Med gårsdagens doble rentekutt i USA, er minste motstands vei oppover ,for både aksjemarkedet og Bitcoin. Men carry-traden i japanske yen kan nok en gang stikke kjepper i hjulene.
På nyttårsaften er det alltid noen feststemte folk med svak impulskontroll som begynner å sende opp fyrverkeriet før klokken har slått midnatt. De gråhårede økonomene i Federal Reserves åpne markedskomité bruker derimot å ankomme sent til festen. Men i år tente Jay Powell lunten på første nyttårsrakett allerede i går. Den 18. september. Med det kan han ha fyrt av startskuddet for et tidlig førjulsrally for børser og Bitcoin.
Sentralbanksjef Powell og hans panel av vise kvinner og menn, kuttet renten med et halvt prosentpoeng. I forkant av beslutningen priset markedet inn 50/50 sjanse for om det ville bli kuttet med 25 eller 50 punkter, fra intervallet på 5,25-5,50 prosent som hadde stått stille siden juli 2023. Økonomstanden tok derimot som vanlig kollektivt feil. Kun 1 av 10 økonomer forventet kutt på 50 punkter.
Feds “catch-up” med markedet
Powell vedkjente under gårsdagens pressekonferanse langt på vei at han ville kuttet i juli om han da hadde visst hvor mye arbeidsmarkedet allerede hadde svekket seg. Som vi tidligere beskrev som Feds forspilte mulighet, hadde markedet allerede kuttet rentene under sommeren. Så det var bare et tidsspørsmål før sentralbanken ville følge etter.
Som obligasjonsforvalter Jeff Gundlach sa til CNBC, bringer gårsdagens rentekutt Fed mer i synkronasjon med markedet. Men det er fortsatt et stort gap mellom styringsrenten på 4,75-5,00 prosent til toårsrenten på 3,6 prosent.
Gundlach forventer at Fed vil kutte med tilsammen 75 punkter på årets to gjenstående møter, (som begge kommer etter presidentvalget 4. november), hvilket vil bringe sentralbanken mer i balanse med markedet. Goldman Sachs anslår nå at Fed vil kutte med 25 punkter hvert møte (kanskje 50 i november) inntil de når en terminalrente på 3,25-3,50 prosent innen neste sommer.
Med gårsdagens rentemøte er Feds rekalibrering av pengepolitikken komplett. Inflasjonstrusselen ligger nå i bakspeilet. I frontruten anser sentralbanken svekkelsen i arbeidsmarkedet som en større bekymring. Skjønt, en må ta forbehold om at økonomers visibilitet for hva fremtiden vil bringe, er som sikten til en 80 år gammel sjåfør på en bekmørk norsk vintervei. Før man aner ordet av det, sitter man med en elg i fanget.
Todeling
Bitcoin reagerte som en jojo på rentebeslutningen. Fra å vake i underkant av $60.000, tok prisen et umiddelbart byks til over $61.000. Men det dabbet fort av før Powell var ferdig å snakke. Ei heller på Wall Street utløste rentebeskjeden noen feststemning med det første. Det var først over natten at stemningen begynte å ta seg opp. Bitcoin steg først over $62.000, og handles i skrivende stund over $63.000. Wall Street var kragtig opp i futureshandelen, og tok videre sats da den ordinære handelen åpnet 15:30.
Kanskje den mest oppsiktsvekkende markedsreaksjonen var dog i obligasjonsmarkedet. Der gikk nemlig de lange retningene i motsatt retning av Fed og de korte rentene. Den amerikanske tiårsrenten har klatret hele 15 basispunkter på to dager, til rundt 3,75 prosent. Som Zerohedge påpeker, på sedvanlig dystert vis, var sist gang det skjedde etter et rentekutt på 50 punkter, i 2008.
Gundlach tolker det som et tegn på at markedet ikke er bekymret for inflasjon på kort sikt, men er bekymret for inflasjon på lang sikt, og følgelig ikke ønsker at Fed skal kutte renten aggressivt. Hans strategi er derfor å gå long i den korte enden av rentekurven, og short i den lange enden av kurven.
Illevarslende rentekutt?
Selv om markedets reaksjon er nærmest euforisk, ser flere på rentekuttetet som illevarslende. Howard Lutnick, sjef i melgerhuset Cantor Fitzgerald, ser rentekuttet som et stort rødt flagg og indikativt på at økonomien er langt verre enn vi alle hadde trodd. Egypts J.M. Keynes, Mohamed el-Erian, ser det ikke helt svart, men synes likevel kuttet på 50 oser av desperasjon og er symptomatisk for en sentralbank som kronisk reagerer med for mye for sent, kontra å ha kommet proaktivt på banen med et mer au courant kutt på 25 punkter tidligere.
En som derimot ser det ganske svart, er kryptoinvestor Arthur Hayes, som mener et kutt på 50 vitner om en råtten økonomi, og at den initielt positive markedsreaksjonen vil bli etterfulgt av en finansiell atomkatastrofe. Hayes er spesielt bekymret for den krympende rentedifferansen mellom USA og Japan, som han er redd for at vil styrke japanske yen og potensielt lede til en ny sjokkavvikling av den globale carrytraden.
Likevel, med Feds lenge varslede pengepolitiske pivot nå offisielt underveis, er minste motstands vei for aktivapriser oppover. Selv om aksjemarkedet allerede er høyt priset på alle målemerker.
