Har du tenkt gjennom hvor stor påvirkning språket har på vår virkelighetsoppfattelse? Hvis noen forteller deg hele livet at du er dum, så blir det dessverre som oftest din sannhet.
Når du fra du er barn blir opplært til at kos er lik sukker, for så å få gjentatt dette budskapet daglig gjennom livet fra reklamen, ja da tror du at dette er sant.
Hvor ofte sier du at du koser deg når du gjør noe annet enn å putte noe i munnen? Selvsagt er det lov å kose seg med det vi spiser. Utfordringen er hvis du er blitt programmert til å tro at all kos handler om å spise, og da gjerne noe som ikke er bra for helsen din, da blir dette et problem.
Vi har i dag en holdning i samfunnet som gjør at sukker bringes til bords langt oftere enn vi ærlig talt har godt av. Dette gjelder på arbeidsplasser, på foreldremøter, på avslutninger på skoler, barnehager og fritidsaktiviteter. I tillegg når du besøker familie og venner settes det ofte frem noe søtt til kaffen. Også reiser vi på ferie, da starter jo gjerne ferien allerede på flyplassen.
For ikke snakke om julen som i handelen starter i oktober. Ja for vi må jo kunne kose oss både hører og tenker vi. Men kan denne kosen ha ført oss på ville veier når vi ser dagens samfunn med tanke på livsstilssykdommer?

Halloween til glede og besvær
Nå står Halloween for tur og v𝐢 kan vel trygt kalle det sukkerets høytidsdag.
Og nå skal jeg dele en kuriositet med deg. Jeg var med å innføre Halloween som en tradisjon i Norge.
Dette er mange år siden og jeg jobbet i Coca-Cola som er et amerikansk selskap. Disse fant ut at vi måtte jo innføre Halloween i Norge. Hvorfor? Jo fordi da hadde de enda et påskudd til å selge brus, mye brus. Genialt eller hva?
Men kanskje ikke for helsen vår…..
Ja men det er jo bare et unntak og det er jo bare gøy….
Unntak er ikke lenger unntak. Barn blir i dag eksponert for sukker ekstremt hyppig, og i store mengder. Og 25 % av barna våre lider av livsstilsykdommer.
Jeg har lagt merke til en skremmende utvikling nettopp på Halloween .
Inntil for ca 4 år siden var det vanlig og helt ok å gi en liten godteri-ting til hvert barn.
Men så skjedde det plutselig en endring. Mange begynte å dele ut store mengder godteri, inntil 200 gr har mine barn kommet hjem med fra enkelte husstander. Og når de kanskje ringer på 10-40 dører, så blir dette MYE sukker.
𝐌𝐢𝐧 𝐨𝐩𝐩𝐟𝐨𝐫𝐝𝐫𝐢𝐧𝐠 𝐢 å𝐫:
Hva om vi går tilbake til de mengder som ble delt ut for kun få år siden? Altså en liten kjærlighet, Fox eller liten sjokolade?
(Hvis du deler ut godteri, det er selvsagt også veldig lov å avstå fra hele tradisjonen.)
Jeg vil gjerne hjelpe deg til å omprogrammere tankesettet ditt til noe som er bedre for deg og din helse.
Når du tenker at du skal kose deg og unne deg noe, så kan du i fremtiden tenke at du skal unne deg god helse i stedet for å “kose” deg inn i sykdom og dårlig livskvalitet.
Husk at sukker er sterkt vanedannende. Når du har unngått sukker en stund, vil ditt forhold til dette endre seg. Så la oss tenke ut alternativer til kos.
Kan du kose deg om du leser en bok, spiller et spill, går en tur, trener på treningssenter, driver med fluebinding, ser en fotballkamp, snakker med en venn på telefon, trener, mediterer, nyter en kopp kaffe eller te, sitter rundt et bål, koser med andre mennesker eller dyr, ler, danser, synger eller hører på musikk?
Tren deg på å finne alternativer til kos og si det gjerne høyt, nå koser jeg meg mens du gjør noe annet enn å putte noe i munnen. Så skal du se at hjernen din til slutt tror på deg. Har du barn, spør også gjerne de om hva de forbinder med kos. Er svaret noe med sukker, vil det ta temperaturen på dine egne holdninger, så langt, før du leste denne kronikken.
I neste uke vil jeg fortelle deg om 9 ting din hjerne trenger for å holde seg frisk og vital.
Ukens oppskrift:
KETOGRØT

INGREDIENSER:
- 2 ss kokosmasse
- 2 ss kokosolje
- 2 dl kremfløte eller kokosmelk
- 4 egg
- 1⁄2 ts salt
- 1⁄2 ts malt kanel
FREMGANGSMÅTE:
Fres kokosmassen i en tørr stekepanne under omrøring til kokosen er gyllen.
Ha kokosmassen i en kjele sammen med resten av ingrediensene. Varm opp på middels varme under omrøring til grøten tykner. Trekk kjelen av platen og la den stå og trekke i 5 minutter før servering.
TIPS:
Topp gjerne grøten med kanel, ristet kokosmasse og friske bringebær før servering.
