Har du fått med deg debatten denne uken om en vegansk julesylte kan påberope seg å kalle seg en julesylte?
Debatten har vært het og motpolene sterke. Diskusjonen har gått på om det er riktig å kalle et produkt som ikke er laget av svinekjøtt, som den tradisjonelle sylten er laget av, for sylte. Eyvind Hellstrøm mente produktet måtte være laget i fylla.
Motdebattantene har argumentert med at dette er like meningsløst som å reagere på bruken av begrepet marsipanpølse.
Personlig mener jeg at ord skaper virkelighet og at det er viktig hvilke ord vi benytter. Det er neppe noen som tror at en marsipanpølse er en pølse laget av kjøtt. Den skiller seg også vesentlig ut i både utforming, farge og innpakning. Du tar ikke feil av marsipanpølser og grillpølsen vil jeg tro. Blir i så fall en klissete affære på grillen.
Vegansk sylte mener jeg ikke er like intuitiv å forstå. Pakken er i desing veldig lik vanlig sylte, det er ordet sylte som er fremhevet på emballasjen og selve produktet ligner jo i sitt utseende.
Ville man unngå forveksling og forvirring kunne man potensielt kalt dette produktet vegansk pålegg.
Men det er en helt annen og sentral ting jeg savner i debatten. Kvaliteten og næringsinnholdet på denne veganske julesylten. Det mener jeg er det viktigste her.
Leder denne sylten til bedre miljø eller bedre helse?
Miljø er en het potet, og det med god grunn. Vi har en stor utfordring med klimaet som vi alle må ta inn over oss.
Spørsmålene om hva som virkelig er de store miljøverstingene er omdiskuterte. Er det bilene, flyene, tekstilbransjen eller kua?

Et slagord jeg liker godt er - It´s not the cow, it´s the how.
Hva inneholder så denne veganske julesylten. I følge produsenten inneholder den følgende:
Vann, erteprotein, olivenolje, ertefiber, potetstivelse, solsikkeolje, salt, naturlige smakstilsetninger, bambusfiber, fortykningsmiddel (e401, e406, e407, e516, e425, e415), stabilisator e450, epleekstrakt, rapsolje, kokosnøttolje, krydder (pepper, nellik, ingefær, allehånde), glukose, røkt salt [salt, røyk], sukker.
I tilfelle du ikke kjenner til dette, så er ingrediensene listet i rekkefølge ut i fra hva det er mest av i et produkt.
Når vi så ser på denne ingredienslisten så inneholder altså denne veganske julesylten mest vann. Deretter kommer en rad med ingredienser du ikke finner i eget kjøkken, du ville neppe kunne laget denne julesylten selv.
Debatten om hva dette skal kalles mener jeg altså ikke er det viktigste. For meg er det viktigste hva som tilbys de som vil unngå å spise animalsk mat.
Alt blir ikke nødvendigvis bra hverken for miljøet eller helsen fordi det er et såkalt plantebasert produkt. Her kan man også lure på hvor mye planter det egentlig er i produktet og hvor mye som er rene tilsetningsstoffer.
Interessant å merke seg er også at sukkerinnholdet er delt i to ulike navn, glukose og sukker. Til opplysning så er glukose det samme som sukker. Når vi da vet at ingrediensene er listet ut i fra mengde, er det noe interessant med denne listen.
De har slått sammen krydder som pepper, nellik, ingefær og allehånde. I sum utgjør det en viss mengde. Når vi har kombinasjonen med at de har slått sammen alle disse krydderne så de utgjør en større mengde enn de enkeltvis ville gjort, og splittet sukker i to ulike navn, så har sukker kommet lenger ned på listen enn det skulle vært. Nøyaktig hvor det skulle vært plassert, er jeg usikker på. Men det skulle i hvert fall kommet før alle disse krydderne.
Ser du hvordan vi som forbrukere kan bli villedet på flere nivåer?
Det vi også vet stadig mer om er at graden av prosessering av et produkt er utrolig viktig for helsen vår. Dette produktet er i kategorien ultraprosessert mat.
Stadig flere studier viser særlig tre uheldige effekter av ultraprossert mat:
Strukturen i seg selv, kan gi uheldige konsekvenser for spesielt mage – og tarmsystemet vårt. Interessant å merke seg at vi i Norge ligger i verdenstoppen på nettopp dette problemet.
Tilsetningsstoffene som skal få slike produkter til å henge i sammen. Som trengs når dette produktet i utgangspunktet inneholder mest vann. Samt tilsetningsstoffer som skal forlenge holdbarheten, gi smak og farge kan skape store problemer for helsen.
Siste viktige poeng er at studier viser at ved inntak av nøyaktig like mange kalorier hvorav det ene kostholdet består av ultraprosessert mat og det andre av råvarebasert kosthold, så vil et ultraprossesert kosthold kunne gi vektøkning. Altså ved samme inntak av kalorier.
Synes du dette er avansert og vanskelig?
Vi må tilbake til å tenke kvalitet på maten vi spiser. Disse erstatningsproduktene kan virke både sunne og miljøvennlige merket med grønne symboler og lovende utsagn.
Mitt tips til deg:
Når et produkt ser ut som noe det egentlig ikke er, sjekk hva produktet inneholder. Er listen over ingredienser lang og i tillegg med mange ting du ikke aner hva er, styr unna.
Eller vit i hvert fall at dette ikke nødvendigvis hverken er sunt eller miljøvennlig. Jeg tror det er klokt å redusere inntaket av denne type produkter og heller velge ekte råvarer som kjøtt, kylling, vilt, fisk, skalldyr, egg, grønnsaker (i sin naturlige form) nøtter, bær, olivenolje og smør. For hver gang du velger dette fremfor ultraprosesserte produkter, gjør du noe smart for helsen – altså for deg selv.
Ukens oppskrift:
Har du lyst tll å teste et vegetarisk alternativ som ikke er ultraprosessert, kan du lage denne stroganoffen. Ønsker du animalsk protein i retten, kan du tilsette 400 gram storfekjøtt.
SOPP STROGANOFF
4 porsjoner

INGREDIENSER:
- smør til steking
- 2 løk i fine skiver
- 4- 5 hvitløksfedd i fine skiver
- 1 ts røkt paprika
- 2 ts paprika
- 600 g sopp i skiver
- 5 dl grønnsaksbuljong
- 1 ts soyasaus
- 1 beger rømme
- 100 g baby spinat
- salt
- smør til steking
FREMGANGSMÅTE:
Stek løk og hvitløk myke over middels varme i litt meierismør i ca. 10 – 15 minutter.
Tilsett paprika og sopp gradvis.
Stek til soppen er blitt myk.
Tilsett buljong og soyasaus. Kok opp.
Etter det har kokt opp, tilsett rømme.
Smak til med salt.
Tilsett spinaten helt på slutten før servering.
Ønsker du å ha i biff, kan du steke dette for seg selv og ha i rette et par minutter før servering.
TIPS:
Server gjerne med en grønn salat.
