Hexagon Purus ASA, en sentral aktør innen hydrogenteknologi og batterielektrisk mobilitet, har hatt betydelig økonomisk vekst de siste kvartalene. Samtidig har selskapet stått overfor utfordringer med lønnsomhet, og aksjen har vist volatilitet på grunn av markedsforhold og økonomiske resultater. Her er en teknisk analyse av aksjen for å vurdere dens fremtidige potensial.
Ticker: HPUR
- Dagens kurs: 8,76 (EOD 23. juli)
- Motstand: 9 – 10,1 – 10,3 – 11,7
- Støtte: 8,6 – 7,85 – 7,4 – 5,7
- Lang EMA200: 9,86
- Kort ema200: 9,03
- 52 Weekly range: 4,81 – 21,6
- 1 års utvikling: -54,6 %
- Teknisk kursmål: 18

Til informasjon ligger det begrunnelse og forutsetninger for vårt tekniske kursmål gjennom analysen. Teknisk kursmål er beregnet noe fremover i tid, men oppgitte støtte- og motstandsnivåer er som regel tatt ut fra et kortere bildet.
Vi vil være åpne om at vi ikke er direkte investeringer i det instrumentet vi omtaler her, men vi trader til tider instrumentet. Vi har tro på at åpenhet sikrer vår integritet og objektivitet, og vår prioritet er å levere nøytral og uavhengig informasjon med tillit fra publikum.
Dersom man ønsker å lære seg teorien bak analysene for å få en bedre forståelse, anbefaler vi å lese Aksjefruen sin teoridel.
Tjenesten er levert av: Aksjefrue.no v/Trond Yngve Hansen, X/Twitter: @trondyman
1. Kortsiktig Perspektiv
Vi har gitt en kortsiktig analyse nedenfor som viser instrumentet for et kortsiktig tidsintervall og indikerer hvor vi står i den kortsiktige trendutviklingen.
Når vi ser på 1-måneds chartet for HPUR, observerer vi en positiv primærtrend i denne perioden, markert med hvite parallelle linjer i chartet ovenfor. Det ligger også en kortsiktig supportlinje, markert med en lys blå underliggende linje, som gir beskyttelse innenfor volumsonen fra 8,5 – 8,6 nivået.
På motsatt side er det overliggende parallelle linjer som viser aksjens utvikling på oversiden, ut fra trenden som ble satt helt i starten av perioden. Vi ser en tradingrange opp mot 10,3 nivået, som ikke er representativ for trenden, og derfor er aksjen nå nede og tester på underliggende nivåer for å opprettholde sin nåværende trend.
Dette overliggende utbruddet defineres gjerne som falske brudd ut av etablerte trender, som ofte er skapt av kortsiktige tradere som er ute etter kortsiktig gevinst, eller av investorer som får FOMO, som vil si frykt for å gå glipp av noe, kjent som “Fear of Missing Out”. Dette er en type sosial angst med rot i troen på at andre kan ha det moro uten at man selv er med på leken. Det er en farlig følelse å ha i et aksjemarked, og man blir fort låst i posisjoner som skal teste på nedsiden.
Det er nettopp det som skjer her i aksjen på det kortsiktige bildet, der oppgangen er basert på enten ren gevinsttrading eller FOMO-frykt som slår ut. Dette betyr gjerne at oppgangen ikke er relevant og mangler bærekraft for å bestå over tid, og skaper gjerne divergens mot momentet. Da skal man som regel ned i underliggende støtteområder for å teste bærekraften til selve primærtrenden. Dette skjer nå i aksjen, der vi fikk et vesentlig fall etter tallslipp fra 10-nivået til 8-nivået.
Da må man rykke tilbake til start og argumentere for når bunnen kan testes ut igjen og sette en ny varig opptrend med et fundamentalt underlag. Vi oppsummerer derfor den kortsiktige analysen som nedenfor med nøkkeldata fra chartet ovenfor, for å se om det er grunnlag for videre oppgang eller om aksjen skal lengre ned under dagens nivå.
