S&P 500 og Nasdaq fikk begge en svak rekyl etter forrige ukes børsblodbad, mens Tesla steg kraftig på rapporter om deregulering av regelverk for selvkjørende biler. Bitcoin svinger rundt $90.000, og oljemarkedet henter seg inn.
Mandagens børsdag ble omtrent like begivenhetsløs som boksekampen mellom Jake Paul og Mike Tyson. Men som i helgens antiklimaks ble det heller ikke utvekslet blod. S&P 500 og Nasdaq fikk begge en svak rekyl etter forrige ukes blodbad. Førstnevnte var opp 0,4 prosent til 5.893,62 poeng, mens den teknologitunge indeksen steg 0,6 prosent til 18.791,81 poeng. Russell 2000 var opp 0,1 prosent mens den stadig mer irrelevante Dow Jones (bør vi i det hele tatt snakke om den lenger?) falt 0,1 prosent til 43.389,60.
Både Brentoljen og WTI fikk en oppsving på 3,1 prosent til henholdsvis $73,21 og $69,10. Gullprisen fikk også en rekyl, opp 1,7 prosent til $2.614,60. Bitcoin svingte rundt $90.000, og handles i skrivende stund for i overkant av $90.400, etter forrige ukes rekordinnskudd til kryptorelaterte fond.
Forrige uke var det først og fremst Federal Reserve-formann Jerome Powells tale i Dallas som gav investorer iskaldt buksevann. Med sine uttalelser om at han ikke har hastverk med å senke renten videre. Uansett om det blir kutt på 25 punkter eller ikke, så forandrer dog ikke Powells tale kursen for pengepolitikken til neste år, hvor det (slik det ser ut i dag) kommer til å bli levert regelmessige kutt på et kvart prosentpoeng, men kanskje ikke på hvert møte. Sannsynligheten for kutt i desember har blitt noe mindre. Men markedets forventninger til hva renten står i ved utgangen av neste år har tvert imot gått noe ned. Futures-markedet impliserer at styringsrenten vil være rundt tre prosent – halvannet prosentpoeng lavere enn dagens nivå.
Tesla stiger på rapport om deregulering for selvkjørende biler
Tesla ble en av dagens store vinnere. Aksjen steg 5,62 prosent til $338,74. Oppgangen så ut til å være drevet av en rapport fra Bloomberg om at Donald Trumps transportdepartement vil deregulere rammeverket for selvkjørende biler. På andre siden falt Uber med 5,4 prosent, da markedet forutser at drosjeselskapet isåfall vil bli utfordret av Elon Musks flåte av førerløse RoboTaxier eller Cybercabs – som ble presentert i oktober.
På den andre siden spekuleres det i om Trump-administrasjonen vil skrote den føderale skattekreditten på $7.500 for kjøp av elektriske biler. Et forslag Elon Musk noe kontraintuitivt har stilt seg positiv til, da subsidiebortfallet ventes å ramme andre bilprodusenter hardere enn Tesla. I første halvår var det bare omtrent en femtedel av amerikanske elbilkjøpere som benyttet seg eller kvalifiserte for skattekreditten.
Palantir falt 6,9 prosent etter nyheten om at CEO Alex Karp solgte aksjer for $400 millioner dollar etter stengetid på fredag. Skandalerammede Super Micro Computer steg 16 prosent i forkant av selskapets frist for å levere en rapport i håp om å beholde noteringen på Nasdaq.
Microstrategy stiger etter nytt bitcoin-storkjøp
Michael Saylors Microstrategy steg 13 prosent, etter selskapet annonserte å ha kjøpt 51.780 bitcoin for $4,6 milliarder. I et intervju før helgen indikerte Saylor at selskapet kan komme til å fullføre planen om å kjøpe bitcoin for $42 milliarder fortere enn den forespeilede treårsperioden. Trump Media steg 16 prosent, etter nyheten om at selskapet er i forhandlinger om å kjøpe opp kryptomarkedsplassen Bakkt.
Tirsdag åpnes det for handel i opsjoner knyttet til Blackrocks IBIT og andre spot Bitcoin ETFer. I en lederartikkel skriver Bloomberg at Bitcoin er tilbake, men kaller for reguleringer som beskytter investorer for shitcoin scams og annen svindel, idet det forventes at Donald Trump vil hive SEC-sjef Gary Gensler på dør. Imidlertid har Gensler foreløpig ikke resignert fra stillingen, slik kutyme er for finanstilsynssjefen når opposisjonen vinner presidentvalget.
Stolleken i finansdepartementet fortsetter
Knivingen om den gjeve finansministerposten i USA fortsetter på tredje uke, tilsynelatende til Donald Trumps irritasjon. Mens det før helgen ble ansett å være to kandidater for stillingen, investeringsbanksjef Howard Lutnick og tidligere Soros-trader Scott Bessent, har nå flere navn blitt nevnt som aktuelle. En tredje kandidat som har seilet frem er tidligere Federal Reserve-styremedlem Kevin Warsh, som også er engasjert i Trumps transisjonsteam. En fjerde, men mindre sannsynlig kandidat er Marc Rowan, sjef i hedgefondet Apollo. Elon Musk har satt sin knapp på Lutnick, som en forandringsagent. En skal heller ikke se bort fra at de begge to blir involvert i regjeringen, en som finansminister og den andre som presidentens økonomirådgiver.