Jeg, som egentlig er ganske ukonvensjonell i vinveien har tatt meg selv i å utelukkende anmelde superklassiske druetyper så langt i år. Man skal ikke kimse av klassikerne (det er jo en grunn for at de er nettopp det), men nå er det på høy tid med noe nytt. En vindrue trives best der den hører hjemme- og selv om man kan få tak i Riesling og Chardonnay fra hele verden, betyr ikke det at resultatet blir like bra når du flytter varianten ut til et område med helt ulike vekstvilkår.
Og selv om «hele» verden skriker etter nettopp de store druenavnene, bør du heller nærme deg polhyllen med nysgjerrighet. Finn en ukjent drue som er typisk for akkurat det området, og få en ny vinopplevelse. Kanskje du har drukket Kèkfrankos i Ungarn eller Palomino i Spania?
Denne ukens viner får oss først til å ta en tur til Syden (trenger vi ikke det nå om vinteren)? Om turen går via Ving eller polet, får bli opp til deg- men uansett vil jeg være glad for å ende opp på Santorini. På den vulkanske greske øyen vokser druen med det «enkle» navnet Assyrtiko, og heldigvis er vinen man da lager like kompleks som antall konsonanter i navnet.
Om du vil reise lengre vekk, hvorfor ikke ta turen til California? I Berkeley utenfor San Fransisco, i et ganske så pregløst industriområde kan du møte på en juvel av en vinmaker. Selv om California domineres av klassiske druer kan du også finne varianter som Carignan, Valdiguie, og Zinfandel. Broc Cellars lager en herlig liten vin med disse druetypene, iblandet klassiske Rhonedruer som Syrah og Mourvèdre. Her er det bare å kose seg og håpe på å bli invitert på bakgårdsfest om man er i området.
Drikk nå:
Bestillingsvare, inne på fire pol i Oslo og Bergen
285,-
Vinen er transparent, rød med et forsiktig blåskjær. Den dufter moreller, kjernefrukt, kjøtt og mandel. Ikke la deg lure av den lyse fargen- den er superkompleks da duftene bare fortsetter og går over i blå plomme, bjørnebær, salvie og rosmarin.
Når du smaker på vinen, er den leskende med kjølig frukt hvor plommene og bjørnebærene er mest dominerende. Vinen er krydret, har en fin finish med behagelige tanniner. Den er noe atypisk amerikansk, lett og deilig. Drikk til lyst kjøtt eller enkle kjøttretter uten for mye tilbehør- her er de rene smakene i fokus.

Til kjelleren:
Assyrtiko by Gaia Wild Ferment 2021
Bestillingsutvalget, inne på 10 pol
323,90,-
Vinen er lys, gulgrønn på farger og lukter vulkansk! Den er altså supermineralsk på nesen, men aromaen er også ispedd gule plommer, kjernefrukt og noe herlig floralsk. Munnfølelsen den gir er nesten oljete, før de stramme mineralene slår inn. Den gule steinfrukten finner fint veien mellom de andre smakene. Den er intens og kompleks med lang ettersmak. Dette er en vin som lett kan erstatt en god Chardonnay som følge til maten, men vil også tåle middelhavskjøkkenet som tomater og sardiner med glans.

