Det er gode tider i aksjemarkedet og vi har truffet og belyst selskaper godt. Fredag ble konkursen i Argeo nok en påminnelse at man ikke bør stole for mye på hva bærsnoterte selskaper hevder. Det jeg bruker mye tid på er å vurdere troverdigheten til ledelsen i selskapene. Og nettopp Argeo har vært på denne lista lenge. Neste uke har vi funnet et selskap har ekstremt spennende høst foran seg. Det ventes at det tas opp dekning av selskapet og ytterligere samarbeid med en av verdens største aktører innen sitt fagfelt.
Om man vil lese mine tanker om Argeo sin konkurs kan man starte med første saken som gikk ut Fredag kveld.
Videre hadde man en oppfølging med to kilder som jobber i finansbransjen og deres vurdering av dette.
Og i siste saken som gikk ut i dag – har vi pratet med en advokat som har lang erfaring med innsideproblematikk.
Ukens aksje: Induct
Ukens aksje blir Induct – grunnet at jeg hadde planer om å skrive om selskapet for noen uker siden solgte jeg alle aksjene mine med snitt 3,30 NOK – det var over 500.000 stk. Videre gikk aksjen til 4,50 og det ble omsatt en anseelig mengde aksjer der oppe. Når aksjen gikk såpass kraft på en pump – ville det være uforsvarlig av meg å skrive om aksjen.
Så da ventet jeg heller til et mer riktig tidspunkt. Aksjen har kjølt seg ned og falt til 3.84 NOKO og ser teknisk bra ut.

Induct som er et selskap vi i Investornytt kjenner godt – for ca. 1 år siden inngikk vi et samarbeid der vi distrubuerte ut nyheter for selskapet. Ukens aksje osv – er helt og holdent redaksjonelle vurderinger fra oss som investorer.
Jeg oppfatter Induct som et selskap som har ryddet opp i mye gammel morro. Det har vært noe gjeld og forpliktelser som er ryddet opp i. En del av dette ble konvertert til aksjer i emisjonen. Jeg tegnet meg også i emisjonen – men solgte meg ut fordi jeg skulle skrive en sak om selskapet. Dette gjorde at jeg tapte omlag 800.000 kroner. Men nå prøver vi igjen – denne gang eier jeg ikke aksjer – men planlegger å kjøpe en long posisjon kommende uke.
Induct har nylig hentet 15 millioner i kapital og skal være fullfinansiert frem til inntektene fra AstraZeneca kommer i Q4/Q1. Videre har selskapet en stadig voksende aksjonærbase som begynner å se potensialet som kan inntreffe selskapet.
Men hva leverer egentlig Induct?
Induct har i all hovedsak to inntektsvertikaler. Den ene klassifiserer jeg som «melk og brød» den andre har ekstremt stort potensial. Den første er Tilskuddsportalen og Hittabidrag (som hjelper kommuner i Norge og Sverige til tilskudd fra offentlige tilskudd).
Den andre er noe vi har skrevet en del om – og det er NHS og AstraZeneca.
AstraZeneca er en legemiddelgigant de aller fleste kjenner til. Nå skal lille Induct samarbeide med giganten på å rulle ut Induct sin løsning på flere sykehus i England. Det er også nevnt at AstraZenica ser potensiale til å innføre IT systemet raskere enn planlagt. Dette ble børsmeldt i mai.
Gjentagende inntekter på 70-80 millioner kroner
Det som er svært interessant fra et investorperspektiv er at løsningen til Induct er såpass skalerbar med en størrelse som Astrazenica i ryggen.
Det er tidligere kommunisert at Astra vil ta all kostnader med utrullling og implementering av produktet. Induct kan da direkte fakturere for sine tjenester, med et svært høyt marginbilde.
Det er tidligere også kommunisert at selskapet forventer gjentagende lisensinntekter i 2026 på 70-80 millioner kroner med svært høye marginer. Årsaken til de høye marginene skal være at Astra tar utgiftene.
Triggere
I våres etter emisjonen som Norne var tilrettelegger for, ble det også inngått en marketmakeravtale med meglerhuset. Når meglerhus henter penger samt får avtale om marketmaking vil de som regel (ikke sikkert) initiere dekning av selskapet.
