Mandagens børsdag på Wall Street var preget av forsiktighet dagen før det amerikanske presidentvalget. Kamala Harris kommer på oppløpssiden etter sjokkmåling. S&P 500 falt med 0,3 prosent, med dødt løp mellom kandidatene. Samtidig overrasket Palantir med sterke kvartalstall, og meme-aksjen Hims & Hers steg i etterhandelen.
Stemningen har vært avventende på Wall Street kvelden før kvelden, idet det ser ut til å være mer eller mindre dødt løp om Kamala Harris eller Donald Trump blir neste president i verdens største kapitalmarked.
S&P 500 stengte ned 0,3 prosent til 5.712,69 poeng. Nasdaq endte dagen på 18.179.98 poeng, også ned 0,3 prosent. Tiårsrenten står på 4,29 prosent. Dollaren svekket seg 0,4 prosent til 1,09 mot euroen. Det ble en begredelig dag for Bitcoin, som i skrivende stund står i $67.500, en nedgang på drøye to prosent de siste 24 timene.
Palantir pumper opp 15 prosent i etterhandelen, drevet av “urokkelig etterspørsel” for artifisiell intelligens. Det kontroversielle big data-selskapet leverte sterkere kvartalsresultater enn forventet etter stengetid, med 30 prosent omsetningsvekst og dobling av resultatet siden samme kvartal året før. Meme-aksjen Hims & Hers Health leverer også bedre enn ventet, og aksjen stiger syv prosent i etterhandelen.
Markedene preges av at tradere sitter på gjerdet før det amerikanske presidentvalget som avgjøres i morgen.
Store svingninger etter sjokkmåling
Lørdag kveld beveget oddsen i prediksjonsmarkedet seg abrupt etter en høyt respektert meningsmåling vist en tre prosentpoengs ledelse i delstaten Iowa, som Trump vant i både 2016 og 2020. Så sent som i september hadde Trumps ledelse i Des Moines Register/Mediacom Iowa Poll vært på fire prosentpoeng, og delstaten var regnet for å allerede være trygt i hans bukselomme. Ann Selzer, som utarbeider målingen, regnes som en av USAs ledende eksperter på feltet, og ble viden kjent etter hun spådde den da relativt ukjente Senator Obamas seier over Clinton i delstaten i 2008. Derfor slo denne målingen ned som et lynnedslag for Team Trump.
Hos Polymarket svingte sannsynlighetene fra 56/45 i Trumps favør til 47/50 i Kamalas favør i løpet av lørdagskvelden. Siden har denne svingen imidlertid reversert seg. Det er veldig delte meninger om hvor mye vekt en kan legge på informasjonen i kursene fra Polymarket. Men Wall Street følger uansett utviklingen på markedsplassen med argusøyne. Imperfekt informasjon er åpenbart bedre enn ingen informasjon.
I tillegg til Selzer-målingen viste NYT/Siena-målingen ledelse for Kamala Harris i en rekke viktige vippestater.
Hva skal man med spåmenn som sier 50/50?
Valgspåmann Nate Silver kritiserer sine bransjekolleger for “herding”, altså at de feiger ut fra å komme med klare spådommer og klamrer seg til 50/50 – fordi de er livredde for å undervurdere Trumps oppslutning i en reprise av 2016. Hans egen prognose ligger dog heller ikke langt unna på 50/49 i oransjemannens favør. Bianco Research har en grei sammenstilling av hva de toneangivende valgmodellene og prediksjonsmarkedene sier kvelden før kvelden, her.
Om oddsen er 50/50 vil ihvertfall ingen av utfallene komme som noe sjokk. Det i motsetning til 2016-valget, da New York Times famøst hadde vinnersjansene på 85/15 i Hillary Rodham Clintons favør.
Valg og volatilitet
Denne skribenten drister seg derfor til å spå at valgresultatet ikke kommer til å sende sjokkbølger fra Wall Street og videre til de globale markedene, men at det mer sannsynlig kommer til å bli en nothingburger hva angår volatilitet. Det vil isåfall rime med empirien fra tidligere valgår. Da har volatiliteten (målt med VIX-indeksen) tendert til å trappe opp i forkant av valgdagen, men så avtatt etterpå, slik denne analysen fra Plante Moran viser.
På den annen side kan man se spor av en viss selvtilfredshet blant investorer om at børsene vil følge oppskriften fra pensumboken og stige 4-5 prosent mellom valgdagen og nyttårsaften. Men så har da også aksjemarkedet gått opp mellom valgdagen og årsslutt, alle valgår unntatt tre siden 1945.
Derimot er gjennomsnittsavkastningen til S&P 500 i valgår på 7 prosent, svakere enn gjennomsnittsavkastningen på 10 prosent for indeksen i alle år siden 1952, og vesentlig lavere enn snittavkastningen på 17 prosent i året før valgår. Så får de lærde strides, er det signal her, eller bare støy?