Investornytt
  • Logg Inn
  • Registrere
  • Forsiden
  • Aksjer
    • Aksjer
    • Analyse
  • Investor
  • Olje & energi
    • Trading
      • Opplæring
      • Trading
      • IN Discord
    • Råvareskolen
    • Oljerapporter
  • IN Live
  • Annonsørinnhold
  • Krypto
    • Krypto
    • Kryptokurser live
  • Om oss
  • Bli medlem
    • Medlemsfordeler
Inget resultat
Vis alt resultat
Investornytt
Hjem Nyheter

263 navn på sukker og hva det betyr for helsen din

Bente Josefsen av Bente Josefsen
19.10.2024
i Nyheter
Lesetid:4 mins read
Mat&Helse: -Og jul med din glede!

Bente Josefsen. Foto: Butterfly Media. Collage: Investornytt

Visste du at sukker kan ha over 260 forskjellige navn? I matvareindustrien er sukker kamuflert i en mengde produkter under forskjellige betegnelser. Det handler ikke bare om å forvirre forbrukerne; det handler også om å opprettholde en avhengighetsskapende prosess, hvor mange typer sukker skjules blant ingrediensene for å gi inntrykk av at produktene inneholder mindre sukker enn de faktisk gjør. Når du legger sammen alle de forskjellige navnene, er sukker ofte hovedingrediensen – selv om det ikke ser slik ut ved første øyekast.

 

De fleste av de 262 navnene for sukker har en ting til felles: fruktose. Men hva er egentlig fruktose? Og hvordan skiller det seg fra andre former for sukker, som glukose og sukrose? La oss ta en nærmere titt på hvordan fruktose påvirker kroppen vår, og hvorfor denne typen sukker er en stor utfordring for helsen.

Glukose, fruktose og sukrose: Hva er forskjellen?

For å forstå hvorfor fruktose er problematisk, er det viktig å vite forskjellen mellom de vanligste typene sukker: glukose, fruktose og sukrose.

– Glukose er kroppens primære kilde til energi. Det er mindre søtt enn fruktose og finnes naturlig i stivelsesrike matvarer som poteter og korn. Glukose tas raskt opp i blodet og gir kroppen en umiddelbar energikilde.

– Fruktose finnes naturlig i frukt, grønnsaker og honning. Det er mye søtere enn glukose og metaboliseres på en annen måte. Når du spiser fruktose, går det direkte til leveren, hvor det kan omdannes til fett hvis kroppen ikke trenger det til energi med en gang. Dette er en viktig grunn til at høyt fruktoseinntak over tid er koblet til fettlever, insulinresistens og fedme.

– Sukrose, som er det vi vanligvis tenker på som bordsukker, består av en kombinasjon av glukose og fruktose. Når vi inntar sukrose, brytes det ned til glukose og fruktose i kroppen.

Det er spesielt fruktosen i sukker som utgjør et stort problem for helsen, særlig når vi får det i form av raffinerte produkter, som brus, godteri og andre ultraprosesserte matvarer.

Høyfruktose maisirup – den usynlige fienden

En av de største syndebukkene i dagens matvareindustri er høyfruktose maisirup (HFCS). Dette søtningsmiddelet er billig å produsere, og det brukes i alt fra brus til bakverk og ferdigmat. HFCS består av både glukose og fruktose, men med en mye høyere andel fruktose enn vanlig sukrose. Den store mengden fruktose i HFCS kan overbelaste leveren, som må jobbe hardt for å metabolisere den.

I likhet med alkohol, omdanner leveren fruktose til fett, noe som over tid kan føre til utvikling av ikke-alkoholisk fettlever, noe som er en økende helsemessig bekymring i vestlige land.

Sukker og avhengighet

Det er her sukker virker på lik linje som andre avhengighetsskapende stoffer som nikotin, alkohol, heroin og kokain. Når vi inntar sukker, aktiveres belønningssystemet i hjernen, og vi får et rush av dopamin – en av hjernens «lykke-kjemikalier». Dette skaper en følelse av tilfredshet og nytelse som gjør at vi ønsker mer. I hvert fall i starten. Etterhvert vil det ikke lenger gi nytelse, men et ubehag/cravings mellom inntaket, og eneste måten å få dette bort er ved å inntak sukker og andre prudukter med raske karbohydrater som brød, pasta ris, pizza, chips osv. Matindustrien utnytter denne biologiske responsen for å holde oss hekta på sukker og junkfood.