En analyse av Induct med de kjente informasjonene vi i dag har foran oss – kan gjøre at vi kan få et betydelig kursmål lagt inn.
Jeg tror vi kan få et kursmål mellom 10-14 kroner om man skal legge til grunn informasjon som er formidlet av selskapet tidligere. Ved en slik analyse vil man fort stige betydelig. Derfor tenker jeg at smarte investorer kjøper seg inn under 4 kroner nå og evt. selge på 5-6 kroner når analysen kommer i markedet.
Det som er det viktige nå er fremdriften i prosjektet mellom NHS, Astra og Induct. Om alt går som planlagt kan man allerede rundt nyttår få betydelige gjentagende inntekter på en modul selskapet allerede har laget og tatt utgiftene for.
Det er jo selvfølgelig ingen garanti for at kursmålet er hva jeg tror eller om det i heletatt kommer en analyse.
Videre så har selskapet kommunisert at man vil kommunisere med markedet så fort man vet noe mer – så det ligger nok litt i kortene at det kan komme en fin nyhetsflyt fra selskapet etter fellesferien.

AstraZeneca og Induct: Et digitalt samarbeid med globalt potensial
Det norske e-helseselskapet Induct har inngått et strategisk samarbeid med legemiddelgiganten AstraZeneca – et samarbeid som allerede vekker oppsikt, både i norsk og internasjonal helsesektor. Det som begynte som et pilotprosjekt i samarbeid med Portsmouth University Hospitals NHS Trust i England, har på kort tid utviklet seg til et kommersielt løp med ambisjoner om nasjonal og internasjonal skalering.
AstraZeneca trådte inn som en aktiv partner i desember 2024. De finansierte hele prosjektet og satte inn egne ressurser for å støtte utrullingen av Inducts digitale pasientforløp for alvorlig astma i seks sykehus i det sørlige England. Nå, bare måneder senere, melder selskapene at de har fremskyndet de kommersielle samtalene, og at fysiske møter er planlagt i England i juli 2025.
Hva gjør dette samarbeidet spesielt interessant?
For det første er det sjelden å se et globalt farmasøytisk selskap som AstraZeneca gå så tungt inn i et tidlig stadium av en teknologisk helseplattform – uten å kreve egenkapital eller eierskap. Det signaliserer en strategisk tillit til både teknologien og teamet bak. Samtidig er det åpenbart at AstraZeneca ser en forretningsmessig gevinst i et tettere samarbeid med helsesystemer som NHS. Gjennom digitalisering av astmabehandling kan de sikre bedre pasientoppfølging – og potensielt øke bruken av egne biologiske legemidler.
I tillegg posisjonerer dette samarbeidet AstraZeneca som en aktør som ikke bare leverer legemidler, men også komplette, digitale behandlingsløsninger. For Induct gir det et globalt distribusjonsnettverk og referansekunde av en størrelse de færreste norske selskaper oppnår.
Det handler ikke bare om astma. Systemene som utvikles og prøves ut nå, kan i neste fase tilpasses flere sykdomsforløp. Det åpner for en mye bredere kommersiell horisont, og en potensiell lisensbasert forretningsmodell for Induct – et stort sprang fra deres tidligere posisjon som plattformleverandør uten tydelig vertikal spissing.
Samarbeidet mellom Induct og AstraZeneca er mer enn et helseprosjekt – det er et teknologisk strategisk trekk med potensial til å forme hvordan kroniske sykdommer følges opp digitalt i fremtiden. Med AstraZeneca på laget får Induct både troverdighet, finansiering og tilgang på helsemyndigheter som vanligvis er lukket for små aktører. Skulle prosjektet rulles ut i stor skala i NHS – og kanskje videre til andre land – kan dette være begynnelsen på noe langt større enn et vanlig IT-samarbeid. Dette er digital helseteknologi på vei ut i verden – med norsk avsender.
Det som virkelig er oppside potensialet her for oss investorer er at Astra tar alle utgiftene på utrulling og implementering. Det betyr at Induct sitter i en vanvittig sweetspot om dette lykkes og Asta ønsker stadig flere av disse produktene inn i ulike sykdomsvertikaler. Da har man noe som er skikkelig skalerbart.
Derfor er Induct ukens aksje – vi frontrunner før nyhetsstrøm kommer etter fellesferien.
