Du er på butikken og tenker du skal unne deg en is og sjokolade. Du vet det ikke er det sunneste fordi det inneholder en del sukker, men du tenker at du må jo kunne kose deg litt.
Videre putter du en yoghurt, frokostblanding, kokt skinke, tacokrydder, makrell i tomat, energibar, spareribs og marinert kyllingfilet i vognen.
Uten at du selv er klar over det, er handlevognen til familien nå full av varer med tilsatt sukker.
Tilsatt skjult sukker
I dag er så mye som 74 % av alle innpakkede matvarene i butikken tilsatt sukker, visste du det? Utfordringen er at mange av produktene som er tilsatt sukker er navngitt med navn som den jevne forbruker ikke er klar over at er sukker. Visste du at dextrose og high fructose corn sirup er sukker?
I tillegg har vi produkter som skilter med at de ikke er tilsatt sukker, men når man ser på ingredienslisten så stemmer det ikke.
Myndighetene har en anbefaling om maks 10 % tilsatt sukker i kostholdet. Vet du i praksis når du har passert denne grensen? 10 % sukker vil utgjøre mindre enn 100 gram melkesjokolade. Når du da i tillegg får sukker fra det du tenker på som vanlige matvarer, så spretter du fort forbi myndighetenes anbefalinger.
Et sykt samfunn
Men vi må jo kunne kose oss, tenker du kanskje? Realiteten er at ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) lider ca 70 % av den voksne norske befolkningen i dag av overvekt og fedme med alle de livsstilsykdommer som medfølger som f.eks. diabetes type 2. Våre barn følger hakk i hel. Skal vi og kan vi fortsette denne trenden?
Mange rister på hodet når de ser amerikanere og tenker at det er et sykt samfunn. Om vi ikke stopper opp og stiller nye krav til matvareprodusentene våre, samt butikkene som fremmer disse produktene, vil vi få samme utfordring her – og vi er dessverre på god vei.
Utfordringen er at de fleste vanlige forbrukere hverken har grunnlag til å forstå innholdsfortegnelsene eller til vane å lese disse. Vi har tillit til matvareprodusentene og tror på helsepåstandene som fremmes. Sunnhetsvasking er et annet navn for dette.
Når et produkt hevdes å være sunt, er det dessverre ofte ikke det.
Farris lanserte et nytt produkt som heter Frus. Ifølge produsenten er produktet både sunt og naturlig. De hevder også at produktet ikke er tilsatt sukker. Sjekk da innholdsfortegnelsen:
Naturlig mineralvann, vann, kullsyre, syre (sitronsyre), juice fra konsentrat (mangojuice (0,5%), pasjonsfruktjuice (0,5%)), sort gulrotekstrakt, safrantistelekstrakt, invertsukker, naturlig aromaer, søtstoffer (aspartam*, acesulfam K), konserveringsmidler (natriumbenzoat, kaliumsorbat)
Når du ser hva denne inneholder, tenker du fortsatt at dette er et naturlig produkt? Og hva med påstanden om at det ikke er tilsatt sukker? Invertsukker er definitivt sukker og det å innta for mye invertsukker er ikke sunt. Det genererer skadelige insulintopper og inneholder kalorier. Mens Farris påstår følgende: “Med søt og fyldig smak, men samtidig helt uten sukker og kalorier, er Farris Frus et sunt alternativ når du har lyst på noe godt.”
Neste gang du går på butikken, legg merke til de åpenbare kildene til sukker og hvor stor plass disse har fått i butikkene. Ofte er sukkerholdige produkter det første du møter på, de står på nærmest hver endereol og området før kassene er en hinderløype av sukker.
For hver gang du blir eksponert, og dermed fristet av sukker, er sannsynligheten større for at disse produktene havner i din handlekurv. I tillegg får du god hjelp av produsentene som bombarderer deg med budskapet om at du må kunne kose deg. Når du hører dette flere ganger daglig, blir dette en ubevisst sannhet som sniker seg inn og påvirker dine valg. Har vi kost oss syke?
Vi er opptatte av miljøet i disse dager, hvilket er både viktig og bra. Jordklodens helse er viktig, men det er jaggu helsen til oss som bor på denne jordkloden også. Husk tallene fra FHI. Jeg mener at på lik linje som mange bedrifter i dag bruker miljøfokus som et konkurransefortrinn, vil det å bidra til en bedre helse for oss alle, definitivt være et stort konkurransefortrinn. For kan vi egentlig være bærekraftig om vi ikke har en god helse?
Ukens oppskrift:
Bakt aubergine
Er aubergine en grønnsak du ofte benytter? Hvis ikke er denne retten en flott mulighet til å introdusere deg for aubergine eller finne nye bruksområder. Auberginer er full av gode næringsstoffer som vil gjøre deg godt.
2 porsjoner:
2 auberginer
olivenolje
10 cherrytomater, delt i to 4 sjampinjonger, delt i 4
2 fedd hvitløk, finhakket 200 g kjøttdeig
1 rød paprika
1 grønn paprika
2 vårløk, finhakket
1 rødløk, finhakket
100 g revet ost
50 g fetaost
2 ss kapers (kan droppes) salt og pepper paprikakrydder, gjerne røkt
FREMGANGSMÅTE:
Sett ovnen på 190 grader over- og undervarme.
Del auberginene i to på langs og skjær ruter i kjøttet med en skarp kniv, uten å skjære gjennom skinnet.
Pensle auberginen på innsiden med olivenolje og strø over salt. Bak den i 20 minutter på midterste rille i ovnen med skinnsiden ned.
Grav ut mesteparten av innmaten, men la det være igjen litt, slik at auberginen holder formen når du fyller den. Ta vare på innholdet.
Stek kjøttdeig i smør i en stekepanne. Tilsett cherrytomater, sjampinjonger, hvitløk, paprika, vårløk, rødløk, innmaten fra auberginene, salt og pepper. La blandingen småkoke i
10 minutter, slik at litt av væsken fordamper.
Legg auberginene i en ildfast form med skinnsiden ned og fyll dem med kjøttdeigblandingen. Strø over revet gulost, kapers og fetaost. Kan droppes om du ikke tåler ost.
Strø over paprikakrydder før du setter formen inn i ovnen på midterste rille. Stekes i 10–12 minutter, til osten er smeltet.
Server gjerne med grønn salat og aioli.
