Prøver du å leve sunt ved å redusere sukkermengden? Det er i så fall veldig bra. Drikker du da i stedet saft og brus uten sukker? Eller tygger tyggegummi, og spiser pastiller uten sukker? Er dette lurt og løsningen? La meg gi deg en innføring i lettproduktenes mulige uheldige sider.
To kategorier lettprodukter
Vi deler lettprodukter inn i to ulike kategorier, de fettreduserte og produkter med mindre eller ingen sukker.
La oss begynne med de sukkerfrie variantene. Matvareprodusentene er smarte og møter forbrukernes og markedets etterspørsel. Det er selvsagt flott at man forsøker å dra ned forbruket av for eksempel sukkerholdig brus, men er virkelig brus med kunstige søtningsmidler løsningen?
Mange eksperter hevder at det er helt uproblematisk å innta lettbrus, selv flere liter hver dag. At det kun er et smaksatt vann – men er virkelig dette sant?
Lettbrus er ikke kun vann tilsatt smak. Det er også tilsatt Acesulfam-K som er opp mot 180 ganger søtere enn vanlig bordsukker og aspartam som er 200 ganger søtere, i tillegg til koffein. Ligner ikke særlig på vann gjør det vel…
Tre studier viser også noe annet enn at dette kun er smaksatt vann. Den ene studien viser økt risiko for hjerte- og karsykdom, sykdom i fordøyelsesapparatet og Parkinson både ved inntak av sukkerholdig og sukkerfri brus.
Den andre studien viser økt risiko for ADHD hos barn født av mødre som har inntatt brus i svangerskapet. Heller her ser man ingen forskjell på sukkerholdig og sukkerfri brus.
Et tredje studie viser at søtningsmidler påvirker leverens rensefunksjon.
Norge er best som alltid…
Visste du at vi i Norge er helt i verdenstoppen når det gjelder å innta sukkerfri brus? Vi står for så mye som 9 % av det totale Pepsi Max inntaket i hele verden, ganske utrolig. Interessant at vi også er i verdenstoppen når det gjelder mage- og tarmproblemer. Kan det være en sammenheng? Sliter du med dette, er det i hvert fall gode grunner til å teste å kutte ut brusen.
Problemet er at produsentene forleder oss til å tro at dette er et helt uskyldig smaksatt vann, og dessuten uten kalorier – slik at vi skal tro at dette kan inntas som om det var vann. Og det har vi bokstavelig talt tatt til oss i Norge med det enorme inntaket vi har.
Jeg ser hver dag de negative konsekvensene av dette høye inntaket av sukkerfri brus. Det er en grunn til at noen drikker inntil fem liter med lettbrus i døgnet. Så tørste kan vel neppe noen være. Det er responsen i belønningssenteret som har “æren” for dette forbruket.
Personlig mener jeg at lettbrus kan sammenlignes med substitutter for røyk som nikotintyggegummi eller snus.
Vi ser også at hjernen kan bli lurt hos enkelte til å tro at det kommer sukker fordi noe søtt treffer tungen. Med den konsekvensen at kroppen skiller ut insulin, som er et fettlagringshormon. Blodsukkeret synker, du blir sulten og kan få søtsug.
Du har kanskje lagt merke til alle som bærer på en Pepsi Max i den ene hånden og en sjokolade i den andre….
Fettreduserte produkter – en løsning?
Så har vi øvrige lettprodukter hvor man enten har fjernet eller redusert mengden fett. Hva skjer egentlig når vi fjerner fett fra maten? Jeg synes lettmajones, hvor fettinnholdet er sterkt redusert, er et nyttig eksempel. Det oppstår et problem i produksjonen av både lettmajones og andre lettprodukter fordi det er fettet som lager den fine konsistensen, og det er også i fettet smaken sitter. Når fettet blir redusert, må smak og konsistens kompenseres. Da blir det gjerne tilsatt sukker og stivelse sammen med andre konserveringsmidler. Stivelse påvirker også blodsukkeret ditt.
