Wall Street åpner sterkt etter påskerallyet, men farene lurer i kulissene. Trumps aggressive og tvetydige tollpolitikk utsetter markedet for maksimalt press, og signalene fra rentemarkedet tyder på at noe allerede begynner å brekke. Fed advarer – og forbereder seg på å gripe inn.
Det peker mot en fortsettelse av forrige ukes rally på Wall Street. Alle indeksene er kraftig opp i førhandelen, før den ferieforkortede påskeuken. Det er dog ikke bare fryd og gammen over dammen. Selv om aksjemarkedet har fått en rekyl, har det sammenfalt med et byks i amerikanske statsrenter og tegn på stress i statsobligasjonsmarkedet.
Bekymringene vokser for en mulig likviditetsskvis i finansmarkedene. Bekymringer som ikke ble mindre da Federal Reserves Boston-sjef Susan Collins, gikk ut og forsikret at den amerikanske sentralbanken står parat til å skru seddelpressen i høygir hvis turbulensen i markedet tiltar.
Det er dermed duket for en kort men dramatisk påskeuke på Wall Street og i Washington.
- S&P 500: Steg +1.8 % på fredag 5,363.36, opp +5.7 % for uken
- Nasdaq Composite: Steg +2.1% til 16,724.46, for en ukesoppgang på +7.3 %.
- Dow Jones Industrial Average: +1.6% til 40,212.71, opp +5.0 % for uken som helhet.
- Statsobligasjoner: Tiårsrenten steg så høyt som 4,56 % fredag, med indikasjoner på økende stress i rentemarkedet. Tilbake på 4,43 %. Toårsrenten på 3,9 %.
- EUR/USD: Har klatret kraftig til 1,1400
- Bitcoin: $84 900
Tvetydige tollsignaler fra Trump-administrasjonen
I helgen kunngjorde Trump-administrasjonen et midlertidig unntak for enkelte elektronikkprodukter – som smarttelefoner, bærbare PC-er og minnebrikker – fra de nylig innførte gjengjeldelsestollene på 125 % på kinesisk import. Tiltaket, som ble annonsert sent fredag, ga en kortsiktig opptur for teknologisektoren og ble av enkelte tolket som et tegn på nedtrapping i den pågående handelskonflikten.
Men både president Trump og handelsminister Howard Lutnick var raskt ute med å presisere at unntakene kun gjelder midlertidig. De signaliserte at produktene som nå er fritatt snart vil omfattes av nye tollsatser under et nasjonalt sikkerhetsrammeverk – med særlig fokus på halvledere og forsyningskjeden for elektronikk. Lutnick understreket at «ingen slipper unna», og la til at målet fortsatt er å flytte produksjonen av teknologi tilbake til USA.
Administrasjonens inkonsekvente kommunikasjon har skapt forvirring blant investorer og industrien. Mens de midlertidige unntakene ble tolket som et knefall for markedskreftene, har de etterfølgende uttalelsene om kommende tolløkninger vekket ny uro om stabiliteten og forutsigbarheten i amerikansk handelspolitikk. Kritikere mener at strategien fremstår som usammenhengende, med raske og lite koordinerte policyendringer som undergraver tilliten i næringslivet.
Handelsminister Lutnicks offentlige uttalelser har ytterligere bidratt til forvirringen. Han har kommet med motstridende og til tider oppsiktsvekkende påstander, noe som har forsterket inntrykket av en ukoordinert politikk internt i administrasjonen.
Etter hvert som administrasjonen forbereder nye sektorspesifikke tolltiltak i månedene fremover, er både næringsliv og investorer på vakt. Den midlertidige lettelsen kan vise seg å være forbigående, og usikkerheten rundt fremtidig tollpolitikk henger tungt over markedet.
Federal Reserve klar til å gripe inn ved markedsuro, sier Boston Fed-president
I et intervju med Financial Times uttalte Susan Collins, president for Federal Reserve Bank of Boston, at den amerikanske sentralbanken er «absolutt» forberedt på å bruke sine verktøy for å stabilisere finansmarkedene dersom forholdene skulle bli turbulente. Collins bemerket at markedene for øyeblikket fungerer godt uten betydelige likviditetsproblemer, men understreket at sentralbanken har tiltak klare for å håndtere eventuelle bekymringer knyttet til markedsfunksjon eller likviditet.
Fed-toppen refererte til tidligere intervensjoner under markedsuro, som under koronakrisen i 2020, og påpekte at Federal Reserve har flere stående fasiliteter som kan støtte markedsfunksjonen ved behov. Collins’ uttalelser kommer i en tid med økt volatilitet i det amerikanske statsobligasjonsmarkedet, drevet av bekymringer knyttet til president Trumps nylige tolltiltak og deres potensielle innvirkning på inflasjon og økonomisk vekst.
Onsdag 16. april:
- USA publiserer detaljhandelstall for mars. Samtidig slippes tall for industriproduksjon og kapasitetsutnyttelse.
Torsdag 17. april:
- Nye data for boligbygging og byggetillatelser vil bli offentliggjort. I tillegg kommer ukentlige tall for førstegangssøknader om arbeidsledighetstrygd og Philadelphia Fed-indeksen, som kan kaste lys over arbeidsmarkedets og produksjonssektorens tilstand.
- Den europeiske sentralbanken (ECB) annonserer sin rentebeslutning. Markedet forventer en mulig rentekutt som respons på de økonomiske utfordringene forårsaket av nylige tolltiltak og økende inflasjonspress .
Sentralbankuttalelser: Flere medlemmer av Federal Reserve vil holde taler denne uken, inkludert guvernør Christopher J. Waller (14. april), guvernør Lisa D. Cook (15. april), og sentralbanksjef Jerome H. Powell (16. april). Deres kommentarer vil bli nøye analysert for signaler om fremtidig pengepolitikk og vurderinger av den økonomiske situasjonen, som har fått akutt aktualitet i kjølvannet av Susan Collins’ uttalelser på fredag.
