Et nytt børsfall på Wall Street vitner om økende nervøsitet blant investorene. AI-feberen kjølner, og Trump puster liv i handelskrigen med innføring av drakonisk biltoll – alt mens økonomien sender blandede signaler.
Wall Street falt markant onsdag, og bekreftet at markedene ikke er helt ute av skogen ennå. AI-relaterte aksjer som Nvidia og Broadcom var blant de hardest rammende, på økende bekymringer om at investeringsboblen i AI er i ferd med å sprekke.
Samtidig bidrog tolleren Trump nok en gang til å spre frykt i markedet. Rapporter om innføring av toll på utenlandske biler ble bekreftet rett etter børsens stengetid. Fra Det ovale kontor annonserte president Donald Trump en generell 25 % toll på alle importerte biler og visse bildeler. Tiltaket vil tre i kraft fra 3. april.
Mens håpet hadde steget for at tollusikkerheten vil avklares etter 2. april, bidrog biltollen til frykt for at usikkerheten knyttet til Trumps handelskrig vil vedvare i overskuelig fremtid. De fleste aktivaklasser har nå mer eller mindre rykket tilbake til start, før Trumps valgseier i november.
- S&P 500: Ned 1,1 %, og endte på 5 712,20.
- Dow Jones Industrial Average: Falt med 0,3 % (132,71 poeng), og stengte på 42 454,79.
- Nasdaq Composite: Ned 2 %, og avsluttet dagen på 17 889,01.
- Statsobligasjoner: Tiårsrenten opp til 4,37 %, toårsrenten svakt opp til 4,02 %.
- Bitcoin (BTC): $87 500, ned en halv prosent det siste døgnet
- EUR/USD: 1,0767
Frykt for AI-boble senker Nvidia, Trumps toll rammer bilaksjer
- Nvidia (NVDA): ned 5,7 % – fortsetter å falle på frykt om at boblen i AI-investeringer er i ferd med å sprekke. Frykten ble styrket etter rapporter om at Microsoft forlater flere datasenterprosjekter. Mens shortselger Jim Chanos mistenker at Nvidia kjøper opp forhandlere for å sminke på regnskapene.
- Tesla (TSLA): ned 5,6 % – etter sterk oppgang den siste uken
- GameStop (GME): opp 11,9 % – steg kraftig etter nyheter om kapitalinnhenting for å kjøpe bitcoin til balansen. Gav tilbake oppgangen i etterhandelen, med et fall på over åtte prosent.
- Ford og GM faller tungt i førhandelen etter Trumps tollannonsering, selv om det favoriserer amerikanske produsenter.
Sterk vekst i durable goods demper resesjonsfrykt
- Ordrene på varige goder steg med 0,9 % i februar, klart over forventningene om en nedgang på 1,0 %. Tallene kommer i kjølvannet av en revisjon opp for januar, fra 3,2 % til 3,3 %.
- Kjerneordrer (ikke-forsvar, ekskl. fly) steg med 0,7 %, det kraftigste løftet siden mars 2022 – et tegn på solid etterspørsel etter investeringsvarer.
- Forsendelser av kjernekapitalvarer – en indikator for investeringer brukt i BNP-beregninger – økte med 0,9 %, den sterkeste månedsveksten på ett år.
- Dette gir et bilde av fortsatt robust underliggende aktivitet i industrien, i kontrast til den siste tidens svakere signaler fra PMI- og sentimentmålinger.
Som sådan bidrog durable goods-tallene til å dempe forventningene om en mulig resesjon i amerikansk økonomi. Samtidig oppdaterte Atlanta Fed sitt nå-estimat for BNP veksten i første kvartal. Anslaget ble holdt uendret på -1,8 % fra forrige uke. Men nå har Atlanta Fed utarbeidet en alternativ modell, som justerer for import og eksport av gull. Dette etter den siste tidens kraftige gullimport til USA, som har bidratt til å forkludre anslagene for den økonomiske veksten. Justert for gullimporten ser Atlanta Fed BNP-vekst på 0,2 % annualisert i første kvartal.
Fredagens inflasjonsrapport i fokus
Fokus rettes nå mot PCE-inflasjonstall på fredag – sentralbankens foretrukne inflasjonsmål – som vil være avgjørende for videre renteforventninger.
- Kjerne-PCE ventes å stige med 0,3 % måned-over-måned, ned fra 0,4 % i januar.
- På årsbasis ventes kjerneinflasjonen å lande på 2,6 %, ned fra 2,8 % forrige måned.
Dette etter at CPI-inflasjonsrapporten tidligere i måneden viste at både headline-inflasjonen og kjerneinflasjonen avtok med 0,2 prosentpoeng i februar, til henholdsvis 2,8 % og 3,1 % år over år i februar. Selv om PCE-rapporten er Federal Reserves foretrukne inflasjonsindikator, publiseres statistikken to uker senere enn CPI og PPI. Så lenge PCE-inflasjonen ikke avviker voldsomt fra CPI- og PPI-tallene, vil rapporten neppe skape sjokkbølger i markedene.
