Ifølge moderne finansiell teori er all allmenn tilgjengelig informasjon reflektert i prisene for verdipapirer. Det postulerer hypotesen om effisiente markeder. Helgens mye hypede Bitcoin-halvering skal dermed i teorien være tidens nothingburger.
Det er ingen ny informasjon for markedet å ta innover seg. Bitcoin følger bare sin pre-programmerte vei. Blokksubsidien som utbetales til bitcoin-minere (kan vi kalle det gravere på norsk?) vil kuttes i to, fra 6,25 til 3,125. Det betyr at antallet nye bitcoin som skapes per døgn vil reduseres fra omkring 900 til 450. Bitcoin vil dermed bli en “hardere” (aka mindre inflasjonær) valuta enn gull, med årlig vekst i Bitcoins sirkulasjon på kun 0,8 prosent.
Historisk har bitcoinprisen økt kraftig etter hver halvering. Men har det vært på grunn av halveringen? De fleste bitcoinere vil nok hevde ja. Finansteoretikere som Eugene Fama vil nok si nei, og heller hevde at kursutviklingen har fulgt en random walk. Som sådan er Bitcoins regelmessige halveringer en interessant case-studie av hvordan moderne finansteori matcher opp med virkeligheten.
Mange mener halveringen vil bli katalysatoren for bitcoinprisens neste oppsving. Andre tror denne fjerde halveringen i Bitcoins historie vil ha mindre betydning enn de tidligere tre, og at Bitcoins beslektede fireårssykluser er et fenomen som nå hører fortiden til. Markedet har endret seg og Bitcoin har blitt mer mainstream – mye takket være ETF-lanseringene tidligere i år. ETF’ene har økt den daglige marginale etterspørselen for bitcoin, med mangegangeren av hva halveringen vil redusere det marginale daglige tilbudet av bitcoin med.
Idet vi står på trappene til halveringen er sentimentet labert. Langt ifra noen himmelferd. Siden bitcoinprosen toppet på nær 74.000 dollar i mars, har det ikke vært mye styrke å spore. Etter flere forsøk dippet prisen denne uken under 60.000. I skrivende stund snuser prisen på 64.000. Minimum fire faktorer er med å forklare svakheten i bitcoinkursen de siste ukene:
- Sticky Inflasjon: Inflasjonen i USA har ikke fortsatt å falle i takt med markedets forventninger, men har tvert om vist seg mer “sticky” og til og med re-akselerert på de siste månedene. Det har tvunget Fed-sjef Jay Powell til å gjenta budskapet at styringsrenten vil holdes “higher for longer” med fornyet styrke, og har forskjøvet markedets forventning om første rentekutt fra juni til september.
- Avtagende ETF-flows: Bitcoinkjøpene til de ni nyfødte ETF´ene har dabbet av de siste ukene, samtidig som likvideringen av fondsadeler i Grayscales Bitcoin-trust har fortsatt med nær uforminsket styrke. Istedenfor å la seg friste av duppet i bitcoinprisen, har Wall Street latt seg skremme vekk, ihvertfall på kort sikt. Men her må nok mer av skylden legges innad i Bitcoin-menigheten, da det etter alt å dømme er det ustoppelige salgspresset fra Grayscale som har tynget kursen mest. Dog, er det nå ikke lenge til Blackrocks IBIT flipper Grayscale som markedets største Bitcoin-ETF.
- Geopolitisk uro. Da Iran angrep Israel med en sverm av droner og missiler lørdag 13. april var Bitcoin eneste åpne marked. Ettersom frykten for at tredje verdenskrig var igang tok litt vel av i feeden på X og andre medieflater, ble bitcoinprisen sendt brutalt ned i kjelleren. Selv om markedet besinnet seg da børsene åpnet mandag morgen, da tredje verdenskrig ikke brøt ut likevel, klarte ikke bitcoinprisen å mønstre noen rekyl. Om noe, so demonstrerte helgens utvikling at Bitcoin har blitt finansmarkedenes kanskje fremste Risk On/Risk Off-barometer.
