Markedet beveger seg forsiktig oppover, mens investorene forbereder seg på ukens store begivenhet: Federal Reserves rentebeslutning. Samtidig skuffer detaljhandelen, OECD nedjusterer vekstprognoser, og Klarna gjør seg klar for børsnotering i USA.
Wall Street fortsatte oppturen mandag, etter rekylen på fredag. Mens mandager har begynt å bli forbundet med markedssjokk i Donald Trumps andre presidentperiode. Kanskje var det fordi han var opptatt med klubbmesterskap på en av sine golfbaner i helgen, har ikke Trump kommet med noen utsagn som har sendt sjokkbølger gjennom markedene i begynnelsen av denne uken. At Biden-barna mister sine Secret Service-vakter eller at de 80.000 dokumentene relatert til JFK-attentatet deklassifiseres, er ikke nyheter markedet bryr seg stort om.
Markedet er avventende i forkant av onsdagens rentebeslutning fra Federal Reserve og påfølgende pressekonferanse med sentralbanksjef Jerome Powell, som ligger an til å bli denne ukens høydepunkt.
- S&P 500: Steg 0,6 %, og endte på 5 675,12.
- Nasdaq Composite: Opp 0,3 % til 17 808,66, på en relativt sett svak dag for de store teknologiaksjene
- Dow Jones Industrial Average: Økte med 0,9 % til 41 841,63.
- Statsobligasjoner: Toårsrenten steg videre opp til 4,05 %. Tiårsrenten trakk seg derimot et par punkter tilbake til 4,30, i forkant av onsdagens rentebeskjed.
- Bitcoin: Handles i skrivende stund rundt $83 000, flatt det siste døgnet.
- EUR/USD: Euroen styrket seg svakt tilbake over 1,09 mot dollaren.
Teknologisektorens død, Warren Buffets brød
- Intel (INTC): Aksjen steg 6,8 % etter meldinger om at påtroppende CEO Lip-Bu Tan planlegger store endringer innen selskapets brikkefabrikk og AI-strategi.
- Tesla (TSLA): Falt 4,8 % på bekymringer rundt selskapets tilknytning til politiske motreaksjoner relatert til Elon Musk, DOGE og handelspolitikk.
- PepsiCo (PEP): Steg 1,9 % etter kunngjøringen om oppkjøpet av Poppi, en prebiotisk brusprodusent, for $1,65 milliarder.
- Norwegian Cruise Line Holdings (NCLH): Aksjen steg 4,4 % til $20,04 etter at JPMorgan oppgraderte den til «overweight» fra «neutral», og pekte på vedvarende etterspørsel og en gunstig risikoprofil.
- Netflix (NFLX): Steg 3,5 % til $950,02 etter en oppgradering til «kjøp» fra «nøytral» av MoffettNathanson, basert på optimisme rundt selskapets monetiseringsstrategi.
- Oracle (ORCL): Opp 3,2 % til $154,01, etter rapporter om at selskapet er en ledende kandidat til å håndtere TikToks amerikanske virksomhet, noe som kan styrke Oracles skyforretning.
- Berkshire Hathaway (BRK.B): Klasse B-aksjen steg 1,6 % til en ny rekord på $523,01, og fortsetter å overgå S&P 500 i år, etter å lenge ha blitt akterutseilt av teknologisektoren, et tegn på sterk investoroptimisme rundt selskapets diversifiserte portefølje.
- Palantir Technologies (PLTR): Aksjen steg 1,29 % til $87,35, til tross for nye innsidesalg av aksjer for $310 millioner.
Detaljehandelen skuffer, OECD kutter vekstanslag, Klarna går på børs
- Detaljhandelsrapport skuffer: Amerikansk detaljhandel steg 0,2 % i februar, en svak oppgang etter fallet i januar, men under forventningene. Dette tyder på at forbrukerne er forsiktige i dagens økonomiske klima, der både rentenivået og inflasjonsforventningene forblir eleverte.
- OECDs oppdatering av global vekst: OECD nedjusterte sine vekstprognoser for verdensøkonomien, og peker på vedvarende handelskonflikter og geopolitisk risiko som bremsende faktorer. Prognosen for veksten i 2025 ble revidert ned fra 3,3 % til 3,2 % og prognosen for 2026 ble kuttet fra 3,3 % til 3,1 %. Anslaget for BNP-veksten i USA for 2025 ble trimmet fra 2,4 % til 2,2 %. Anslaget for 2026 ble kuttet kraftigere fra 2,1 % til 1,6 %.
- Klarna IPO går på børs i USA: Svenske Klarna har sendt inn prospekt for børsnotering i USA og planlegger å noteres på NYSE under ticker «KLAR». Selskapet rapporterte en 24 % økning i inntektene i 2024 og sikter på en verdsettelse på over $15 milliarder — som riktignok kun er en brøkdel av selskapets all-time high-verdsettelse på $46–50 milliarder i 2021.
- Atlanta Fed GDPNow nedjustert: Federal Reserve Bank of Atlantas GDPNow-modell estimerer en nedgang på 2,1 % i BNP for første kvartal, en reduksjon fra forrige estimat på 1,6 % nedgang, noe som antyder økende økonomiske utfordringer.
- Elon Musk-intervju på Ted Cruz’ podcast: Musk diskuterte kostnadskuttsarbeidet til Departementet for regjeringseffektivitet og hevdet at DOGE har funnet «14 magiske pengemaskiner» i føderale myndigheter som sender ut penger ut av intet.
