Visste du at sukker kan ha over 260 forskjellige navn? I matvareindustrien er sukker kamuflert i en mengde produkter under forskjellige betegnelser. Det handler ikke bare om å forvirre forbrukerne; det handler også om å opprettholde en avhengighetsskapende prosess, hvor mange typer sukker skjules blant ingrediensene for å gi inntrykk av at produktene inneholder mindre sukker enn de faktisk gjør. Når du legger sammen alle de forskjellige navnene, er sukker ofte hovedingrediensen – selv om det ikke ser slik ut ved første øyekast.
De fleste av de 262 navnene for sukker har en ting til felles: fruktose. Men hva er egentlig fruktose? Og hvordan skiller det seg fra andre former for sukker, som glukose og sukrose? La oss ta en nærmere titt på hvordan fruktose påvirker kroppen vår, og hvorfor denne typen sukker er en stor utfordring for helsen.
Glukose, fruktose og sukrose: Hva er forskjellen?
For å forstå hvorfor fruktose er problematisk, er det viktig å vite forskjellen mellom de vanligste typene sukker: glukose, fruktose og sukrose.
– Glukose er kroppens primære kilde til energi. Det er mindre søtt enn fruktose og finnes naturlig i stivelsesrike matvarer som poteter og korn. Glukose tas raskt opp i blodet og gir kroppen en umiddelbar energikilde.
– Fruktose finnes naturlig i frukt, grønnsaker og honning. Det er mye søtere enn glukose og metaboliseres på en annen måte. Når du spiser fruktose, går det direkte til leveren, hvor det kan omdannes til fett hvis kroppen ikke trenger det til energi med en gang. Dette er en viktig grunn til at høyt fruktoseinntak over tid er koblet til fettlever, insulinresistens og fedme.
– Sukrose, som er det vi vanligvis tenker på som bordsukker, består av en kombinasjon av glukose og fruktose. Når vi inntar sukrose, brytes det ned til glukose og fruktose i kroppen.
Det er spesielt fruktosen i sukker som utgjør et stort problem for helsen, særlig når vi får det i form av raffinerte produkter, som brus, godteri og andre ultraprosesserte matvarer.
Høyfruktose maisirup – den usynlige fienden
En av de største syndebukkene i dagens matvareindustri er høyfruktose maisirup (HFCS). Dette søtningsmiddelet er billig å produsere, og det brukes i alt fra brus til bakverk og ferdigmat. HFCS består av både glukose og fruktose, men med en mye høyere andel fruktose enn vanlig sukrose. Den store mengden fruktose i HFCS kan overbelaste leveren, som må jobbe hardt for å metabolisere den.
I likhet med alkohol, omdanner leveren fruktose til fett, noe som over tid kan føre til utvikling av ikke-alkoholisk fettlever, noe som er en økende helsemessig bekymring i vestlige land.
Sukker og avhengighet
Det er her sukker virker på lik linje som andre avhengighetsskapende stoffer som nikotin, alkohol, heroin og kokain. Når vi inntar sukker, aktiveres belønningssystemet i hjernen, og vi får et rush av dopamin – en av hjernens «lykke-kjemikalier». Dette skaper en følelse av tilfredshet og nytelse som gjør at vi ønsker mer. I hvert fall i starten. Etterhvert vil det ikke lenger gi nytelse, men et ubehag/cravings mellom inntaket, og eneste måten å få dette bort er ved å inntak sukker og andre prudukter med raske karbohydrater som brød, pasta ris, pizza, chips osv. Matindustrien utnytter denne biologiske responsen for å holde oss hekta på sukker og junkfood.
Akkurat som med andre avhengighetsskapende stoffer, opplever vi sug etter sukker, og over tid må vi spise mer for å oppnå samme følelse av tilfredshet eller fjerne ubehaget som oppstår uten. Kroppen vår blir rett og slett vant til de høye sukkernivåene, noe som gjør det vanskeligere å avstå fra sukker.

Skjult sukker i hverdagsprodukter
En av de mest problematiske aspektene ved sukkerforbruk er hvor skjult det ofte er i produktene vi spiser daglig. I stedet for å være oppført som «sukker», kan det listes som dekstrose, maltose, agave-nektar, glukosesirup, og en mengde andre navn. Dette betyr at et produkt kan ha flere typer sukker på ingredienslisten, og selv om hver type står lengre ned på listen, kan den totale mengden sukker i produktet være betydelig.
Forbrukere blir ofte forvirret av dette, og det er en bevisst taktikk fra matvareprodusentene for å skjule den reelle mengden tilsatt sukker. Selv om et produkt påstås å være «lavt på sukker» eller «uten tilsatt sukker», kan det likevel inneholde betydelige mengder fruktose fra andre ingredienser.
Hvordan påvirker sukker helsen?
De helsemessige konsekvensene av et høyt sukkerinntak, spesielt fra fruktose, er veldokumentert. Overforbruk av sukker har blitt knyttet til en rekke kroniske helseproblemer, som:
– Fedme
– Type 2 diabetes
– Hjertesykdom
– Ikke-alkoholisk fettlever
– Metabolsk syndrom
Dette er tilstander som påvirker millioner av mennesker over hele verden, og en av hovedårsakene til disse problemene er det høye forbruket av sukker i vestlige dietter.
Hva kan gjøres?
Å redusere inntaket av sukker, spesielt fruktose, er avgjørende for å forbedre folkehelsen. Men det er ikke alltid lett, siden sukker er så gjennomgripende i dagens matvarer. Her er noen tips for å unngå skjult sukker:
- Les ingredienslisten nøye: Bli kjent med de mange navnene på sukker, og vær oppmerksom på hvor ofte de dukker opp på ingredienslister.
- Velg hele matvarer/råvarer: Ved å spise mer naturlige matvarer kan du unngå mange av de skjulte kildene til sukker.
- Unngå sukkerholdige drikker: Brus, energidrikker og til og med juice inneholder ofte store mengder sukker, og det er lett å overdrive inntaket.
- Vær kritisk til markedsføringspåstander: Selv produkter som er merket som «sunt» eller «naturlig» kan inneholde store mengder sukker.
Konklusjon
Sukker skjules i matvarer under mange forskjellige navn, men konsekvensene er klare. Fruktose, som er den mest problematiske komponenten av sukker, bidrar til en rekke helseproblemer og kan være like avhengighetsskapende som nikotin, alkohol og til og med narkotiske stoffer. For å beskytte helsen vår må vi bli mer bevisste på hva vi spiser og hvordan sukker sniker seg inn i kostholdet vårt.
