Donald Trump markerte sin første dag tilbake i Det hvite hus med bred oppgang på Wall Street. Trumps foreløpige tilbakeholdenhet med å følge opp trusselen om toll på import fra Kina, Mexico og Canada, roet markedene og bidro til optimisme – enn så lenge. Samtidig lanserte Trump Stargate-initiativet for å investere opptil 500 milliarder dollar i amerikansk AI-infrastruktur og skape over 100 000 jobber. Mens Netflix rapporterte om rekordvekst.
Donald Trumps første dag tilbake i Det hvite hus endte med bred oppgang for det amerikanske aksjemarkedet, noe den nybakte presidenten utvilsomt vil ta som en seier. Unntakene var Apple, som ble tynget av flere analytikernedgraderinger, og Tesla, som ikke ser ut til å få dra nytte av Trumps politikk selv om CEO Elon Musk har blitt republikkens nest mektigste mann.
Trumps foreløpige tilbakeholdenhet med å følge opp lovnadene om å innføre toll på import fra Kina, Mexico og Canada, bidrog til det lettstemte sentimentet i aksjemarkedet, samt til å berolige statsobligasjonsmarkedet og til å svekke dollaren.
Verdens økonomiske forum (WEF) har begynt i Davos, Sveits. Men det har kommet rapporter om ganske død stemning, i skyggen av Trumps innsettelsesseremoni i USA. Tysklands forbundskansler Olof Scholz klarte ikke å trekke mer enn halvfull sal, da budskapet hans om sensur av sosiale medier, grønt skifte og fortsatt krig i Ukraina har mindre appell til investorer enn Trump, som lover det motsatte.
- S&P 500: Stengte på 6 049,24, opp 0,9 %
- Dow Jones Industrial Average (DJIA): Stengte på 44 025,81, opp 1,2 %
- Nasdaq Composite: Stengte på 19 756,78, opp 0,6 %
- Tiårsrenten: Svekket seg til 4,57 %. Toårsrenten står i 4,28 %
- Bitcoin: Handles rundt $106 000, etter at skuffelsen over utelatelse av strategisk Bitcoin-reserve i Trumps åpningstale, ble kontret av optimisme rundt utnevnelsen av Hester Peirce som leder for Finanstilsynets (SEC) arbeidsgruppe for digitale akitva.
Stargate-initiativet: $500 milliarder til amerikansk AI-infrastruktur
På en pressekonferanse etter børsens stengetid tirsdag kveld, kunngjorde President Trump sammen med teknologilederne Sam Altman, Masayoshi Son og Larry Ellison lanseringen av Stargate, et offentlig-privat partnerskap som vil investere minimum 100 milliarder dollar, og potensielt opptil 500 milliarder dollar i kunstig intelligens-infrastruktur i USA.
Planen inkluderer utvikling av toppmoderne forskningssentre, avanserte datasentre og høyhastighets nettverk for å fremme AI-utvikling. Ifølge Trump vil dette tiltaket skape over 100 000 jobber på kort sikt og styrke USAs posisjon som global leder innen AI.
Teknologilederne fremhevet potensialet til å stimulere innovasjon, skape arbeidsplasser og sikre økonomisk konkurransekraft i en stadig mer digital økonomi. Flere detaljer forblir dog uklare. Skal det være et løst samarbeid? Et selskap med delstatlig eierskap slik vi er vant med her til lands, men som er uvanlig i USA? Hvor skal kapitalen komme fra? Eller er det mest en gimmick? Og hvor var mannen med skinnjakken, Nvidia-toppsjef Jensen Huang?
Sport og passordkontroll sender Netflix til himmels
Netflix (NFLX): Aksjene steg med 1,4 % i ordinær handel, men skyter opp 14 % til nærmere $1 000 i etterhandelen. Dette etter en knallsterk kvartalsrapport, som viste rekordstor abonnementsvekst for strømmetjenesteleverandøren.
Netflix oppnådde en voldsom vekst på slutten av fjoråret, med hele 18,9 millioner nye abonnenter i fjerde kvartal. Det var over dobbelt så høyt som forventningene, og over den gamle rekorden på 15 millioner fra første kvartal 2020 da pandemien utløste en gullader for Netflix & Chill. Dette bragte den globale totalen til over 300 millioner abonnenter.
Selskapet rapporterte en 16 % inntektsøkning, som gjorde at omsetningen nådde ellevesifret på 10,2 milliarder dollar, selv om prognosen for neste kvartal var lavere enn Wall Streets estimater.
Dårlig innhold, men publikum vil ha mer
Netflix sin strenge kampanje mot deling av passord har vist seg svært effektiv og drevet millioner av nye abonnementer globalt. Selskapet fremhevet også sin økende investering i direktesendt sportsinnhold, som har økt engasjement og kundelojalitet. Til tross for en noe lavere inntektsprognose for Q1 2025, forblir analytikere positive til Netflix sin evne til å utnytte abonnementsveksten og diversifisere innholdsporteføljen, melder Bloomberg.
