— Det er ikke rart folk flytter fra Norge, sier Glenn Agung Hole. Den tidligere topplederen og nå forskeren i entreprenørskap raser mot skattepolitikken. En dobling i eierbeskatning, kveling av innovasjon – og politikere som vet hva de gjør, men lar ideologi styre.
— Eierbeskatningen har økt med over 100 prosent siden 2021. Det er helt sykt, sier han til Investornytt.
Han viser til at formuesskatten har steget fra 0,85 til 1,1 prosent, aksjerabatten er redusert fra 45 til 20 prosent. I tillegg har utbytteskatten økt fra 31 til 37,84 prosent.
— Når du slår det sammen og antar at du må ta ut brutto utbytte for å betale, er det en dobling i eierbeskatning. Det er ikke rart at folk flytter ut, sier Hole.
– Ideologisk ødelagt
Han mener skattepolitikken ikke skyldes uvitenhet, men ideologisk motstand mot private eiere:
— Det er mye verre enn at de er dumme. De er ideologisk ødelagt. De skal ta de rike for enhver pris, selv om de ser konsekvensene.
Han viser til SSB og OECD-data som dokumenterer nedgang i sysselsetting og investeringer. Og forteller at kritikere ofte blir møtt med taushet når de peker på fakta.
Forskning: Kapitaltørke kveler gründere
Gjennom et forskningsprosjekt støttet av Sparebankstiftelsen i Vesterålen og Telemark har Hole intervjuet fire inkubatorselskaper og ti gründere direkte.
— Det er mangel på risikokapital som gjør at folk stopper virksomheten sin. De får ikke skalert, og mange gir opp, sier han.
Han har koblet funnene med data fra Skiftes emisjonsdatabase og peker på at emisjonene strupes, mens kapitalen forsvinner ut av landet.
— Når de rike flytter, tar de investeringene med seg. Da blir det mindre kapital igjen til å bygge selskaper og arbeidsplasser i Norge.

— Vi har de samme smarte unge folka
Hole tilbakeviser at norske gründere mangler talent.
— Det er bare tull. Vi har de samme smarte unge folka som i Sverige, Danmark og USA. Men de har bedre rammevilkår. Det er det som er forskjellen.
Han forteller at studentene hans nylig ble Norgesmestere i studentbedrift. Og tilføyer at det viser potensialet som finnes – dersom forholdene legges til rette.
Frykter en sosialistisk utvikling
— Vi er på vei mot en stat der offentlig sektor dominerer og privat initiativ svekkes, sier han.
Han peker på at Sverige og Danmark har fjernet formuesskatten, og viser til selskaper som Spotify og Amazon:
— I Norge blir du skattet i hjel lenge før du tjener penger. Det er ingen unicorns igjen her.
— Staten tar ikke ansvar for inkludering
Hole trekker frem hvordan lokale eiere bidrar til arbeidsinkludering og lokalsamfunn.
— Staten driver ikke med arbeidsinkludering. Det er lokale aktører som tar inn folk på praksis, støtter idrettslag og bygger miljø. Når de presses ut, rammer det hele samfunnet.
Han peker på møbelindustrien på Sunnmøre som eksempel.
— Ekkornes er eid av kinesere og betaler ikke fem øre i formuesskatt. Norske eiere må betale formuesskatt på brukte symaskiner og kontorbygg. Det er helt sjukt.
Beskjed til statsministeren
Hvis han fikk ett minutt med statsminister Jonas Gahr Støre, ville han gitt følgende beskjed:
— Når du snakker om inkludering og mangfold, må du forstå at hard beskatning av lokale eiere går ut over de som faktisk bidrar til arbeidsinkludering. De svakeste blir taperne.
Han peker på det han mener er dobbeltmoral.
— Politikerne bruker selv private helsetjenester og sender barna til privatskoler, mens resten av befolkningen skal bruke det offentlige. Det er helt absurd.
— Slutt å stemme AP
Hole mener motstanden mot formuesskatten er bred – også blant Arbeiderpartiets egne velgere.
— Det er gjort undersøkelser som viser at AP-velgere ikke vil ha formuesskatt. Jeg skrev i en kommentar: Bare slutt å stemme AP.
Han tilføyer:
— Skal vi bygge lokalsamfunn og ha liv i distriktene, må vi ha lokale eiere. Når du straffer dem skattemessig, går det utover lag, foreninger og hele samfunnsstrukturen.
