Wall Street fikk en fredagsrekyl etter en urolig uke. En lavere enn forventet PCE-inflasjonsrapport bidro til å dempe frykten for en strammere pengepolitikk, mens signaler fra Federal Reserve roet markedene. Men er inflasjonen virkelig under kontroll, eller er det for tidlig å puste lettet ut?
Den siste handelsdagen før helgen ga en viss lettelse på Wall Street etter en blodrød uke. Personal Consumption Expenditures-prisindeksen (PCE)—en nøkkelindikator for Federal Reserve—som kom inn lavere enn forventet med en årlig rate på 2,4% for november. Det var et desimalpunkt under konsensus, men riktignok et desimalpunkt høyere enn i oktober. Men etter de hete CPI- og PPI-inflasjonsdataene uken i forveien, var denne lavere enn forventede målingen nok til å lette på frykten i aksjemarkedet for strammere pengepolitikk i året som kommer.
Hovedindeksene sluttet som følger:
- S&P 500 steg 1,1% til 5 930,85 på fredag, men endte likevel ned 2,3% for uken som helhet.
- Dow Jones Industrial Average fikk en oppgang på 1,2% til 42 840,26, med en ukentlig nedgang på 2,5%.
- Nasdaq Composite endte opp 1,0% til 19 572,60, for et fall på 2,1% i løpet av uken.
Krisekommunikasjon med kontrabeskjed fra Federal Reserve roet nervene etter rentemøte
Chicago Fed-president Austan Goolsbee understreket i et intervju med CNBC fredag at rapporten markerte betydelig fremgang mot Feds inflasjonsmål på 2%. Goolsbee adresserte også markedets bekymringer etter Federal Reserves rentemøte ved å antyde at det vil komme ytterligere rentekutt over de neste 12-18 månedene, så lenge fremgangen på inflasjonsfronten fortsetter.
Han var villig til å gå ut på planken og hevde at de hete inflasjonsrapportene de siste par månedene var mer av en forbigående hump enn en varig endring i trenden. Goolsbee la til at han mener den nøytrale renten på sikt er rundt tre prosent, som betyr rom for videre nedgang fra dagens intervall for Fed funds-renten på 4,25-4,50 prosent. Et nivå som Goolsbee, i motsetning til en del økonomer, fremholder at er mer enn tilstrekkelig restriktivt i forhold til inflasjonen i økonomien og forholdene i finansmarkedene.
Goolsbees kommentarer bidrog til å dempe engstelsen som oppstod etter rentemøtet der Fed reviderte sine økonomiske utsikter, med høyere prognoser for inflasjonen og færre forventede rentekutt. Indeksene steg i respons til Goolsbees uttalelser.
Pengepolitisk doublespeak
Goolsbee ble fulgt opp av et intervju med New York Fed-president John Williams, som beskrev den amerikanske økonomien som «i en veldig god situasjon», til tross for at pengepolitikken fortsatt er restriktiv. Williams fastslo at dagens pengepolitikk er designet for å redusere inflasjonen til et bærekraftig nivå uten å hemme veksten i økonomien. Hans optimistiske tone bidro til å løfte stemningen i markedet inn mot helgen.
Om man ser med et kritisk blikk kan intervjuene med Goolsbee og Williams i kjølvannet av rentemøtet ses på som nok et eksempel på doublespeak fra Federal Reserve. Først kommer sentralbanksjef Jerome Powell og sier en ting, som sender sjokkbølger gjennom finansmarkedene. Så sendes undersåttene ut for å si noe annet, i et tilsynelatende forsøk på skadekontroll.
Obligasjonmarkedet revurderer Feds kurs
Federal Reserve’s beslutning om å kutte renten med 25 basispunkter forrige uke sammenfalt med haukete revisjoner av de økonomiske prognosene, spesielt en høyere inflasjonsprognose for 2024. Dette førte til raske omkalibreringer i obligasjonsmarkedet. Rentene på statsobligasjoner steg, noe som reflekterer markedets revurdering av Feds standpunkt og implikasjonene for fremtidige rentesatser. Den amerikanske tiårsretnen står nå i 4,53%. Toårsrenten står i 4,32 prosent, og er dermed i harmoni med Feds styringsrente på 4,25-4,50 prosent, som ikke har vært tilfellet det siste året.