Hvis du leser innholdsfortegnelsen på disse lettproduktene, vil du se at de konsekvent inneholder sukker og stivelse, ofte maisstivelse. For industrien er dette god butikk. Lettprodukter er billigere å produsere, de holder lenger, vi blir ikke like mette og spiser derfor mer av dem. En interessant opplysning er at for å fete opp dyr raskest mulig fores de ikke med fett, men med stivelse som maismel.
Derfor anbefaler jeg mest mulig naturlig mat, det som kalles et råvarebasert kosthold. Den gode nyheten er at du da kan droppe lettprodukter som er fettreduserte. Ved å spise helfete produkter vil du oppdage at du blir mer mett og spiller på lag med dine hormoner.
Personlig tror jeg naturen trumfer fabrikkene i å fremstille sunn mat.
Et interessant perspektiv
Legg gjerne merke til at det i mange oppskrifter du finner på nett og i kokebøker står at du skal benytte lettprodukter, samtidig som man gjerne skal tilsette sukker, er ikke det litt ironisk? Et eksempel var en fiskerett jeg så på en kjent side med oppskrifter. Tilbehøret var lettrømme og en agurksalat tilsatt 1 dl sukker på kun en agurk.
Mange er redde for helfete produkter som seterrømme og griper gjerne til lettrømmen i selskaper. Men de samme menneskene er ikke like redde når kaker, desserter og godteri settes frem. Da inntar de gjerne mye sukker og ofte i kombinasjon med fett som er i disse produktene. Og fettet er heller ikke av bra kvalitet. Noe av det verste vi dessuten kan gjøre er å spise fett og sukker samtidig. Les gjerne det siste avsnittet en gang til.
That Sugar film
I filmen That Sugar Film fra 2015 med den australske skuespilleren Damon Gameau ønsket han å finne ut hva slags effekt lettprodukter og såkalte «sunne produkter» kunne ha på helsa, og dokumenterte sin diettreise.
Noe av det skuespilleren ønsker å poengtere med sin dokumentarfilm er det høye sukkerinnholdet som finnes i mange lavfettprodukter, og at man finner sukker i mat der man ikke forventer å finne det.
Etter bare noen få uker med sitt nye kosthold skal Damon ha fått symptomer på fettlever, (forstørrelse av leveren på grunn av opphoping av fett i levercellene, som man tidligere kun så hos mennesker med avhengighet til alkohol) og økt 10 centimeter rundt midjen, til tross for å ha unngått klassiske sukkerbomber som sjokolade, brus og iskrem.
– Dette er første gang jeg har sett slike resultater i løpet av bare to-tre uker, sier en lege i filmen.
Skuespilleren skal også ha følt seg sløv og treig, i tillegg til at han ble fortere sint og opplevde at han ikke fikk samme metthetsfølelse som tidligere. Dette til tross for at han spiste like mange kalorier som han pleide.
Jeg synes denne filmen illustrerer poenget godt og kan anbefales om du ønsker inspirasjon.
Verdt å merke seg at overvekt og fedme har skutt i været i fart med innføring av lettprodukter.
Mitt klare råd er å velge naturlig mat med naturlig fett, fremfor disse lettproduktene. Test ut og erfare selv.
Ukens oppskrift:
BROKKOLISALAT MED BACON
2 porsjoner

INGREDIENSER:
- 1 stk brokkoli, i små buketter
- 4 ss olivenolje (du kan bruke oljen de soltørkede tomatene ligger på)
- 2 ss sitronsaft
- 1 rødløk, i båter
- 4 ss hakket soltørket tomat
- 2 ss finhakkede valnøtter
- 4 skiver tørrsaltet bacon
FREMGANGSMÅTE:
Ha brokkoli, rødløk, soltørket tomat, valnøtter, olivenolje og sitronsaft i en bolle. Bland godt.
Del baconet i terninger og stek det sprøtt i en stekepanne. Vend de stekte baconbitene og baconfettet inn i brokkolisalaten.
Smak til med salt og pepper.
TIPS:
Vend inn 2 ss finhakkede urter for ekstra smak.