Positiv Trend og Motstandsnivåer
I løpet av den siste måneden har aksjen nådd en topp rundt 10,3 nivået, med en bullish peak opp mot 10,7. Dette indikerer at den langsiktige motstanden rundt 9,90 fra 10. juni er brutt og testet på oversiden. Dette førte til en øvre volumsone mellom 9,90 og 10,3, som vil fungere som en magnet på oversiden ved neste oppsving.
Pullback og Støttenivåer
Etter topptesten 18. juli, ga en pullback en test av et tidligere brudd på 8,5 nivået. Slike tester fra oversiden på tidligere bruddsignaler er verdifulle for tekniske analytikere, da det bekrefter at det beregnede bruddet fra den siste nedadgående trendkanalen er intakt. Dette gir støtte på nedsiden, og nivået på 8,5 anses derfor som relativt stabilt.
Signalet på 8,6 nivået ble også testet på en rød candlestick peak den 4. juli, noe som sikrer støtte på nedsiden. Kursen tester nå oversiden av dette horisontale støttenivået. Dette nivået ble igjen testet fra undersiden den 11. juli, og danner grunnlag for en god og stabil støtte i dette området. Volumsonen mellom 8,5 og 8,6 anses derfor som bunn i pullback fra topptesten.
Mulige Nivåer og Scenarier
Ved et brudd under sonen 8,5-8,6, kan man se mot bunnen av ett måneds diagrammet ved kursnivå 7,35, med en mellomstøtte på 7,85.
På oppsiden er det naturlig å se mot 10,1 som en reell test, med en kort motstand på 9,4 nivået. Denne motstanden er relativt enkel, men kan inneholde et pullbackområde når denne motstanden testes på vei opp mot 10,1 nivået. Området rundt 9 er også viktig å passere, da det er toppen på det siste rekylområdet etter nedgangen fra toppen av diagrammet.
Momentum og divergens
MACD (Moving Average Convergence Divergence) indikerer et fallende moment for aksjens siste opptrend. Dette tyder på en divergens mellom MACD og aksjens kursutvikling fra siste oppgang mellom 10. juli og toppen rundt 16. juli. En slik divergens betyr at oppgangen ikke er bærekraftig over tid. For å bygge opp momentet på nytt, må aksjen trolig ned igjen til et lavere nivå, spesifikt rundt 8,5. Dette nivået kan potensielt gi aksjen en positiv undertone i MACD-indikatoren ved å fungere som en base for videre oppgang.
RSI (Relative Strength Index) har vist store svingninger og en fallende trend selv under oppgangsperioden i aksjekursen. Dette indikerer en salgsvilje blant investorer, til tross for kursoppgangen skapt av negativ volumbalanse. RSI er nå i en underordnet opptrend sammen med MACD, noe som gir inntrykk av at et riktig moment bygges opp i aksjen.
Som en konklusjon på kortsikt må nivåene rundt 8,5 – 8,6 holde på nedsiden, før at man kan se en lengre og mer varig oppgang fremover.
2. Langsiktig Perspektiv
Nedenfor har vi gitt en langsiktig analyse som viser instrumentet for et lengre tidsintervall og indikerer hvor vi står i den langsiktige trendutviklingen.
I det langsiktige bildet på ett års chart ser vi en tydelig vending etter bunntesten 23. april 2024. Det er etablert en bekreftet sekundærkanal fra bunnen som danner grunnlag for å tro at støtten skal holde, basert på den sekundære støtten som kanalen gir på sin bunnlinje.
Områdene er også testet for det siste negative bunntpunktet på 7,3 nivået, sammen med bruddpunktet for den siste bruddlinjen som er tegnet inn i chartet. Tre bekreftede bruddlinjer er satt inn, og disse danner sammen en god grunn til å tro at aksjens nedtrend har gått over til å bli en permanent opptrend i et lengre perspektiv.
