Det er torsdag formiddag 5. januar. Jeg skal møte noen mennesker jeg via mine investorkontakter, har blitt tipset om. Jeg er spent og møter en trio med bred industriell og økonomisk kompetanse. Jeg er alltid skeptisk til mennesker som skal hente penger og går rett i strupen på gruppen. Svarene jeg får og presentasjonen blir jeg slått i bakken av.
Inntrykket jeg sitter igjen med, er for en mulighet og for en timing for investorer til å investere i energieffektivisering i industrien, som er et svært dagaktuelt samfunnstema.
I tre deler skal jeg skrive om selskapet, søke og kartlegge alle aspekter en investor bør hensynta. Jeg har hatt lange møter med selskapet og dette er mine foreløpige tanker.
Jeg er totalt uhildet og ingen nærstående eller andre har relasjoner til noen i EQON. Se fullstendig disclaimer i bunn.
Hva er viktig når man skal investere i unoterte selskaper?
- Menneskene bak
- Markedsmuligheter
- Verdsettelse
- Risikovurdering
Alle disse aspektene skal jeg ta for meg og forsøke å gi våre lesere et så uhildet og usminket situasjonsbilde av EQON.
Min erfaring som investor i tidligfaseselskaper er ca. 10 år. Jeg vet nøyaktig hva man skal se etter. I Investornytt sfæren har jeg dratt frem 3-4 unoterte selskaper pr år. Jeg har truffet godt noe som har skapt arbeidsplasser for det enkelte selskap og aksjonærverdier.
Alle selskapene jeg tar inn skal ha en svært klar strategi og klar plan. Dette for at innskutt aksjekapital skal kunne frigjøres innen 18-24 mnd.
EQON en gigantisk mulighet for energibesparelse i kraftkrevende industri
Energikrevende industri i Norge ligger i en vanvittig skvis og det er skissert et svært utfordrende energimarked knyttet til elektrisitet de neste 10 årene. Det er nettopp dette EQON posisjonerer seg for. Alle har en termostat på varmekablene i hjemmet for å minimere energibruken og besparelsen er betydelig.
Produktet til EQON er en avansert men likevell liten boks som er patentert for å kunne monitorere, regulere og kontrollere energi i industrien.
EQON har utviklet og patentert revolusjonerende teknologi for å fjerne sløsing av energi. Egenutviklet hardware og maskinlæringalgoritmer muliggjør en unik måte å sikre at rett mengde strøm blir brukt til rett tid.
Menneskene bak
Frank Blaker tilfører toppledererfaring fra store selskaper som Statoil/ Equinor og Technor ASA (nå Bartec Technor AS), og mer enn 15 års erfaring fra VC- industrien som grunder, partner, investor og rådgiver/forvalter av tidligfase-fondet Såkorninvest II.
Min vurdering: En svært ressurssterk mann, med høy kredibilitet og stort nettverk i industrien.
Svein Erik Gregersen er CCO har en bred industriell bakgrunn og har vært ledende i bedrifter som Emerson Automation Solution, R.Stahl Trandberg og flere år i Roxar Flow Measurment.
Min vurdering: Mann fra gulvet bygget opp unik kompetanse og erfaring. Møtte han i 3 timer langt møte, et fint og jordnært menneske med ærlige incentiver.
Christophe Tarayre er CTO Christophe har mer enn 25 års prosjekterfaring i roller som ledende ingeniør, prosjektleder og prosjekt direktør for FoU-prosjekter innen olje & gass, forsvarsindustri, bilindustri og forbrukerelektronikk. Han er medoppfinner av EQON ONE. Christophe har mastergrad innen Science Electronics og Optronics fra UBO, Frankrike (1998), Executive MBA International Management (KEDGE) i 2004, og er sertifisert prosjektleder ihht PMP, PSO og PSM.
Min vurdering: Teknologisk unikum med bred erfaring med å lykkes innen industri teknologiske utviklingstrender, han er også en de ledende hodene i Zaptec.
Christian Stene er CFO og har en master fra BI, han har jobbet relatert til offshore og industri. Han har vært økonomisjef i Lyse Energisalg, finansanalytiker i Seadrill og NorSea AS.
Min vurdering: Solid bakgrunn og erfaring fra relaterte og fremtidige potensielle brukere og kunder av EQON.
Anders Thingbø er styremedlem, er siviløkonom fra NHH og har bred erfaring fra industriell teknologisk utvikling med tett nettverk til industriklyngen i Stavanger. Erfaring som styreleder og daglig leder i flere selskaper. Anders gjorde det særlig bra med Zaptec og tok de på børs. Resten er historie.
Min vurdering: Bredt nettverk, unik innsikt i industrien EQON nå angriper og posisjonerer seg i.
