- Iransk produksjon
- Russiske sanksjoner
- Prisutvikling
Fremgang i samtaler rundt atomavtale mellom USA og Iran kan føre til lettere sanksjoner mot Irans oljeeksport som tidligere har vært preget av president Trumps maksimale press. Dersom USA letter på sanksjonene mot Iransk oljeeksport vil Teheran klare å gjenopprette produksjonen til et høyere nivå?
Mens nyhetene rundt OPEC+ sin økte produksjon og muligheten for å akselerere produksjonsøkningen i juli preger oljemarkedet kommer Iran inn fra sidelinjen med potensielt flere fat. Iran er medlem av OPEC, men kommer ikke inn under kvote systemet til organisasjonen.
Spørsmålet markedet stiller seg er om Iran klarer å gjenopprette flyten av olje slik landet gjorde i 2015 da sanksjonene ble løftet. I 2015 produserte Iran 3,15 millioner fat per dag i snitt og ved utgangen av 2016 hadde landet økt produksjonen med 700 000 fat per dag til 3,8 millioner fat per dag.
Iransk oljeindustri er gjennomgått et tiår med underinvestering og begrenset tilgang til vestlig teknologi og dette kan påvirke produksjonsnivået til Iran. Kilder er tvilende til om Iran klarer å opprettholde produksjonen og ytterst i til om landet klarer å øke produksjonen betraktelig.
Iran produserer rundt 3,3 millioner fat per dag og 1,4 til 1,6 millioner fat går til eksport markedet hvor Kina har vært den største kunden.

Isfront kan skape nye sanksjoner
USAs president Donald Trump er kritisk til Russlands president Vladimir Putin, og den amerikanske tar til sosiale medier for å uttrykke sin misnøye.
– Det Vladimir Putin ikke innser, er at om ikke det var for meg, ville mange skikkelig dårlige ting allerede skjedd med Russland, og jeg mener SKIKKELIG DÅRLIGE. Han leker med ilden, tordner Trump i et innlegg i sitt eget sosiale medium, Truth Social.
Den amerikanske presidenten har lenge tilsynelatende vært begeistret for Putin, men ser ut til å ha mistet tålmodigheten de siste dagene. Natt til mandag norsk tid skrev Trump åpent i Truth Social at han «ikke visste hva i all verden som hadde skjedd med ham (Putin)» og at han vurderte nye sanksjoner mot Russland skriver NTB.
Utvikling på norske og amerikanske olje- og gasselskap

Varierende utvikling i det asiatiske markedet natt til onsdag.
Nikkei 225 i Japan stiger 0,42% støttet av synkende renter på japanske statsobligasjoner og svakere yen.
Hang Seng indeksen i Hong Kong faller natt til onsdag og indeksen er i skrivende stund ned 0,64%.
SSE i Shanghai er svakt opp natt til onsdag med en oppgang på 0,07%.
KOSPI i Sør-Korea er opp 1,71% onsdags morgen.
Nifty 50 indeksen som representerer Indias 50 største selskap stiger svakt på onsdag med en oppgang på 0,09%.
Brent ligger under 64 dollar per fat I forkant av The Joint Ministerial Monitoring Committee (JMMC) onsdag. Møtet vil bli holdt online før OPEC-8 landene møtes på lørdag for å diskutere produksjonen for juli. OPEC-8 som kuttet 2,2 millioner fat for å stabilisere markedet har begynt å slippe disse kuttene ut i markedet. I mai og juni akselererte gruppen produksjonsøkningen fra opprinnelige 135 000 fat til 411 000 fat per dag, og OPEC-8 kan beslutte å gjøre det samme for juli. Brent er opp 0,61% til 63,96 dollar per fat.
Amerikanske West Texas Intermediate stiger også onsdagsmorgen på nyheten om den amerikanske administrasjonen som forbyr Chevron å eksportere venezuelansk olje. OPEC+ JMMC møte på onsdag demper noe av påvirkningen fra Chevron nyhetene i Venezuela, men WTI er opp 0,38% til 61,12 før åpningen i Europa onsdagsmorgen.
Oslo børs stiger på åpningen onsdag med OSEBX opp 0,45%, godt hjulpet av de norske oljeselskapene på Oslo børs.
Equinor stiger 0,53% fra start og ligger på 248,4 kroner per aksje. Norges største selskap har steget 5% den siste måneden, men er fremdeles ned over 10% hittil i år.
Aker BP stiger også fra start og det Røkke-dominerte oljeselskapet ligger på 237,9 kroner per aksje etter en foreløpig oppgang på 0,81%.
Vår Energi er opp 0,33% til 30 kroner per aksje og OKEA er opp 1,53% til 17,20 kroner per aksje etter nyhetene om et mindre oljefunn i den sørlige delen av Princeprospectet.
TTF naturgass futures på NYMEX stiger på onsdag til 37,105 EUR/MWh etter en oppgang på 1,80%
Amerikanske Henry Hub naturgass på NYMEX stiger kraftig på onsdag og ligger på 3,748 USD/MMBtu etter en oppgang på hele 10,30%.
Gullprisen ble presset av en sterke dollar og samtaler mellom EU og USA vedrørende en handelsavtale på tirsdag. Gullprisen hentet inn noe av tapet, men ligger i skrivende stund på 3293 dollar per unse etter en nedgang på 0,22%.
Sideveis bevegelse for sølv onsdag som ligger på 33,21 dollar per unse etter en nedgang på 0,06%.
Kobber på COMEX lå på sitt høyeste nivå siden slutten av april da uken startet, men kobberprisen har trukket seg tilbake fra 4,883 dollar til 4,706 dollar og faller med 0,72% på onsdag.
VanEck Oil Services ETF ble løftet av kursutviklingen i riggselskapene Transocean (+4,82%) og Noble (+5,28%) på tirsdag. Oljeservicesektoren hjalp også OIH med å stige til 219,99 dollar med en oppgang på 1,72% på tirsdag.
Oljeservice ETF-en OIH som vi tracker, inneholder et knippe av de største globale oljeserviceselskapene.
Den amerikanske dollaren fortsetter å styrke seg og dollar indeksen DXY stiger med 0,20% til 99,759 dollar.