- Tax Season i USA: Arthur Hayes påpeker at Bitcoin og gull gikk i tospann helt frem til forrige helg, rett før den store Tax Day i USA 15. april. Her er det ikke slettes utenkelig at mange overeksponerte Bitcoin Bros har vært tvunget til å likvidere deler av sin stack for at Onkel Sam skal få sitt.

Bitcoin Mining = Bad Business?
Gullgraving er en intuitivt forlokkende virksomhet. Til å begynne med kan man vasse i en elv der gullet pipler frem rett under overflaten. Men så blir det fort vanskeligere.. Man må grave dypere og dypere for å finne mer gull, hvilket krever stadig mer innsats av arbeid og kapital. Avkastningen er raskt avtagende. Det går ikke lenge før marginalkostnaden for å utvinne mer gull overstiger marginalinntekten man får for å selge gullet. Mang en gullgraver har reist til Afrika med drømmer om superprofitt, men endt opp med tapsprosjekt. Gullgraving, og gruvedrift forøvrig, er i virkeligheten ikke en særlig attraktiv virksomhet.
Bitcoin omtales ofte som digitalt gull. Andre ser på Bitcoin som en “pet rock”. Okke som, gull eller gråstein, så har prosessen for utvinning av bitcoin flere fellestrekk med gruvedrift. Det kalles ikke Bitcoin mining uten grunn.
Likt som for gull er det mange som lokkes til bitcoin-mining med vyer om fantastisk fortjeneste. Men som gruvedrift er bitcoin-mining en ekstremt kapitalkrevende og ikke særlig lønnsom industri, der ingen aktører har noe varig komparativt fortrinn og hvor mange går konkurs. Med helgens halvering vil Bitcoin-gravere (om vi kan kalle det det på norsk) bli ytterligere skvist.
Siden opprinnelsen har Bitcoin fulgt en potenslov, der bitcoinprisen med tiden har gått opp til 6. potens, slik blant andre Giovanni Santostasi og Fred Krueger har demonstrert. Stigende pris, det er jo fint for utvinnere? Problemet er bare at Bitcoin-nettverkets hashhastighet, eller med andre ord innsatsen av datakraften bitcoingravere bruker, øker med tiden til tolvte potens. Altså, innsatsfaktoren øker med prisen opphøyd i andre. Samtidig sørger Bitcoins halvering for at blokksubsidien, slik navnet antyder, halveres hvert fjerde år – tilsvarende en årlig nedgang på 20 prosent. Ergo, dette er ikke en industri med attraktiv enhetsøkonomi.
Etter halveringen trenger bitcoin-gruveindustrien at 1) prisen på bitcoin går kraftig opp, og/eller 2) at nettverkets hashhastighet og vanskelighetsgraden for å utvinne bitcoin går ned, ettersom at ineffektive gravere må gi tapt mot markedskreftene. Her er det foreløpig ingen som sitter med fasit. Jarand Mellerud i Hashlabs Mining tror for eksempel hverken bitcoinprisen vil gå markant opp eller at hashhastigheten vil gå litt og midlertidig ned, hvilket borger for tøffe kår for bitcoingravere fremover. (Om en vil høre mer om industriens eget syn på utsiktene, arrangerte Bitwise en paneldebatt om implikasjonene av halveringen her om dagen).
Man skal grave godt for å finne gode argumenter for å investere i bitcoin-utvinning, istedenfor å bare investere i bitcoin. På den annen side er Bitcoin-nettverket avhengig av jobben bitcoin-graverne gjør. Det er derfor i hele Bitcoin-økosystemets interesse at det blir grunnlag for videre drift for bitcoin-utvinnere. Bitcoins blokksubsidie vil halveres, men spenningen for hva som skjer i markedet videre vil nok dobles.