Trump-festen fortsatte på Wall Street for andre dag på rad, og vil tilsynelatende ingen ende ta. Trumps Stargate-initiativ for AI og benådningen av Silk Road-grunnlegger Ross Ulbricht skaper overskrifter. Samtidig har Elon Musk sikret seg suveren kontroll over Departementet for effektivisering av staten (DOGE), mens PR-skadeskutte Vivek Ramaswamy har blitt presset til side. Men hvor lenge kan broderkjærligheten mellom Musk og Trump vare?
Teknologisektoren var tilbake i føringen på onsdag. Indeksene avsluttet dagen som følger:
- S&P 500: Stengte på 6 086,37, opp 0,6 %
- Dow Jones Industrial Average (DJIA): Stengte på 44 156,73, opp 0,3 %
- Nasdaq Composite: Stengte på 20 009,34, opp 1,3 %
- Statsobligasjoner: Både to- og tiårsrenten økte marginalt til henholdsvis 4,30 % og 4,60 %.
- Bitcoin: Handles i underkant $103 500. Labert momentum i markedet men mange bitcoinere lar seg begeistre av Donald Trumps fulle benådning av Ross Ulbricht, grunnlegger av den nedstengte dypnettsmarkedsplassen Silk Road.
Oracle med kraftig byks etter «Stargate»-kunngjøring
President Donald Trump kunngjorde AI-initiativet «Stargate» i Washington tirsdag kveld, et offentlig-privat samarbeid, med en innledende investeringsramme på 100 milliarder dollar og potensielt opptil 500 milliarder dollar over fire år. Prosjektet har som mål å bygge toppmoderne AI-infrastruktur, inkludert datasentre i Texas.
- Oracle (ORCL) steg med 6,8 % onsdag, og stengte på $184,22, da selskapets prominente rolle i «Stargate» i samarbeid med OpenAI og SoftBank, bidrog til optimisme for at Larry Ellison vil komme på oppløpssiden og ta en større rolle for Oracle i AI-kappløpet.
- NVIDIA (NVDA): Aksjene økte med 4,4 %, og stengte på $147,07 som en del av optimismen rundt AI-initiativet.
- Netflix (NFLX): Aksjene steg med 9,7 %, og stengte på $953,99 etter tirsdagskveldena sterke kvartalsresultater med rekordvekst i abonnenter.
- Tesla (TSLA): Aksjene falt med 2,13 %, og stengte på $415,11, i fortsettelse av tirsdagens nedgang, med overhengende usikkerhet rundt endringer i subsidier for elbiler.
Elon Musk stiller spørsmål ved «Stargate»-finansieringen
Elon Musk glimret med sitt fravær under Stargate-kunngjøringen i Det hvite hus tirsdag. Onsdag skapte Musk kontrovers da han på X hevdet at selskapene som støtter «Stargate»-initiativet, især Softbank, mangler finansieringen til å oppfylle hundremilliardersvisjonen. Han antydet at prosjektet kan være mer politisk teater enn reell økonomisk satsing, da viktige detaljer rundt prosjektet forblir tåkelagt.
Musks syrlige bemerkning kom i respons på en annonsering av initiativet fra ChatGPT-eier OpenAI, hvis toppsjef Sam Altman er blitt en av Musks bitreste fiender – som kanskje forklarer hvorfor Musk ikke var tilstede i Roosevelt-rommet da Stargate ble lansert.
Dette illustrerer også de latente interessekonfliktene med alle de store egoene med ulike interesser som omkranser Trump i viktige politikkspørsmål. Kan Trump utforme en sammenhengende AI-strategi for USA, hvis både Musk og Altman skal ha et ord med i laget? Det blir en krevende balansegang.
Bill Dudley: «Trumps økonomi er et åpent spørsmål»
Tidligere Fed-president Bill Dudley skrev i en kronikk i Bloomberg at Trump-administrasjonens økonomiske politikk fremstår som uforutsigbar, med løfter om å stimulere vekst gjennom massive investeringer i AI og infrastruktur, samtidig som proteksjonistiske tollsatser truer med å dempe internasjonal handel. Han advarte om at dette kan skape et paradoks av vekst og inflasjonsrisiko. Men enn så lenge har vi relativt lite informasjon om eksakt hvordan den nye administrasjonens økonomiske politikk vil se ut.
I en analyse av Trumps så langt signerte presidentordrer fremheves «Unleashing American Energy» som den viktigste fra et økonomisk-politisk perspektiv, med mål om å redusere regulatoriske barrierer betydelig, effektivisere godkjenningsprosesser og begrense miljøhensyn til kun lovpålagte krav for å styrke utviklingen av innenlands energi.
Bitcoin på agendaen i Davos: Larry Fink og Ray Dalio
På Verdens økonomiske forum i Davos kommenterte BlackRock-sjef Larry Fink at Bitcoin har potensial som en digital gullstandard. Han gjentok budskapet om at Bitcoin er et attraktivt internasjonalt alternativ for investorer som vil gardere seg mot økonomisk og finansiell ustabilitet. Fink er som regel forsiktig med å komme med konkrete prisspådommer. Men i den tynne fjelluften sa han at dersom stadig flere institusjonelle investorer begynner å allokere 2-5 % av porteføljen til kryptovalutaen (med referanse til et statlig investeringsfond), kan bitcoinprisen passere både 500, 600 og 700 tusen dollar.
Samtidig sa Ray Dalio at litt Bitcoin er fint for å redusere risikoen i en portefølje, men hadde ikke store forventninger til at Donald Trump skal etablere en statlig strategisk bitcoinreserve.
All makt til Musk: DOGE-avsløringer om Vivek Ramaswamys avgang
Elon Musk har en lang historie med å skvise ut sine business-partnere. Departementet for effektivisering av staten (DOGE) – som han ble utnevnt til å lede i tospann med tidligere presidentkandidat, Vivek Ramaswamy – ble intet unntak.
Vivek er ute, og ventes istedenfor å stille til valg som guvernør i Ohio – et mulig springbrett for å utfordre J.D. Vance om å bli Trumps arveprins i 2028.
Kanskje var det Ramaswamys kraftige kritikk av amerikansk kultur, taktløst servert midt i romjulen som forseglet hans skjebne. Der rev han ned ideen om amerikansk eksepsjonalisme og fastholdt at teknologiselskaper heller ansetter indiske innvandrere fordi etniske amerikanere er middelmådige. Det belyste de latente bruddlinjene i den brokete Trump 2.0-alliansen, mellom den tradisjonelle MAGA-bevegelsen på den ene siden («Somewheres»), og Trumps nye støttespillere fra teknologiverdenen i Silicon Valley på den andre siden, («Anywheres»).
Tango for to: Er det plass til både Trump og Musk i Det hvite hus?
Ifølge Washington Post-journalist Jeff Stein skal Musk og Vivek dessuten lenge hatt ulike syn på strategien for DOGE. Mens Musk ønsket å integrere DOGE i Det hvite hus for å få tilgang til sensitiv informasjon på tvers av føderale byråer, ønsket Ramaswamy at DOGE skulle forbli en uavhengig, ikke-statlig enhet, som opprinnelig foreslått. Musk fremmet også en “teknologi-først”-tilnærming, med fokus på data-mining og AI for å oppnå DOGEs mål.
Til slutt var det Musk som vant frem. Mens Vivek Ramaswamy, fatalt skadeskutt etter romjulens selvpåførte PR-krise, som ble skvist ut.
Det større spørsmålet forblir dog: Hvor lenge er det plass til både Musk og Trump i Det hvite hus? Kan de to kamphanenes «bromance» vare?