De lange EMA’ene (eksponensielle glidende gjennomsnitt) har fått en positiv vending, hvor også EMA200-signalet, markert med blå prikket linje, har fått en positiv utflating i det lange bildet. Langt EMA100-signalet ligger helt ved bruddpunktet som er bekreftet for nedtrenden ved signalnivå 8,2, som også gir en nedsidebeskyttelse i tillegg til signalene fra det kortsiktige chartet i samme område.
Lang EMA50 har brutt på oppsiden av lang EMA100, som er første tegn på at man kan komme opp og over EMA200 som et golden cross. Det er et signal man bør følge med, og som gir et nytt kjøpssignal i det lange bilde. Dette skjer imidlertid ikke før lang EMA50 kommer opp mot 9,8 nivået.
Det ligger et langsiktig bruddsignal på 12,5 nivået som er intakt og vil være en magnet på oppsiden. Som underbyggende for videre oppside er det en langsiktig positiv undertone for momentet og en stigende RSI som akkurat har gått over RSI50-merket. Dette indikerer at det kan være en større kjøpsside enn salgsside fremover hvis denne trenden fortsetter.
Som sikkerhet på nedsiden ved et lengre fall vil området rundt 7,2 være solid for en test på nedsiden. Vi antar derimot at den gule sekundære kanalen vil danne grunnlaget på oppsiden og at vi kan se en test mot 10,3 nivået.
Vi har sett litt lengre bakover på historikken her og ser på 2-års chartet sine bruddlinjer satt fra toppen av chartet rundt 23. februar 2023. Det er to markante bruddlinjer som vi har satt inn her, men det som er det endelige signalet her, er at den lange EMA50 krysser over bruddlinjen og har etablert seg her.
Det betyr at både bruddlinjen satt på 2-års chartet, sammen med EMA50-signalet på 8,3, har stor grad av nedsidebeskyttelse for aksjen.
Dette signalet er verdt å ta notis av i det langsiktige bildet, da det gjør signalet i brudd på 12,5, som vi har satt på 1-års chartet, meget signifikant for å bli tatt ut på oppsiden.
Fibonacci-analyse
En Fibonacci-analyse i teknisk analyse forutsier hvor kursen på en aksje eller et annet verdipapir kan stoppe eller snu i en rekyl- eller pullbacksituasjon. Ved å se på de høyeste og laveste kursene i en ønsket trend, brukes prosentnivåer fra Fibonacci-tallene.
Disse linjene hjelper tradere med å identifisere støtte- eller motstandsområder. Nivået på 61,8 % er spesielt viktig som det gylne snitt, som ofte bidrar til å opprettholde aksjens nåværende trend.
Ved å se på Fibonacci-nivåene på det kortsiktige chartet, kan man se at kanalinjene for primærtrenden, markert med hvite paralleller, treffer veldig godt på fib 23,6% og fib 61,8%, som er to viktige Fibonacci-signaler. Fib 23,6% er nivået med minst motstand, noe som indikerer villighet blant investorer til å løfte aksjen fra bunn. Fib 61,8% representerer det gylne snitt for aksjens nåværende trend og fungerer som et mål.
Et annet signal i samme trend er topp-parallellen som er satt inn på toppen, og som angir signalet mot 100%. Dette betyr at toppen skal utfordres når dette signalet blir tatt ut.
Kursvolum og volumbalanse
Volum er viktig i aksjemarkedet fordi det bekrefter trender, indikerer likviditet, påvirker kursvolatilitet og gir kjøps-/salgsignaler. Høyt volum viser sterk støtte for kursbevegelser og lavere risiko ved store transaksjoner, mens lavt volum kan øke volatiliteten. Det hjelper også med å identifisere støtte- og motstandsnivåer. Horisontalt kursvolum gir innsikt i volumbalansen på ulike kursnivåer.
