Knappe 40 prosent har tro på at de vil være bedre stilt om fem år, og tilliten til næringslivet er høyere enn til myndighetene, viser en ny global undersøkelse.
Edelman Trust Barometer
, som spurte mer enn 36.000 personer i 28 land om deres tillit til ulike aktører og til fremtiden, viser at den økonomiske pessimismen er på sitt høyeste i noen av verdens største økonomier.
Bare 36 prosent av amerikanerne er enige med påstanden «min familie og jeg kommer til å være bedre stilt om fem år,» mot 40 prosent på verdensbasis. Blant britene (23 prosent), tyskerne (15 prosent) og japanerne (9 prosent) står det enda verre til.
I tillegg viser undersøkelsen hvordan pandemien og høy inflasjon har skapt splittelser i samfunnet. Høyinntektsgrupper stoler i stor grad på myndighetene, næringslivet, mediene og frivilligheten. Blant lavinntektsgrupper vokser følelsen av utenforskap.
– Undersøkelsen viser virkelig fram klasseskillet. Vi så det under pandemien på grunn av forskjellen i det helsemessige utfallet, nå ser vi det med tanke på hvordan inflasjon påvirker folk, sier direktør Richard Edelman i PR-byrået Edelman.
I 2021 trodde 50 prosent at de og familien ville være bedre stilt om fem år. Andelen som svarer ja på dette spørsmålet, har altså falt med 10 prosentpoeng. I raskt voksende økonomier er framtidstroen fortsatt sterk, selv om den stort sett er fallende. I Kina trodde hele 65 prosent på økonomisk bedring, en økning på 1 prosentpoeng.
I USA har hele 63 prosent av amerikanerne med høy inntekt tillit til samfunnets nøkkelinstitusjoner, mot bare 40 prosent av dem med lav inntekt.
Lignende forskjeller ser man i Saudi-Arabia, Kina, Japan og De forente arabiske emirater. Mange verden over svarte ja på påstanden «Jeg ser dype splittelser, og jeg tror aldri de kan leges».
Særlig fallet i tillit til staten og myndighetene har vært synlig i flere år. Mens næringslivet fortsatt har relativt høy tillit, har tilliten til myndighetene fortsatt å falle.
Edelman sier tilliten til næringslivet blant annet baserer seg på hvordan mange bedrifter sørget for å behandle ansatte godt under pandemien. I tillegg spiller næringslivets håndtering av Russland det siste året, samt oppfatningen om at bedrifter blir stadig mer inkluderende inn.
Mange respondenter sier de vil at næringslivet skal være mer aktive i spørsmål som klimaendringer og omskolering av arbeidsstyrken.
(©NTB)