Hva skjedde med gründeren som bygde for hånd, uten PowerPoint-pitch, uten PR-avdeling – bare en idé og et behov? Pieter Levels minner oss på at små idéer kan gjøre stor forskjell.
I en tid der gründerskap ofte reduseres til en jakt på venturekapital og enhjørningsstatus, minner Pieter Levels oss på noe grunnleggende: Det finnes en annen vei. En vei der én person med en idé og en laptop kan bygge noe ekte, nyttig og lønnsomt – uten å starte med millioninvesteringer og et team av Slack-brukende strategikonsulenter.
Én laptop, 70 ideer – og 3 millioner euro
Levels har bygget over 70 små prosjekter helt på egenhånd. De fleste feilet. Noen få traff blink. Nå drar han inn over tre millioner euro i årlig omsetning – alene. Det er den moderne Reodor Felgen i aksjon: kreativ, selvgående og med begge henda i maskineriet.
Levels er en uavhengig «indie hacker» fra Holland. I motsetning til Felgen reiste han ut fra hjembygda og tok den digitale nomadelivsstilen på steroider. Etter å ha bodd i 150 byer i over 40 land, har han nå slått seg til ro i Portugal – enn så lenge.
Den ødeleggende logikken bak VC-modellen
Levels er også en tydelig stemme i den fremvoksende EU/ACC-bevegelsen, som tar et oppgjør med Europas konkurranseevnekrise og næringsfiendtlige politikk. Han var sist i vinden med kritikk av EUs anti-produktive air condition-standarder. Levels setter ting på spissen, men han treffer en nerve. For to år siden var det få som ville høre at Europa blir akterutseilt i den nye digitaløkonomien. Men nå, som Levels sier om Europas tilstand: «The patient is so sick, that it’s good. Because now people finally see it.»
Kontrasten fra gründere som Levels til det VC-finansierte økosystemet er slående. Der teller ikke ti millioner i inntekt hvis du ikke vokser til hundre – eller helst en milliard. Som Levels sier i en fersk podcast med Stripe-gründer John Collison: «You need to go big or bust».
Små, lønnsomme selskaper anses som fiaskoer. Resultatet? En haug med start-ups som starter med funding, deretter bygger et team, og så, kanskje, prøver å lage et produkt. Én av hundre lykkes. Resten brenner gjennom tid, penger og talent – med lite å vise til for strevet når kassen går tom.
Kulturen som kveler initiativ
Dette skaper en kultur der terskelen for å starte noe blir for høy. Gode idéer forblir i skrivebordsskuffen fordi gründeren ikke tror det kan bli «stort nok». Det er dårlig nytt for samfunnet. Vi trenger flere enhjørninger – oppstartsbedrifter som verdsettes til en milliard dollar eller mer – men vi trenger også flere Reodor Felgen-entreprenører som tenker produkt først, og bryr seg mindre om skalering og internasjonalisering. Gründere med «soul in the game», som bygger noe de selv har behov for, og som tør å starte i det små.
La oss gjøre det lettere å starte noe lite. La oss hylle de som bygger alene. Vi trenger flere gründere som skrur sammen produktene sine i garasjen – ikke bare glatte PowerPoint-pitchere med venture-sjargong på glanset papir. Vi trenger flere Reodor Felgen-gründere.