Investornytt har tatt en telefon til styreleder i EQON og stilt han litt til veggs. Vi har prøvd å grave litt i hva pengene skal gå til, hvor de skal og hvordan selskapet ser ut om noen år. Som overskriften sier en perfekt posisjon for enorm vekst, men skal vi tro på styrelederen?
41 år gamle småbarnsfaren Mikal Løvik som startet som gründer sammen med sin partner Robert Norum for over 8 år siden. Vi har sammen bygget opp Caera AS til en anseelig bedrift og gjennom transaksjoner gått mer og mer over til å jobbe som investor. Vi møtte gründerne bak EQON tidlig 2020 og kjøpte oss inn i selskapet tidlig april 2020.
Hva skjer neste 6 mnd i Eqon – hvilke prosesser jobber dere med og mot hvilke kunder?
Det jobbes intenst med markedsaktiviteter, særlig inn mot de «lavthengende fruktene» som rig bransjen, men det er tilbud inne hos et bredt spekter av aktører, og target listen vokser for hver dag. Noe som er veldig spennende er at vi er kommet godt på vei i dialogen med flere kommuner om leveranse til «smart city» applikasjoner.
Fortell litt om teknologien og markedet dere nå angriper og hvordan er tilbakemeldingene?
EQON har funnet opp og patentert en metode å styre strøm på. EQON One løser mange flere problemer knyttet til bruk av heat trace kabel enn de vi markedsfører utad, og som for enkelte alene gir stor nok verdi til å vurdere å kjøpe produktet. Et godt eksempel er kommuner som ikke har oversikt over hvorvidt varmekablene de har installert i det hele tatt virker, om de har jordfeil, eller om de står på hele sommeren.
Hvordan fungerer det?
Vårt system er et totalsystem med fysisk hardware for å styre strømtilgangen på stedet basert på forholdene der og da, i tillegg er det en software som gjør det enkelt for en operatør å overvåke status og få alarmer på eventuelle feil som sikrer en betydelig bedre utnyttelse av installasjonen. I tillegg samler systemet erfaringsdata som ikke bare deles med alle andre kontrollere, men det kan også benyttes til å predikere behov for strøm. Dette vil i fremtiden være svært verdifulle data for eksempel til byplanlegging, planlegging av elektrisk infrastruktur med mer. Å kapitalisere på disse dataene blir en viktig oppgave for EQON teamet de kommende årene, og kan fort bli en vesentlig inntektskilde.
Et kapitalløp er ofte svært viktig for investorer i tidligfase selskaper, kan du fortelle noe mer om hva dere tenker er en ideel plan for selskapet mot feks. en børsnotering?
Det aller viktigste i 2023 for EQON er å sikre inntektsstrøm – det er den viktigste driveren for både fremtidig kapitalisering, men selvsagt også verdi. Videre ser vi for oss i en ideell verden at vi får med oss en eller flere av de større VC´ene på en større emisjon mot slutten av året i år, eller starten av neste år. Vi har god dialog med flere av de kjente VC´ene og flere av dem viser interesse for caset i neste fase. Får man med VC miljøet og noen andre nøkkelinvestorer i en større emisjon på en høyere verdsettelse ned i veien følger man «oppskriften» for å bli klar for en børsnotering.
Vil dere søke å notere selskapet på børs innen rimelig tid og hvilke faktorer er avhengig av det?
Vi tror det er uklokt å sikte på at man skal ta selskapet på børs på et gitt tidspunkt, men heller hele tiden sikre at selskapet er rett skrudd sammen slik at man kan agere raskt dersom og når et børsvindu skulle åpne seg. Mange faktorer påvirker dette, både interne forhold som rapportering, prosedyreverk etc, men viktigst er kanskje teamet og gjennomføringsevnen.
En investor som går inn på dagens prising 60 millioner pre money – hva kan han forvente at større PE fond/VC fond legger på bordet i andre runde feks 9-12 mnd?
Det er vanskelig og uklokt å spekulere i beløper og multipler nå, men ut fra markedet og mulighetsbildet er målet hele tiden å skape størst mulig aksjonærverdier.
Dere har et spennende produkt som fungerer, hva er utfordringen de neste seks månedene for dere for at dette skal bli en lønnsom investering for dagens tegnere i emisjonen?
Den største utfordringen er å få opp hastigheten på kundebeslutninger, slik at man får gjennomført salg og leveranser. Vi selger produktet kun B2B og beslutningsprosessene hos industriaktører kan fort være lengre enn man håper. Heldigvis har vi allerede på plass avtaler som forenkler prosessen, og vi opplever god mottakelse i markedet. Samtidig jobber vi med flere salgskanaler slik at vi for eksempel kan levere produktene gjennom de største grossistene og dermed unngå å måtte gjennom tunge kvalifikasjonsprosesser.
Har selskapet noe gjeld eller skjulte forpliktelser? Er det noen skjulte opsjoner på lavere kurser enn dagens aksjonærer går inn på.
