Yara International ASA avsluttet 2024 med sterke driftsresultater, rekordhøy produksjon og reduserte kostnader. Til tross for valutatap og spesielle kostnader som påvirket bunnlinjen, viser selskapet økt effektivitet og en positiv utvikling inn i 2025. EBITDA eksklusive spesielle poster endte på 519 millioner USD, og styret foreslår et utbytte på 5 NOK per aksje. Yara forventer strammere nitrogenmarkeder og bedre marginer i året som kommer.
Hovedpunkter fra kvartalet:
Rekordhøy produksjon og forbedret sikkerhet
Yara har oppnådd sitt høyeste produksjonsnivå noensinne, med økt driftseffektivitet og stabilt produksjonsmiljø. Selskapet har også redusert utslipp og forbedret energieffektiviteten.Foreslått utbytte på 5 NOK per aksje
Styret foreslår et årlig utbytte på 5 NOK per aksje, som en del av selskapets strategi for å øke aksjonærverdien. Yara har returnert 198 NOK per aksje til aksjonærene de siste fem årene.Fokus på økt kontantstrøm og kapitaldisiplin
Yara har redusert faste kostnader med 90 millioner USD i 2024 og har innført streng kapitaldisiplin for å øke lønnsomheten og finansiere vekstprosjekter.
Resultat påvirket av valutatap og spesielle poster
Til tross for solid drift, rapporterte Yara et netto tap etter skatt på 290 millioner USD i fjerde kvartal. Dette skyldes flere ikke-kontantposter, inkludert:
- Valutatap på 260 millioner USD, hovedsakelig knyttet til styrkelsen av amerikanske dollar mot andre valutaer.
- Spesielle poster på 170 millioner USD, relatert til nedskrivninger, pensjonsoppgjør og restruktureringskostnader.
Konsernsjef Svein Tore Holsether melder at den sterke dollaren på lang sikt er positiv for Yara, ettersom nitrogenmarginene globalt er i USD.
— Vi har god fremdrift i kostnadsreduksjoner og investeringstilpasninger, noe som setter oss i en sterk posisjon for 2025, sier Holsether.
Markedsutsikter for 2025
Yara ser en positiv utvikling i markedet for 2025, drevet av:
- Strammere nitrogenmarked med økt etterspørsel globalt og lavere eksport fra Kina.
- Økte priser på urea og andre nitrogenprodukter i takt med høyere energikostnader.
- Fokus på lavkost- og lavkarbonammoniakk, som gir nye marginmuligheter i Europa.