Akkurat som med andre avhengighetsskapende stoffer, opplever vi sug etter sukker, og over tid må vi spise mer for å oppnå samme følelse av tilfredshet eller fjerne ubehaget som oppstår uten. Kroppen vår blir rett og slett vant til de høye sukkernivåene, noe som gjør det vanskeligere å avstå fra sukker.

Skjult sukker i hverdagsprodukter

En av de mest problematiske aspektene ved sukkerforbruk er hvor skjult det ofte er i produktene vi spiser daglig. I stedet for å være oppført som «sukker», kan det listes som dekstrose, maltose, agave-nektar, glukosesirup, og en mengde andre navn. Dette betyr at et produkt kan ha flere typer sukker på ingredienslisten, og selv om hver type står lengre ned på listen, kan den totale mengden sukker i produktet være betydelig.

Forbrukere blir ofte forvirret av dette, og det er en bevisst taktikk fra matvareprodusentene for å skjule den reelle mengden tilsatt sukker. Selv om et produkt påstås å være «lavt på sukker» eller «uten tilsatt sukker», kan det likevel inneholde betydelige mengder fruktose fra andre ingredienser.

Hvordan påvirker sukker helsen?

De helsemessige konsekvensene av et høyt sukkerinntak, spesielt fra fruktose, er veldokumentert. Overforbruk av sukker har blitt knyttet til en rekke kroniske helseproblemer, som:

– Fedme

– Type 2 diabetes

– Hjertesykdom

– Ikke-alkoholisk fettlever

– Metabolsk syndrom

Dette er tilstander som påvirker millioner av mennesker over hele verden, og en av hovedårsakene til disse problemene er det høye forbruket av sukker i vestlige dietter.

Hva kan gjøres?

Å redusere inntaket av sukker, spesielt fruktose, er avgjørende for å forbedre folkehelsen. Men det er ikke alltid lett, siden sukker er så gjennomgripende i dagens matvarer. Her er noen tips for å unngå skjult sukker:

 

  1. Les ingredienslisten nøye: Bli kjent med de mange navnene på sukker, og vær oppmerksom på hvor ofte de dukker opp på ingredienslister.

 

  1. Velg hele matvarer/råvarer: Ved å spise mer naturlige matvarer kan du unngå mange av de skjulte kildene til sukker.

 

  1. Unngå sukkerholdige drikker: Brus, energidrikker og til og med juice inneholder ofte store mengder sukker, og det er lett å overdrive inntaket.

 

  1. Vær kritisk til markedsføringspåstander: Selv produkter som er merket som «sunt» eller «naturlig» kan inneholde store mengder sukker.

 

Konklusjon

 

Sukker skjules i matvarer under mange forskjellige navn, men konsekvensene er klare. Fruktose, som er den mest problematiske komponenten av sukker, bidrar til en rekke helseproblemer og kan være like avhengighetsskapende som nikotin, alkohol og til og med narkotiske stoffer. For å beskytte helsen vår må vi bli mer bevisste på hva vi spiser og hvordan sukker sniker seg inn i kostholdet vårt.

 

Picture of Bente Josefsen

Bente Josefsen

Bente brenner for å få ut betydningen av smart mat for en god helse og livskvalitet. Dette mener hun er viktig for et produktivt og lykkelig arbeidsliv. Bente har via sitt selskap Frisk uten sukker AS satt sukkerets betydning i samfunnet på agendaen. Hun er ofte sett i media, har skrevet boken Bli Frisk uten sukker, holder foredrag og har prosjekter på gang på Stortinget. Bente har en personlig erfaring med hva sukker og kosthold har å si for helsen, og har nå hjulpet flere tusen mennesker til et bedre liv. Hun er derfor svært engasjert i å få resten av verden til å få opp øynene. Bente er utdannet Friskvernkonsulent, innen ernæring og avhengighetsmedisin med spesialisering på sukkeravhengighet. Hun vil i denne spalten dele sin kunnskap og inspirere deg og meg til å gjøre konkrete steg for en bedre helse. Slik at vi kan sprette opp av sengen om morgningen med en kropp full av energi og med fravær av unødige plager. *Bente er medeier i Investornytt og fast spaltist