Renteswapper indikerte at selv om markedene forventer ytterligere rentekutt, er disse forventningene mer konservative enn Feds dot-plot-prognoser. Markedet har ikke fullt ut priset inn et nytt kutt før i juni, og venter samlede kutt på kun på omtrent 0,37 prosentpoeng neste år—lavere enn Feds medianprognose på 0,50 prosentpoeng. Opsjonsmarkedet har imidlertid priset inn en noe mer akkommoderende pengepolitisk kurs, melder Bloomberg.
Google tar innpå konkurrentene i kappløpet for kunstig intelligens
Fredagens handelssesjon viste merkbare bevegelser blant store aksjer. Googles nylige fremskritt innen kunstig intelligens fornyet investortilliten til selskapet og bidratt til en oppgang i aksjekursen. Teknologigigantens AI-framgang har blitt sett på som en avgjørende faktor for å gjenopprette tilliten etter et utfordrende år, der investorer til tider har avskrevet Google som akterutseilt av konkurrentene i kappløpet for å dominere innen kunstig intelligens. Alphabet-aksjen steg halvannen prosent på fredag
Apple og Nvidia hadde også kraftige oppganger på fredag, på henholdsvis 1,9% og 3,1% drevet av optimisme rundt sterke julesalg og vedvarende etterspørsel i halvledersektoren. Samtidig gikk Meta og Tesla mot strømmen på en ellers grønn dag, med fall på henholdsvis 1,7% og 3,5%.
En Bloomberg-analyse viste at meglerhusenes gjennomsnittlige prognoser for 2025 anslår en økning på 9,1%, for S&P 500-indeksen. Analysen fremhevet hvordan S&P 500-prognoser ofte undervurderer faktiske avkastninger, men heller ikke fanger opp negative år på forhånd, da markedsstrategene tenderer til å klynge sine spådommer tett til historisk gjennomsnittsavkastning for indeksen.
Politisk usikkerhet: Government Shutdown avverget, men ingen seier for Trump
Mens markedene så frem til juleuken, vedvarte politiske spenninger rundt gjeldstaket i USA. Republikanernes interne utfordringer har skapt tvil om deres evne til å levere en samlet finanspolitisk strategi under President Trump, da dramaet viser at Republikanerne i Kongressen ikke logrer uforbeholdent med halen for Trump i forkant av hans retur til Det hvite hus.
En nedstengning av staten, en såkalt government shutdown, ble avverget i tolvte time. Men intervensjonen fra Trump og Elon Musk leverte ikke den politiske seieren de hadde håpet, som ble understreket av Vivek Ramaswamys skarpe kritikk av budsjettforslaget som fikk gjennomslag i Kongressen, som øker den amerikanske statsgjelden med ytterligere flerfoldige hundre milliarder dollar.
Utsikter for juleuken
Med en forkortet handelsuke foran seg vil markedsdeltakere følge nøye med på eventuelt etterspill i gjeldstaksdramaet og videre signaler fra obligasjonsmarkedet for den pengepolitiske retningen for det nye året. Selv om PCE-rapporten og Fed-kommentarene til dels roet nervene for investorer på kort sikt, må man holde muligheten åpen for at Goolsbee og co tar feil om at økningen i inflasjonen er et forbigående fenomen—det ville isåfall ikke vært første gang sentralbanken undervurderer inflasjonens kraftighet og klebrighet.
Juleånden kan gi noe pusterom for utstressede investorer. Men som tidligere britisk statsminister Harold Macmillan sa: “Events, my dear boy, events”, har alltid potensial til å ruinere julefreden for investorer så vel som politikere.