Vi har sett på et langsiktig kursvolum og gjort en interessant oppdagelse.
Det er lite kursvolum i chartet på oppsiden, noe som indikerer at når det negative volumet i aksjens nåværende posisjon er forsert, kan vi forvente økt positivt volum. Dette vises ved de horisontale kursvolum-søylene på oppsiden, som markerer et mindre og positivt volum som kommer inn her.
Dette kan være et resultat av den bratte nedoverbakken som aksjen har hatt i sin 1-års trend. Når aksjen igjen testes på oppsiden, kan dette slå ut i positive volumområder. Dette antyder at det er en betydelig kjøpsinteresse som kan drive aksjekursen oppover når de nåværende motstandsnivåene brytes.
3. Teknisk Kursmål
Nedenfor presenterer vi vår begrunnelse for det tekniske kursmålet vi har satt for aksjen.
For å sette et teknisk kursmål, bruker vi 2-års chartet. Dette viser en naturlig volumsone i overkant av området hvor vi har lite kursvolum. Dette området fungerer som en magnet i chartet, og vi identifiserer et naturlig punkt ved kurs 18 som vårt tekniske kursnivå. Dette er under forutsetning av at den sekundære trenden i det kortsiktige chartet holder på sine støttenivåer, og at en positiv trend kan etableres i et lengre perspektiv.
Denne tilnærmingen til teknisk analyse understøttes av en kombinasjon av kursvolum og identifisering av støtte- og motstandsnivåer. Ved å observere lavt volum i visse områder, kan vi forutsi at når aksjen bryter gjennom disse nivåene, vil det tiltrekke seg økt handelsaktivitet, som kan drive prisen opp til vårt mål på kurs 18. Det er viktig at støttenivåene i den sekundære trenden opprettholdes for å bekrefte dette positive scenarioet.
4. Konklusjon
Hexagon Purus’ strategiske fokus på hydrogenteknologi og batterielektriske løsninger posisjonerer selskapet godt for fremtidig vekst. Potensielle investorer bør imidlertid vurdere de nåværende økonomiske utfordringene og markedets volatilitet når de evaluerer aksjen.
Kortsiktig analyse:
Testen som nå foregår på oversiden av 8,5-8,6 nivået er vesentlig for å opprettholde en videre opptrend av aksjen på kort sikt. Opprettholdelse av dette nivået kan føre til at aksjen fortsetter å bevege seg oppover, med de neste målene ved 9,4 og 10,1 nivåene. Eventuelle brudd under støttenivåene kan indikere en potensiell nedgang til lavere støttenivåer rundt 7,85 og 7,35. Kortsiktig kritisk nivå er derfor 8,5-8,6 må holde for å støtte en videre opptrend.
Langsiktig analyse:
I det langsiktige bildet på ett års chart ser vi en tydelig vending etter bunntesten 23. april 2024. En bekreftet sekundærkanal fra bunnen gir grunnlag for å tro at støtten skal holde. Områdene er testet for det siste negative bunnpunktet på 7,3 nivået, sammen med bruddpunktet for den siste bruddlinjen i chartet. Tre bekreftede bruddlinjer indikerer en overgang fra nedtrend til permanent opptrend.
Et viktig element er de lange EMA’ene har fått en positiv vending, hvor EMA200-signalet har fått en positiv utflating. Lang EMA50 har brutt på oppsiden av lang EMA100, noe som kan føre til et golden cross og et nytt kjøpssignal i det lange bildet. Det ligger et langsiktig bruddsignal på 12,5 nivået som vil være en magnet på oppsiden, og en motstand på 10,3 nivået som et område å se imot.
Denne tekniske analysen gir en indikasjon på viktige nivåer og mulige kursbevegelser, og det er viktig for investorer å følge med på disse nivåene for å ta informerte beslutninger.
