Har du tenkt nøye igjennom hva som påvirker hva du tenker? Er alle tanker noe du har konstruert selv, eller er det noe som blir puttet i deg fra utsiden?
Jeg hadde en interessant samtale i går med min kollega i Frisk uten sukker AS. Hun fortalte om sitt år som utvekslingsstudent i USA og om de store kulturforskjellene hun opplevde. Selv om dette var i et vestlig land, var holdningene og oppfatningene dramatisk annerledes. Hun kunne like gjerne landet på månen sa hun. De var blant annet svært lite opplyste om prevensjon, og det er ikke mange år siden hun var der.
Er det ikke i grunn veldig interessant hvordan man i noen land kan synes det er greit å steine mennesker, at staten skal bestemme og regulere alt, eller at man blir påvirket til å tenke at krig er helt greit?
Når vi da kommer til hva vi handler og spiser, er det 100 % fri vilje som avgjør dette?
Det er kjent innenfor markedsføring at man må eksponere hvert enkelt individ ca 15 ganger før man kan forvente et salg. Dette høres kanskje mye ut.
Men, la oss stoppe opp. Hvor mange ganger tror du at du har hørt budskap som:
- Du må kunne kose deg
- Unn deg litt hverdagsglede
- Du kan ikke spise bare én
Disse budskapene blir du utsatt for hver eneste dag. Hvor mange ganger, vet jeg faktisk ikke. Tror du at dette kan ha påvirket hva du tenker?
Vet ikke om du har hørt om eksperimentet Coca-Cola utførte for en del år siden. De byttet ut et bilde i en film med bilde av en Coca-Cola flaske. Dette gikk så lynfort at ingen bevisst klarte å få dette med seg. Men hva skjedde etter filmen? Jo en stor majoritet gitt ut å kjøpte en Coca-Cola etter filmen.
Så når du hører familiemedlemmer, kollegaer, venner og til og med leger si at “ja men vi må jo kunne kose oss”. Tror du da at dette egentlig er noe de har funnet på selv? Og kan det tenkes at det også blir din sannhet når vi hører det nok mange ganger?
Vi har dessverre “kost” oss syke mener jeg. I dag lider over 70 % av befolkningen av livsstilssykdommer som medfører redusert livskvalitet, helse og arbeidskapasitet. Mye unødvendig smerte, ubehag og slitenhet har blitt så vanlig at vi tror det skal være slik.
Den gode nyheten er at dersom du blir bevisst dine tanker og stiller kritiske spørsmål til hva du tenker og hva du hører – kan du ta ansvar for egen helse.
Min klare anbefaling til deg er å være bevisst hvor mye sukker og dårlig mat du spiser. Du kan bli forbauset over hva dette vil ha å si for deg. Når jeg holder foredrag om dette og etterpå mottar mail om hvordan kunnskapen og inspirasjonen har endret livet til tilhørerne, blir jeg utrolig glad.
Kunnskap er nøkkelen til å kunne ta kunnskapsbaserte valg.
Her er noen konkrete råd til deg:
- Spis mest mulig rene råvarer som rent kjøtt, fisk, fugl, vilt, skalldyr, egg, bær og grønnsaker
- Skal du spise noe søtt, og du klarer å begrense deg når du først spise, gjeninnfør lørdagskosen. Klarer du ikke å regulere inntaket kan du lese mer HER
- Unngå flytende sukker i brus og juice, det er bedre at du spiser hel frukt fordi det har fiber og påvirker ikke blodsukkeret på samme måte
- Spiser du frokost, start dagen med proteiner fra f.eks. en omelett, med litt fett (det trengs for å ta opp vitaminer og holde deg mett) samt litt grønnsaker til. Evt. litt spekemat, ost og oliven.
Håper dette var til inspirasjon.
I neste uke vil jeg skrive om tilsetningsstoffer som er i maten og betydningen av disse. Ja for er det slik at matvareprodusentene fjerner skadelige tilsetningsstoffer så fort de blir klar over at de er skadelige?
Ukens oppskrift:
BLOMKÅLPIZZA MED KYLLING, OST OG TOMAT
4 porsjoner

INGREDIENSER:
- 400 g blomkål
- 4 egg
- 100 g parmesan
- 3 fiberhusk
- 11/2 ts havsalt
- 7 ss hakkede tomater
- 2 pk fersk mozzarella
- 200 g kylling
- 2 ts ekstra jomfruolivenolje
- Havsalt
- Pepper, kvernet
- 4 ss pesto
- 1 pk ruccola
- 2 stk tomater
FREMGANGSMÅTE:
Forvarm ovnen til 200°.
Rasp blomkål helt tynt (bruk eventuelt kjøkkenmaskinen). Legg raspet blomkål i ett rent kjøkkenhåndkle og press ut så mye væske som mulig. Ha det så over i en bolle. Alternativt kan du kjøpe ferdig blomkålris i butikken. Står i kjøleskapene i grønnsaksdisken.
Bland med egg, raspet parmesan, fiberhusk (fås i dagligvarebutikkene og helsekos) og salt. La blandingen hvile i 10 minutter.
Fordel massen over to stekeplater med stekepapir hvor du former den til en rund pizza – det skal fylle omtrent to tredeler av stekeplata. Stek de hver for seg i ca. 20 minutter.
Smør hakkede tomater på bunnen. Brekk mozzarella i mindre biter og fordel dem på bunnen. Stek den i 15 minutter, til osten er gyllen.
Stek kyllingfileten cirka 6 minutter på hver side i litt olje. Salt og pepper etter smak.
Topp med kylling, pesto, ruccola, parmesan og tomat.
Denne pizzaen smaker nydelig, holder blodsukkeret i sjakk og er bra for helsen din.
