Europeiske vinprodusenter tør knapt å tenke på hva som vil skje dersom Donald Trump gjør alvor av trusselen om å innføre 200 prosent toll på europeisk vin, champagne og brennevin.
USAs president gikk tidligere i år til tollkrig mot omverdenen og innførte blant annet 25 prosent toll på stål og aluminium fra Europa.
EU har varslet mottiltak og vil fra april blant annet innføre 50 prosent toll på amerikansk whisky.
Dersom dette skjer, truer Trump med å innføre 200 prosent toll på all vin, champagne og brennevin produsert i Europa.
For mange europeiske vinprodusenter vil følgene bli dramatiske, spesielt for de minste.
– Det betyr at jeg havner i trøbbel. Vi håper at det bare er tomprat, sier David Levasseur, tredjegenerasjons vindyrker og eier av champagnehuset Levasseur øst i Frankrike.
– Når noen snakker så høyt, så handler det om medieoppmerksomhet. Men vi tror uansett at det vil få følger, sier han.
I likhet med andre vinprodusenter vil 200 prosent toll i USA trolig tvinge Levasseur til å stanse all eksport til landet.
– Det kan virkelig bli en katastrofe, sier Levasseur.
Italia, Frankrike og Spania er blant de fem største vineksportørene til USA.
– Det vil være et knusende slag, sier lederen for den franske føderasjonen for vin- og brennevinseksportører, Gabriel Picard.
Han viser til at Frankrike årlig eksporterer vin, champagne og brennevin verdt 45 milliarder kroner til USA.
– Med 200 prosent toll vil det ikke lenger være noe marked, sier Picard.
Han har likevel forståelse for at EU må svare på Trumps tollkrig.
– Det er ingen debatt om det. Vi er enige i at Trump liker slike styrkeprøver, det er noe vi må tilpasse oss, sier han.
USA er også Italias største vinmarked, og salget til landet er tredoblet de siste 20 årene.
I fjor ble det eksportert for drøyt 23 milliarder kroner, en økning på 7 prosent fra året før, ifølge Italias største bondeorganisasjon Coldiretti.
Salget på eksklusive restauranter i USA er særlig viktig, og der er det ofte snakk om kostbare viner. Å finne et annet marked for disse kan bli vanskelig, frykter Piero Mastroberardino, nestleder i den italienske vinprodusentforeningen Federvini.
Mastroberardinos rødvin Taurasi Radici er høyt rangert blant verdens kvalitetsviner og selges for rundt 850 kroner flasken i butikker i USA. Det er omtrent dobbelt så mye som den koster i Italia.
En tollsats på 200 prosent vil gjøre den «utenkelig» dyr i USA, frykter Mastroberardino.
Flere vinimportører i USA har rustet seg for kommende tollsatser og de siste månedene fylt lagrene med europeisk vin.
For Mastroberardinos del økte salget til USA med rundt 20 prosent i januar, men det kan på ingen måte oppveie for en kommende tollsats på 200 prosent, sier han.
Spanske vinprodusenter frykter også følgene og er dypt bekymret.
– Det er ingen logikk i dette, og vi håper det aldri blir virkelighet, sier økonomen Begoña Olavarría i Interprofesional del Vino de España (OIVE).
Spania var i fjor den fjerde største vineksportøren til USA målt i salg og den sjuende tørste målt i volum, ifølge bransjeorganisasjonen.
Vinindustrien står for rundt 2 prosent av Spanias bruttonasjonalprodukt, og eksporten til USA økte med 7 prosent i fjor.
For de spanske produsentene av musserende Cava er tolltrusselen særlig alvorlig ettersom USA er deres største marked.
Cava har i likhet med Champagne en opprinnelsesbetegnelse og kan derfor bare produseres i Spania.
Mireia Pujol-Busquets eier Alta Alella Bodega, som ligger i Cava-landet like sør for Barcelona. Familien grunnla vingården i 1991, og virksomheten har i dag 40 ansatte. Dersom salget på rundt 25.000 flasker årlig til USA bortfaller, ser hun ingen annen utvei enn å si dem opp.
– Vi har brukt ti år på å komme inn på det amerikanske markedet, finne distributører og bygge en merkevare, forteller Pujol-Busquets.
Sist Trump var president innførte han 25 prosent toll på europeisk vin, og trusselen om å heve tollsatsen til 200 prosent er «fullstendig irrasjonell», mener hun.
– Situasjonen er ganske desperat.
(©NTB)