Med sentralbankene i full mobiliseringsmodus, øyner Bitcoin muligheten til å bryte gjennom “Maginot-linjen” på $65.000.
Bitcoin har hatt vind i seilene siden Federal Reserve kuttet renten med et halvt prosentpoeng for en uke siden. Torsdag bryter kryptovalutaen opp gjennom $65.000 for første gang siden 25. august.
Den gang ble gleden kortvarig. Kursen gikk strake veien ned til den lokale bunnen under $53.000 den 6. september. Også i begynnelsen av august var det lite luft under $65.000, da bitcoinprisen prosederte ned til $49.000 i løpet av fire dager. Som sådan har $65.000 blitt et kritisk nivå, både psykologisk og teknisk.
På vei nedover gav $65.000 like lite beskyttelse som den famøse Maginot-linjen. Men nå som Bitcoin angriper fra nedsiden, kan det likevel bli et kritisk motstandsnivå.
I første omgang var det ikke mer enn et skarve minutt bitcoinprisen klarte å holde seg over $65.000, da gjennombruddet trigget en flom av salgsordrer. Kursen trakk seg raskt tilbake til $64.250. På andre forsøk lyktes det bedre. I skrivende stund står kursen i $65.300. Men det er nok for tidlig å fastslå at slaget om $65.000 er over allerede.
Dessuten, som trader Peter Brandt påpeker, er Bitcoin fortsatt i en sekvens med lavere topper og lavere bunner. Så prisen må bryte gjennom julitoppen rundt $70.000, før man kan snakke om å komme ut av det nå et halvt år lange bjørnemarkedet.
Sentralbankene mobiliserer seddelpressene
Hedgefondforvalter David Tepper sier i et intervju med CNBC at han nå er villig til å ta mer risiko enn nattesøvnen normalt tillater, etter at Kina fulgte etter Fed med å overgå forventningene om pengepolitiske og fiskale stimulanser, og i Teppers ord, rullet ut de store kanonene. Når Politbyrået sier rett ut at de vil stanse nedgangen i boligmarkedet, vet man at Xi Jinping og co mener alvor. Det gir ingen garanti for at de vil lykkes, men det garanterer at de vil sette seddelpressen i høygir.
Samtidig som det signaliseres ytterligere rentekutt fra Sambandsstatene, kuttet den sveitsiske sentralbanken sin styringsrente for tredje gang i år, da inflasjonen er på bare 1,1 prosent – til lettelse for utvandrede nordmenn i nød.
Som kryptoinvestor Arthur Hayes skriver i sitt siste essay, bidrar de pengepolitiske lettelsene fra øvrige sentralbanker også til å lette presset på Bank of Japan, ettersom rentedifferansen krymper uten at BoJ behøver å gjøre noe, hvilket i sin tur minker risikoen for et nytt Minsky Moment i den globale carry-traden.
Blackrock redefinerer Bitcoin
Ellers har et nytt notat fra fondsgiganten Blackrock fått mye oppmerksomhet, der Bitcoin identifiseres som en unik kilde til porteføljediversifisering i en tid med bekymring for de amerikanske statsfinansenes bærekraft.
Samtidig har det amerikanske finanstilsynet, SEC, godkjent handel i opsjoner knyttet til Blackrocks spot Bitcoin ETF, IBIT. Dermed fortsetter Bitcoin å bli stadig mer integrert i de etablerte finansmarkedene, med et stadig større spekter av finansielle instrumenter knyttet til BItcoin. Det ventes at disse opsjonene vil bli populære, inkludert for fondaktører som ikke har involvert seg med Bitcoin og motpartrisikoen med kryptobørser. Noen tror også at dette vil bidra til å redusere Bitcoins volatilitet over tid, gjennom dypere likviditet og mer effisient prisoppdagelse.