Subsea7 og Saipem offentliggjorde i dag at de har signert en bindende fusjonsavtale. Sammen skal de danne Saipem7 – en ny global leder innen energitjenester. Fusjonen bekrefter rammene fra intensjonsavtalen signert i februar. Det vil gi betydelig styrke i både prosjektmuskler og geografisk spredning.
Den nye energikjempen får årlige inntekter på rundt 21 milliarder euro. Med et driftsresultat (EBITDA) over 2 milliarder euro og en fri kontantstrøm på over 800 millioner euro.
Ordreboken ved sammenslåingen er 43 milliarder euro. Aktiviteten spenner over mer enn 60 land med en samlet arbeidsstyrke på rundt 44,000 ansatte. Hvorav over 9,000 er ingeniører og prosjektledere.
Likeverdig eierskap og kontantbonus
Fusjonen innebærer likeverdige eierandeler: Aksjonærene i Saipem og Subsea7 vil sitte igjen med 50 prosent hver av det nye selskapet. Subsea7s eiere mottar et ekstraordinært utbytte på 450 millioner euro før transaksjonen gjennomføres, samtidig som de får 6,688 nye Saipem-aksjer for hver Subsea7-aksje de eier. Saipem7 vil bli et italiensk selskap med hovedkontor i Milano og notering både på børsene i Milano og Oslo.
Den nye konsernsjefen utpekes av Eni og CDP Equity, mens styrelederen utpekes av Siem Industries. Det ligger an til at Kristian Siem tar styrelederrollen, mens Alessandro Puliti går inn som toppsjef.
Strategiske fordeler og synergi
Selskapene framhever verdensledende kapasitet både på dypvannsoperasjoner og offshore-vind. Med en samlet fartøysflåte på over 60 skip, fra tungløft og rørlengde-installasjon til vindparkbygging og kabellegging.
Denne bredden, sammen med et bredt geografisk fotavtrykk, gir fleksibilitet til å møte de stadig større og mer komplekse prosjektene i markedet for energi, grønn omstilling og karbonfangst.
Fusjonen ventes å utløse årlige synergier på rundt 300 millioner euro fra tredje år, primært gjennom optimal utnyttelse av fartøysflåten, mer effektive innkjøpsprosesser og rasjonalisert salg og drift. Minst 40 prosent av fri kontantstrøm etter leaseliabiliteter skal tilbakeføres til aksjonærene, i form av utbytte eller tilbakekjøp.
Fire forretningsområder og internasjonal tilstedeværelse
Selskapet struktureres i fire segmenter: Offshore Engineering & Construction, Onshore Engineering & Construction, Sustainable Infrastructures, og Drilling Offshore.
Særlig den offshorebaserte delen (tidligere Subsea7) blir operasjonelt autonom, britiskregistrert og med hovedkontor i London, under merkenavnet «Subsea7, a Saipem7 Company».
Neste steg for aksjonærene
Ekstraordinære generalforsamlinger i begge selskaper avholdes 25. september 2025. Aksjonærenes godkjenning er avgjørende for at fusjonen skal gjennomføres.
Avtalen må også godkjennes av relevante konkurranse- og tilsynsmyndigheter. Den formelle sammenslåingen og børsnoteringen av Saipem7 anslås å gjennomføres i andre halvår 2026.
Ledelsen i både Saipem og Subsea7 peker på at sammenslåingen gir nødvendig global rekkevidde og styrke til å håndtere stadig større prosjekter, enten det gjelder tradisjonell energi eller det grønne skiftet.
Subsea7 meldte også i går ettermiddag at de har blitt tildelt en betydelig kontrakt med verdi på mellom 150 og 300 millioner dollar.