På et besøk i Beijing sier USAs utenriksminister at hun håper Kina ikke lar krangling om teknologi og sikkerhetsspørsmål gå ut over det økonomiske samarbeidet.
Målet med Janet Yellens tur til Kina er å bedre det anstrengte forholdet mellom de to landene, som for tiden er på sitt verste på flere tiår. Hun ba om regelmessig kommunikasjon og sa at de to mektige landene plikter å samarbeide om spørsmål som berører hele verden.
– Vi mener det er i begges interesse å sørge for at vi har direkte og tydelige kommunikasjonslinjer på de øverste nivåer, sa ministeren rett før et møte med statsminister Li Qiang.
Samtidig er det ikke ventet noen gjennombrudd i løpet av oppholdet i Beijing. I motsetning til utenriksminister Antony Blinken ligger det ikke an til at Yellen skal møte Kinas president Xi Jinping.
I møtet med Li forsvarte hun «målrettede tiltak», en henvisning til begrensninger i Kinas adgang til avanserte databrikker og annen teknologi. Yellen sier tiltakene er nødvendige for å ivareta USAs sikkerhet.
– Du trenger ikke være enig. Men vi må ikke la uenigheter før til misforståelser som unødig forverrer det bilaterale økonomiske forholdet, sier den amerikanske ministeren.
Hun etterlyste «sunn økonomisk konkurranse» i en tid der USA anklager Kina for å øke bruken av subsidier og markedshindringer for å beskytte sine egne bedrifter.
– Et rettferdig regelverk vil være en fordel for begge land. Vi står også overfor internasjonale utfordringer der USA og Kina har en plikt overfor hverandre – og resten av verden – til å samarbeide.
Statsminister Li snakket på sin side varmt om et bedre forhold til USA og sa han «kunne se en regnbue».
– I går, i det øyeblikket du ankom flyplassen vår, kunne vi se en regnbue. Jeg tror det også kan sies om forholdet mellom USA og Kina: etter perioder med vind og regn kan vi sannelig se en regnbue, sa Li da han tok imot Yellen.
Kinas finansminister kaller det amerikansk besøket «et konkret tiltak» i retning av å få på plass en enighet mellom president Xi Jinping og hans amerikanske motpart på et møte i november om å bedre forholdet.
– Det er ingen vinnere i en handelskrig eller ved en frikobling eller brutte kjeder. Vi håper USA vil ta konkrete skritt for å skape et godt miljø for en sunn utvikling av handelsforbindelser og økonomiske forbindelser, heter det i en uttalelse fra det kinesiske departementet.
Før møtet med Li kom Yellen med flere kritiske uttalelser om Kina i en tale til amerikanske bedrifter i Beijing.
Yellen sier hun er bekymret for Kinas nye eksportkontroll for germanium og gallium, metaller som er viktige i produksjonen av halvledere.
– Vi evaluerer fortsatt virkningen av disse tiltakene, men de minner oss om hvor viktig det er å bygge motstandsdyktighet og diversifisere forsyningslinjene, sa Yellen i et møte med amerikanske bedrifter i Kina.
Hun uttrykte også bekymring for det hun kaller straffetiltak mot amerikanske bedrifter den siste tiden.
(©NTB)