Det kan diskuteres om den direktesendte boksekampen mellom Jake Paul og Mike Tyson i november kvalifiserte som sport, (på Dagsrevyens sporstrevy nylig ble Paul bare titulert som youtuber), men spetakkelet bidrog iallefall til rekordstor abonnentregistrering – som nok gav ledelsen i Netflix mersmak, selv om publikums tilbakemeldinger på Tyson-Paul var unisont negative.
Apple blir akterutseilt i AI-kappløpet, og taper mot Huawei i Kina
Apple (AAPL) falt med 3,18 %, og stengte på $222,64, etter analytikernedgraderinger og bekymringer rundt svakere iPhone-etterspørsel og en skuffende AI-strategi.
Nvidia (NVDA) steg samtidig med 2,27 %, og stengte på $140,83, og gjenkapret dermed posisjonen som verdens mest verdifulle selskap med en markedsverdi på 3,45 billioner dollar, foran Apple på 3,35 billioner dollar
Loop Capital senket sin rating på Apple-aksjen til Hold fra Buy. Analytiker Ananda Baruah pekte på bevis for «vesentlig svekket etterspørsel etter iPhone» og kritiserte Apples AI-strategi, og sa: «For å være helt ærlig, har Apple Intelligence-lanseringen vært elendig. Den nye Siri som ble lovet, er full av problemer, og brukeropplevelsen har vært ekstremt skuffende. AI-funksjonene som skal hjelpe med skriving, har blitt like dårlig mottatt.»
Jefferies nedgraderte Apple-aksjen til Underperform (Selg) fra Hold, og viste til tegn på svekket etterspørsel etter iPhone, spesielt i Kina. JP Morgan reduserte sitt kursmål for Apple, men beholdt en nøytral rating.
Peak iPhone passert?
2024 ble et veldig svakt åt for Apple i nøkkelmarkedet Kina. Ifølge data fra analysefirmaet Canalys falt Apples leveranser i Kina med 17 % år-over-år i 2024. Dette representerer selskapets største årlige nedgang i regionen siden 2016.
Samtidig økte Huaweis smarttelefonleveranser med 37 % i samme periode, støttet av sterk kundelojalitet og vellykket lansering av deres 5G-flaggskipmodeller, som har mer avansert AI enn Apples iPhone. Dermed har Apple rykket ned til tredjeplass bak Vivo og Huawei i det kinesiske markedet.
Baruahs kommentarer gjenspeiler en bredere investorbekymring om at Apple faller bak konkurrenter som Google og Nvidia i kappløpet om å dominere AI-økosystemet. Selskapets begrensede fremskritt innen generativ AI har ytterligere forsterket disse bekymringene.
Tesla møter usikkerhet rundt subsidier
Tesla (TSLA) falt med 0,6 %, og stengte på $424,07, etter å ha hentet seg inn fra et intradagfall på nesten 5 %. Trump-administrasjonen beordret en gjennomgang av subsidier for elbiler, noe CEO Elon Musk tidligere har antydet at vil ramme konkurrentene hardere enn Tesla. Mens norske medier diskuterer hvorvidt Musk er en nazist eller ikke, har han og Trump altså ikke valgt å følge Hitlers oppskriftsbok om å favorisere selskaper som står nært til Føreren.
JP Morgan etablerer Trump Policy “War Room”
JP Morgan opprettet et “War Room” med et dedikert team for å analysere de økonomiske og markedsmessige implikasjonene av Trump-administrasjonens politikk, noe som gjenspeiler finanssektorens forventning om en tornado av regulatoriske og politiske endringer, som kan komme til å påvirke aktiviteten i kapitalmarkedene i tiden fremover.
Eiendomsmogulen Trump vil dumpe føderal kontoreiendom i allerede kriserammet marked
Blant de mange presidentordrene i løpet av sine første dager, har Trump signert et direktiv om å fryse føderale ansettelser og kreve tilbakevending til fulltids, fysisk arbeid for føderale ansatte. Dette tiltaket, som reverserer fjernarbeidskulturen som har vedvart fra pandemiens dager, søker å takle ineffektiv bruk av kontorlokaler. Rapporter indikerer at ingen større amerikanske myndighetsorganer utnytter mer enn 50 % av sine kontorlokaler.
Som en konsekvens vurderer Trump-administrasjonen angivelig å selge to tredjedeler av amerikanske regjeringskontorbygg, ifølge WSJ. Dette forslaget kommer på et tidspunkt hvor prisene på kontorbygg allerede har falt med over 30 % fra toppnivåene, noe som kan ytterligere påvirke det kommersielle eiendomsmarkedet.