Behovet for informasjon om trygg ferdsel i fjellet er stort, mener DNT og Røde Kors. De går nå sammen om å spre fjellvettreglene til utenlandske påsketurister.
– Fjellvettreglene er utgangspunktet for trygge og gode turer. Det er viktig å kjenne til dem, og det er viktig å bruke dem. Det gjelder både norske turister, og besøkende fra andre land, sier generalsekretær Dag Terje Solvang i Den Norske Turistforening (DNT).
Denne påsken går DNT og Røde Kors sammen om å spre kunnskap om fjellvettreglene
til flest mulig. Blant annet blir organisasjonene å finne på Oslo Sentralstasjon mandag, som er fjellvettdagen. I to timer fra 7.30 vil de minne folk om trygg ferdsel i påskefjellet.
Fredag omkom fire personer etter en rekke skred på Reinøya i Karlsøy, i Lyngen, i Nordreisa og i Manndalen i Kåfjord kommune. To av de omkomne var utenlandske skiturister.
Ifølge DNT og Røde Kors ferdes de fleste turister, både norske og utenlandske, på gode og trygge måter – men språkbarrierer og manglende kunnskap om lokale forhold medvirker til at frivillige hjelpemannskaper må rykke ut for å bistå tilreisende turister hele året.
Bare i fjor ble det registrert nesten 100 aksjoner hvor de som trengte bistand var tilreisende fra andre land.
– De fleste vi må hjelpe er fastboende i Norge. Men vi ser også at mange tilreisende får problemer i norsk natur, slik som i helgen. Vi tror at flere av disse med bedre informasjon kunne tatt tryggere valg og unngått ulykker, sier generalsekretær Anne Bergh i Røde Kors.
Med på laget har organisasjonene fått NHO Reiseliv. I disse dager distribuerer de fjellvettreglene på engelsk, tysk og fransk til sine 3.800 medlemsbedrifter innen reiselivet.
I en pressemelding opplyses det at flyere skal henges opp på aktuelle steder der utenlandske turister vil ferdes i påsken.
– Norsk reiseliv er opptatt av at fjellturister som er på tur på egen hånd møtes med god informasjon. Vi ønsker å delta i dette tiltaket for å sikre at internasjonale gjester reiser hjem fra ferie i Norge med mer kunnskap om trygg ferdsel i bagasjen enn da de kom, sier kommunikasjonsdirektør Merete Habberstad i NHO Reiseliv.
(©NTB)