Trygve Slagsvold Vedum sier det var statsminister Jonas Gahr Støre som la hindringer i veien for at matmomsen ble senket da de to satt i regjering sammen.
– Det var en diskusjon som gikk direkte mellom partilederne, sier Sp-leder Vedum til NTB.
De to utveksler små stikk mot hverandre etter at Senterpartiet presenterte sitt hovedkrav for budsjettforhandlingene: Matmomsen skal ned fra 15 til 10 prosent.
Mens Vedum forklarte at det var Støre som var imot et moms-grep, mente Støre at det var noe Vedum selv kom fram til
Som finansminister kom Vedum aldri med noe forslag om å senke matmomsen – snarere tvert imot, advarte han den gang i klare ordelag mot dette.
– Om vi hadde prioritert det og kuttet matmoms, så hadde de pengene gått rett i lommen på de store dagligvarekjedene, sa han i 2023.
Men i dag sier Vedum at han flere ganger tok opp forslag for ulike former for avgiftskutt på mat med Støre, uten å nå fram.
– Jeg som Senterpartiets leder har tatt det opp fordi jeg ønsket det, men så har da Arbeiderpartiets leder ikke ønsket det. Så har vi funnet andre avgiftsgrep sammen, sier han til NTB.
Støre bekrefter at det ble vurdert om matmomskutt var et virksomt virkemiddel for å få ned prisene.
– Men Finansdepartementet og finansministeren kom til at det var det ikke. Det var ikke et godt tiltak, sa Støre. Det er to hovedgrunner til dette, forklarte han:
* Erfaring viser at en slik reduksjon blir spist opp andre steder før det når fram til kunden som har handlekurven.
* Det fratar også dagligvareaktørene ansvar for å levere i et marked med en konkurranse som virker.
Neste uke starter forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett på Stortinget. Arbeiderpartiet vil forsøke å få flertall for sitt budsjettforslag med støtte av tidligere regjeringspartner Senterpartiet og sin faste budsjettpartner SV. De tre partiene har frist til 13. juni med å levere en innstilling til Stortinget.
Matmomskuttet vil koste staten 2,25 milliarder i år hvis det innføres fra 1. august, slik Sp vil. Neste år vil kostnaden bli på 9 milliarder kroner.
Senterpartiet vil ikke si noe om hvor de vil kutte for å få innført ordningen, men har gjort det klart at det er uaktuelt å bli med på økninger i skatter og avgifter.
(©NTB)