Rune Magnus Lundetræ er styremedlem, han har gått i Fredriksen systemet og holder lav profil. Rune Magnus har bred erfaring og et enormt kontaktnettverk i markedet Eqon skal tre inn i.
Min vurdering: Lundetræ er en mann som får ting til å skje, særlig hvis EQON vokser og lykkes med sine mål. Da behøver mer kapital, da er Rune Magnus en vanvittig ressurs med et svært bredt nettverk av kapital både blant private og EQ og VC fond. En uvurderlig faktor for et selskap i vekst og for startup investorer som investere egne penger i tidlig fase.
Robert Norum er styremedlem, Norum er økonom og har bakgrunn fra forsvaret. Han eier og er investor i Artemes AS, som er majoritetseier i EQON. Roberts kompetanse og track record er å tak i selskaper å skape verdier. Norum har sammen med Løvik gjort en rekke gode vurderinger og bygget opp flere selskaper og skapt verdier for andre enn seg selv.
Min vurdering: Norum er en handlingens mann, ser potensial og er en skaper verdier for menneskene rundt seg.
Mikal Løvik er styremedlem og er økonom utdannet fra La Salle BCN – partner med Norum. Løvik har bakgrunn fra en rekke selskaper med en solid trackrecord. Er medeier og investor i Artemes.
Min vurdering: Løvik har i et motsyklisk marked tilpasset seg og klart å skapt verdier. En en «self made» grunder og jeg ser han svært målrettet i sin tilnærming til utfordringen til å få EQON til å lykkes.

Den humane kapitalen i selskapet er svært god. Det er den rette kombinasjonen kompetanse, nettverk og incentiv å få det til å fungere. Skal man sette fingen på noe, kunne man gjerne hatt en ressurssterk kvinne i ledergruppen.
Det er særlig en mann som nok ikke er svært begeistret at jeg skriver dette – men Rune Magnus er absolutt en avgjørende faktor for EQON til å ta steget ut i verden om industrien omfavner teknologien. Med et kapitalnettverk få andre i Norge forunt.
Rune Magnus Lundetræ har toppledererfaring fra bl.a. Seadrill, Borr Drilling og DNB Markets, hvor han har holdt posisjoner som CFO og CEO. Han sitter i flere ASA-styrer, og er blandet annet styreleder i Seaway7. Rune Magnus har vært sentral i flere børsnoteringer, senest OHT, i tillegg til større emisjoner. Han driver i dag egen investeringsvirksomhet gjennom selskapet Primato AS, og er investor og medgrunder i rådgivingsselskapet Elleve AS. Rune Magnus er utdannet siviløkonom fra London School of Economics and Political Science.
"Jeg er superhappy. Han er en av få nordmenn med så unik internasjonal erfaring. Han har vært ansvarlig for å hente inn mer enn 15 milliarder dollar for Seadrill de siste årene i ulike finansielle instrumenter"
Peter Behncke leder for kapitalinnhenting i DNB 2015. Tweet

Prising av EQON
Selskapet prises til 59 millioner kroner pre money. Om dette er billig eller dyrt må vi inn å skrape i markedet som skal kjøpe produktet
Selskapet har inngått en LOI med Cosl Drilling med utførelse allerede Q2 -23.
Selskapet har som mål å selge 3100 enheter de neste 18 mnd, med et betydelig antall opp i H2-24.
Det selskapet sier er at produktet er et skalerbart produkt, som har forholdvis høye grossmargin over 50%. Altså høymargin butikk om volumene blir store nok. Selskapet har smål mål å selger 14,000 enheter i 2024.
Utfordringen
I dagens marked er komponentmangel en stor utfordring for mange aktører. Og vil også være utfordrende for EQON. En annen utfordring som ikke burde vært det, er å få signalkunder som feks Equinor, Aker BP m.fl. Brukspotensialet er stort i all kraftkrevende industri men også andre næringer. Om industriaktører vil dette selv er alltid en utfordring, men jeg tror EQON vil få stor hjelp av strømmarkedet som er svært ustabil og er ventet til å bli stabilt ustabilt i mange mange år.
Dagens næringsliv hadde en kommentar i dag om at Statkraft advarer mot rasjonering av strøm på kalde vinterdager, om ikke kraftkrevende industri tar i bruk løsninger som kan senke forbruket med opptil 70% på visse forbruksområder, er det heller ikke synd på dem.
Derfor tror jeg industrien vil forbarme seg over EQON og at det følgelig vil være en svært hyggelig reise for aksjonerer som kjøper seg inn nå som tidlig fase investor.
Søndag om en uke kommer neste sak om EQON som omhandler marked og muligheter for produktet.
