Etter en nervøs åpning hentet Wall Street seg inn mandag, med Dow Jones i tet på en tung dag for teknologisektoren. Nå rettes blikket mot dagens PPI-rapport og morgendagens CPI-tall, som vil gi viktige signaler om inflasjonsutviklingen og utsiktene for pengepolitikken.
Den nervøse stemningen etter fredagens sterke arbeidsmarkedsrapport fortsatte å prege markedet i mandagens handel. Men indeksene på Wall Street lyktes å hente seg inn utover dagen. I dag og i morgen vil vi få viktige pekepinner på om den rådende inflasjonsfrykten som legger press på aksjemarkedet er overdrevet, med publisering av både PPI- og KPI-tall fra USA.
- S&P 500: Etter å ha åpnet omtrent en prosent lavere, hentet indeksen seg inn og avsluttet opp 0,2% på 5 836,22.
- Nasdaq Composite: Til tross for en blytung åpning på dagen endte den teknologitdominerte indeksen ned kun 0,4% på 19 088,10, som reflekterer en delvis innhenting. Store teknologiselskaper opplevde press; Nvidia falt 2%, mens Apple og Meta Platforms begge falt med rundt 1%.
- Dow Jones Industrial Average: Dow ble vinneren blant indeksene mandag, med en oppgang på 0,9% til 42 297,12, drevet av kraftige klyv fra selskaper som UnitedHealth Group, Caterpillar og Amgen. UnitedHealth økte med 4%, Caterpillar steg med 3,3%, og Amgen steg med over 3%, noe som bidro til Dows relative overprestasjon sammenlignet med den bredere S&P 500 og teknologitunge Nasdaq.
- Renter på amerikanske statsobligasjoner: Renten på 2-årige statsobligasjoner var 4,38%, mens renten på 10-årige statsobligasjoner endte på 4,76%, etter en tur over 4,80% tidligere i handelsøkten.
- Kryptovaluta: Bitcoin handlet så lavt som $89 250 før den reverserte til høyere nivåer, mens Ethereum kortvarig falt til $2 900 før den hentet seg inn igjen. Tirsdag morgen handles Bitcoin i underkant av $95 000 og Ether i underkant av $3 200.
Motvind for teknologisektoren
Nvidias aksje falt 2% etter at Det hvite hus kunngjorde omfattende nye restriksjoner på eksporten av avanserte AI-brikker. Restriksjonene, som retter seg mot Nvidia og dets konkurrenter, har som mål å begrense salget av disse brikkene til visse utenlandske markeder. Dette har skapt betydelig motstand fra industrien, med bekymringer for potensiell innvirkning på inntektsveksten. Investorer følger nå nøye med på hvordan Trump-administrasjonen vil implementere disse restriksjonene, og om det vil komme justeringer for å imøtekomme industriens bekymringer. Nvidia-aksjen er nå ned nesten 11% fra rekordtoppen den 6. januar, før CEO Jensen Huangs skuffet markedet med sin hovedtale under teknologimessen i Las Vegas.
Aksjene til Apple falt med omtrent 1% etter rapporter som viste en nedgang i iPhone-salget på verdensbasis med 5% i løpet av siste kvartal i 2024. Nedgangen skyldtes skuffende oppgraderinger i Apples nyeste modeller og økt konkurranse i Kina, hvor rivaler tok markedsandeler. Dette markerer en utfordrende start på året for Apple, som står under press for å revitalisere sitt flaggskipprodukt og styrke sin posisjon i viktige internasjonale markeder.
Medvind for oljeaksjer
Olje- og gasselskaper opplevde oppgang, med Exxon Mobil som steg 2,6 %, Chevron som økte 1,4 %, og Valero Energy som hoppet 4,9 %, drevet av stigende oljepriser. Brentoljen steg over $81 mandag og WTI over $79. Begge korrigerer noe tirsdag morgen.
Inflasjonstall i fokus
I dag slippes den amerikanske produsentprisindeksen for desember. Økonomer forventer en økning på 0,3% fra måned til måned, en viss moderasjon fra økningen på 0,4% i november. På årsbasis er det forventet at PPI øker 3,4%, opp betraktelig fra 3,0% i november – som var den høyeste produsentprisveksten siden februar 2023. Kjerne-PPI, som ekskluderer mat- og energipriser, anslås å øke med 0,2% fra måned til måned, på nivå med måneden før, og 3,8% på årsbasis, opp fra 3,4% i november.
Produsentprisindeksen anses gjerne som en ledende indikator for inflasjonen i konsumprisene. Derfor er de siste månedenes hete PPI-tall bekymringsverdige.
I morgen får vi se i hvilken grad veksten i produsentprisene har smittet over på sluttprisene forbrukerne betaler. Da slippes den enda viktigere konsumprisindeksen (CPI). Justert for mat og energi forventes konsumprisene å stige med 0,2% i desember etter fire sammenhengende måneder med økning på 0,3%, ifølge medianprognosen til økonomene i en Bloomberg-undersøkelse. Kjerneinflasjonen, som gir et bedre bilde av den underliggende prisveksten, anslås å ha økt med 3,3% på årsbasis—samme nivå som de foregående tre månedene.
