi
    • Trading
      • Opplæring
      • Trading
      • IN Discord
    • Råvareskolen
    • Oljerapporter
  • IN Live
  • Annonsørinnhold
  • Krypto
    • Krypto
    • Kryptokurser live
  • Om oss
  • Bli medlem
    • Medlemsfordeler
Er du sikker på at du vil låse opp dette innlegget?
Lås opp venstre : 0
Er du sikker på at du vil si opp abonnementet?