Er kroppen i vinterdvale og passe skakkjørt etter julen? Da skal jeg fortelle deg om et effektivt grep du kan ta om du ønsker å kickstarte året og få fart på kropp og hode.
Et smart virkemiddel du kan foreta deg er å få kroppen i et modus kalt ketose.
Ulike brennstoff
Kroppen kan benytte to ulike typer drivstoff, karbohydrater eller fett. Karbohydrater er en samlebetegnelse for sukker og stivelse. Typiske kilder til stivelse er korn, mel, ris, pasta og poteter. Sukker finner du i brus, godteri, kjeks, kaker, smaksatte youhurter, frokostblander og også tilsatt i 74 % av all innpakket mat.
Kroppen forbrenner som regel karbohydratene først, altså sukker og stivelse. Så lenge den får stadig påfyll av mye karbohydrater gjennom maten, gir du den aldri mulighet til å forbrenne fett. Når man kutter karbohydrater, og kroppen har brukt opp det lille den har lagret av glykogen, så må den i gang med å brenne fett.
Ketose er en tilstand som oppstår når man inntar lite karbohydrater, og kroppen primært forbrenner fett i stedet for sukker. Når kroppen er i ketose, tar leveren fettsyrer fra blodet eller kroppsfettet og omdanner det til noe som heter ketonlegemer. Ketonlegemer er kjent for å være et supert brennstoff både for hjertet og hjernen. I tillegg er det drivstoff for muskler og annet vev i kroppen.
Ketoner er rett og slett reststoffer fra fettforbrenningen. Ketonene vil overta de fleste oppgavene som glukose har hatt, og forsyner hjernen og musklene med energi.
Den lille mengden glukose hjernen trenger, klarer den selv å produsere. Når du har spist et ketogent kosthold et par uker, vil de fleste begynne å merke en fantastisk kognitiv bedring.
En naturlig prosess
Kostindusert ketose er en naturlig prosess i kroppen. Alle som har hoppet over et par måltider eller ikke har klart å spise noe særlig et par dager på rad ved sykdom, har vært i ketose. Man er i mild ketose bare ved å hoppe over frokost etter den 8–10 timer lange nattlige fasten. Hvis du faster, bruker du av fettreservene i kroppen, altså de lagrede ketonlegemene. Evolusjonært har dette vært en viktig mekanisme i perioder hvor vi ikke fikk tak i mat.
Som en kuriositet settes mennesker med vanskelig behandlbar epilepsi på ketogent kosthold med godt hell på norske sykehus. Mange opplever en helt ny type energi når de er i ketose.
Hvordan komme i ketose?
Frokost:
Vi har i alle år hørt at frokost er dagens viktigste måltid. Nyere forskning viser noe annet. Så mitt tips til deg er å følge din egen apetittregulering. Er du sulten om morgenen, spis frokost. Er du ikke sulten, kan du la være.
Skal du spise frokost vil jeg anbefale deg å droppe brødet og korn/mel produkter. Start f.eks. heller dagen med en omelett, egg og bacon eller gresk yoghurt som du tilsetter f.eks. bringebær.
Lunsj:
Til lunsj kan du spise en salat. Da er det viktig at du spiser en god porsjon protein, altså kjøtt, fugl, fisk, skalldyr, egg eller ost. Så en porsjon med ulike grønnsaker som salat, paprika, tomat, avocado og gjerne oliven. Topp det hele med olivenolje og f.eks. pesto.
Et annet alternativ til lunsj kan være å spise rester fra gårsdagens middag.
Middag:
Spis rent kjøtt, vilt, fugl, fisk eller skalldyr. Spis grønnsaker som vokser over bakken til. Disse kan du woke, ovnssteke eller koke. Ha så ca 2 ss fett til måltidet. Fettkilden kan være kryddersmør, seterrømme, creme fraiche eller olivenolje
Drikke:
Du kan drikke kaffe, te (uten sukker, Yogi og Pukka te smaker mye og godt uten sukker), vann med og uten kullsyre. Du må gjerne smaksette vannet med sitron, lime, bær eller mynteblader.
Salt:
Du må salte maten da du vil drive ut en del vann av kroppen i starten og dermed også salt som du trenger.
Ketose på et par dager:
Følger du denne fremgangsmåten vil du etter kun et par dager være i ketose. De første dagene vil du kunne erfare at du blir noe mer slapp, kan bli tung i hodet og kroppen føles litt uvant. Men så kommer overskuddet og en klar hjerne som er en magisk opplevelse.
Du kan være i ketose så lenge du selv trives med dette. Jeg har levd sammenhengende i ketose i snart 7 år og har det helt strålende.
Håper du ble inspirert til å teste ut.

Ukens oppskrift:
Scampi- og squashgryte:
Denne gryten er en slager hjemme hos meg og noe jeg ofte serverer gjester. Oppskriften må alltid deles i etterkant.
2 porsjoner
1 squash, i biter
1 pakke ferdig kokt scampi (270 gr)
2 dl kokosmelk eller kremfløte
10 cherrytomater, i skiver
10 små eller 5 store champignon, i skiver
1 lime, saften
1 chili, i skiver (kan droppes om du ikke liker sterk mat)
1 fedd hvitløk, finkuttet
1 ss korianderpulver
1 raus bit fersk ingefær, kuttet i små strimler
salt og pepper
2 ss meierismør
1 neve fersk koriander – til topping
FREMGANGSMÅTE:
Kutt squash i biter. Stek i 1 ss smør i ca. 3-4 minutter, til squashen endrer farge og blir blank, men fortsatt litt fast. Ta ut av gryten.
Stek de øvrige kuttede grønnsakene, sopp og ingefær i 1 ss smør til disse er litt stekte. Ha så squashen tilbake i gryten. Ha over saften av 1 lime, kokosmelken og krydrenen. La putre i ca 5 minutter.
Ha scampi i rett før servering, skal kun varmes lett. Hvis ikke kan disse bli seige. Jeg foretrekker fersk scampi, men finner du ikke dette kan også frosne benyttes.
Ha over fersk koriander ved servering.
Tips: Er du veldig glad i chili kan du ha litt rå chili på toppen av gryten.
