Selv om nordmenn elsker sin sjømat og et glass Chardonnay om sommeren- er det jo nå, i den kalde årstiden maten fra havet smaker best. I en fiskedisk nær deg vil du i månedene fremover finne det beste av det beste når det kommer til fisk- skreien er her! Med tykke nakkestykker og hvitt, mineralrikt og spenstig kjøtt, roper torsken etter en vin med lignende egenskaper: Vi vil ha kompleksitet, både når det kommer til munnfølelse og smak.
Vi vil ha friskhet, mineralitet, men ikke minst- en smøraktig og deilig smak og tekstur som binder sammen maten og vinen i det du bare må kalle for en perfekt harmoni. Selv om jeg personlig ikke er den som roper høyest hurra for eik, kan et par år på gamle, store fat være det som får Chardonnayen til å nå sitt fulle potensialt, da det gjennom mikrooksidasjonen som her skjer, sammen med at vinen tar til seg aromaer fra fatet gir en enda mer kompleks opplevelse. Pisk derfor opp en beurre blanc eller hollandaise, bak fisken i ovnen til den er flakete og glossy, og jekk opp en av ukens anbefalinger. Nyt, spis, drikk og gjør det samme på nytt neste helg- det er viktig å benytte seg av råvarene når de er i sesong.
Vin for investering eller til vinkjelleren:
Roche de Bellene Chassagne-Montrachet Vieilles Vignes 2020
619 kr Bestillingsvare, inne på 12 pol
Lys, gul og klar på fargen. Duftbildet er preget av herligheter som smør, mineraler og gule plommer. Når man tar første slurk, er det først og fremst kompleksiteten som slår meg. Det er lag på lag med smak; mineralene fra jordsmonnet dominerer, før det går over i grønne epler og plommene vender tilbake. Vinen er ung, men perfekt. Den kan absolutt konsumeres nå, men er også godt egnet for noen år i kjelleren, og med stigende vinpriser er det lurt å sikre seg en perle som denne.
Drikk nå:
319 kr Bestillingsvare, men tilgjengelig på flere pol i Oslo og Bergen
Med den lyse, strågule fargen kan man allerede se at dette blir en god match til skrei med smørsaus. Den dufter gule epler, hvite blomster, smør og moden sitrus. Smaken skuffer heller ikke, her er det sitrusfruktene som dominerer, med en lang ettersmak med en deilig rundhet fra fatet. En fin Village-vin fra Santenays eneste økosertifiserte eiendom.