Relatert Innlegg

10 spørsmål – 10 bitcoin: K33 starter jakten på 1 000 BTC
Krypto

10 spørsmål – 10 bitcoin: K33 starter jakten på 1 000 BTC

07.06.2025
(+) Dybdeanalyse Kitron del 1
Nyheter

Kitron landet ny kontrakt verdt rundt 7 millioner euro

06.06.2025
Bruddet mellom Trump og Musk: Fra bromance til budsjettkrig
Kommentar

Bruddet mellom Trump og Musk: Fra bromance til budsjettkrig

06.06.2025
Neste innlegg

Nord-Norge: Snittpris for strøm på 5,6 øre per kWh søndag

Vennligst logg inn for å delta i diskusjonen

Investornytt AS
Org. nr: 927 214 296
© 2022 - Drift og vedlikehold av Seal Media AS

  • Alle henvendelser: kontakt@investornytt.no
  • Om oss
  • Abonnement
  • Personvern
  • Vilkår
  • Presse
  • Bidra

Innholdet på Investornytt representerer ikke Investornytt AS´ meninger, men er forfatterenes egne subjektive ytringer. Innholdet på Investornytt skal ikke sees som finansielle råd. Aksjehandel, kryptovaluta, kryptokunst og all form for trading er svært risikabelt og du kan i verste fall tape mer enn du har investert. Alle må gjøre sine egne vurderinger og ikke handle basert på informasjon på Investornytt.

Velkommen tilbake!

Logg inn på kontoen din nedenfor

Glemt passord? Melde deg på

Opprette ny konto!

Fyll ut skjemaene nedenfor for å registrere deg

Alle felt må fylles ut. Logg Inn

Hent passordet ditt

Vennligst skriv inn brukernavnet eller e-postadressen din for å tilbakestille passordet ditt.

Logg Inn
Investornytt
Administrer samtykke
For å gi de beste opplevelsene bruker vi teknologier som informasjonskapsler for å lagre og/eller få tilgang til enhetsinformasjon. Å samtykke til disse teknologiene vil tillate oss å behandle data som nettleseratferd eller unike ID-er på dette nettstedet. Å ikke samtykke eller trekke tilbake samtykke kan ha negativ innvirkning på visse egenskaper og funksjoner.
Funksjonell Alltid aktiv
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å kunne bruke en spesifikk tjeneste som er eksplisitt etterspurt av abonnenten eller brukeren, eller kun for elektronisk kommunikasjon.
Preferanser
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å lagre preferanser som ikke er etterspurt av abonnenten eller brukeren.
Statistikk
Lagring av data eller tilgang benyttes kun til statistikk. Lagring av data eller tilgang brukes utelukkende til anonyme statistiske formål. Uten en stevning, frivillig samtykke fra din internettleverandør eller en tredjepart, kan informasjon som er lagret eller hentet for dette formålet alene vanligvis ikke brukes til å identifisere deg.
Markedsføring
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å opprette brukerprofiler for å sende reklame eller for å spore brukeren på en nettside (eller over flere nettsider) for lignende markedsføringsformål.
Administrer alternativer Administrer tjenester Administrer {vendor_count} leverandører Les mer om disse formålene
Se preferanser
{title} {title} {title}
  • Logg Inn
  • Melde deg på
  • Handlevogn
Inget resultat
Vis alt resultat
  • Forsiden
  • Aksjer
    • Aksjer
    • Analyse
  • Investor
  • Olje & energi
    • Trading
      • Opplæring
      • Trading
      • IN Discord
    • Råvareskolen
    • Oljerapporter
  • IN Live
  • Annonsørinnhold
  • Krypto
    • Krypto
    • Kryptokurser live
  • Om oss
  • Bli medlem
    • Medlemsfordeler
Er du sikker på at du vil låse opp dette innlegget?
Lås opp venstre : 0
Er du sikker på at du vil si opp abonnementet?