Fordelen med å gjennomføre emisjon på en plattform som DealFlow er at du må utarbeide et Nasjonalt Prospekt, og dermed må fremlegge all dokumentasjon og fakta. Prospektet opplyser om alle forpliktelser, og nevner opsjonsprogram til ansatte. Dette programmet vil komme på plass snarlig, og har som prinsipp om at opsjoner får strike kurs på samme nivå som sist emisjon. På den måten er alle insentivert til å jobbe mot samme mål; å skape verdier.
Lederlønn er et hot fokus om dagen – deres ansatte hvordan lønnes de nå av Econ? Er det prestasjonsbasert eller fastlønn?
Det er en blanding av begge deler. Med et selskap som EQON trenger man spisskompetanse og konkurransen i markedet er stor, da blir det også en viss konkurranse på lønn. Samtidig vet teamet svært godt hvilken posisjon selskapet er i og hvor vi skal, og derfor er opsjonsprogrammet som tidligere nevnt en viktig del av pakken til å skape rett motivasjon.
Hvilken kultur vil du si Eqon representerer? Man har ofte sett i selskaper som hente penger ha et liberalt forhold til innskutt aksjekapital, hvordan vil forbrukskulturen være hos dere?
Det er helt klart en «must have» ikke «nice to have» kultur. Hver krone blir snudd for å sikre at vi bruker pengene på rett måte.
Kan du si noe om hvorfor ikke VC/PE fond ikke har gått inn nå?
Det finnes nok VCér som kunne blitt med nå, men på mange måter er Aria såkorn VC´en i dette caset.
Vi har gått inn tidlig og følger opp med en vesentlig del av denne emisjonen. Veien fra start-up til stor bedrift har stort sett et lagt løp hvor man må jobbe seg gjennom alle stegene. For de tradisjonelle VC´ene er det litt tidlig fase og for liten ticket. Neste steg etter denne finansieringsrunden er VC. Vi tror også på det å invitere med en større investorbase gjennom crowdfunding nå, for å kunne skape verdier for flere og dermed ha et nettverk å henvende oss til i neste case.
Venturefond er en type aksjefond som investerer i unoterte aksjer. Venturefond kjøper opp nystartede bedrifter, og forsøker å utvikle disse. Dette i motsetning til oppkjøpsfond som kjøper børsnoterte bedrifter for å restrukturere dem slik at verdien øker. Målet for venturefond er vanligvis å utvikle selskapene slik at de kan selges senere, for eksempel gjennom en børsnotering.
PE-fond Private equity (pe) er et samlebegrep på fond som investerer i selskaper som ikke er børsnotert. Pe-selskaper (som f.eks. Northzone, EQT og Verdane) setter opp fond og henter inn investorer. Pe-selskapene er aktive eiere som bruker kapital, kunnskap og kompetanse for å øke verdien av selskapet i løpet av eierperioden slik at de kan selge eller børsnotere selskapet til en høyere pris enn de kjøpte det for.
Ticket: Når selskapsprisingen er forholdsvis lav blir en inngangsbillett ofte for liten for at VC/PE fond skal bruke ressurser for å følge opp investeringen sin på en god måte. Når selskapene oppnår visse milepæler betaler ofte PE/VC fondene godt for en større eierandel fordi de ungår risiko. Dette er situasjonen i EQON nå og kan være gunstig for den som tegner i emisjonen nå.
Hvis du skal trekke frem den humane kapitalen i selskapet deres, hva vil du si kort om de forskjellige i teamet?
Jeg synes du oppsummerte det godt i din analyse for noen uker siden. Vi føler vi har satt sammen et robust team med komplimenterende kompetanse. Hele administrasjonen har lang erfaring både i bransje og markedet vi sikter på. Jeg opplever at vi har vært veldig heldig å fått med meget kompetente mennesker som brenner for EQON. Som eksempel har Anders Thingbø vært med på en svært lik reise som dette selskapet skal gjennom med Zaptech og har nok lært en ting og to om ting som kan gjøres annerledes.
Hva tenker dere som største eier er exit strategi på deres investering i Eqon?
Når vi går inn i selskaper ønsker vi å bygge selskapene med evighetsperspektiv, men ikke at vi skal eie dem hele veien. Vi mener vi er en god eier i en tidlig fase hvor vi har erfaring å bidra med, derfor har vi en horisont på 5 år som vårt utgangspunkt i våre investeringer.
Nå har vi vært i EQON i snart 3 år, og vi er forberedt på at vi må strekke horisonten med et år til, men vi er opptatt av å skape en god exit også med tanke på at selskapet bør ha rett eier til rett tid. Som vi har vært innom tidligere er for eksempel en børsnotering en aktuell exit mulighet, men vi ser ikke bort fra at det kan komme industrielle friere som ser verdien av å ha produktet som en del av en større portefølje.
Hva vil du si er de sterkeste samfunnsmessige driverene for at dere skal lykkes med dette produktet?
Den opplagte akkurat nå er energikrisen i Europa. Mange tror at energikrisen i Europa er en konsekvens av krigen i Ukraina, men sannheten er at Norge er det eneste landet i Europa med energioverskudd. Refordeling og smartere måter å bruke energi på er helt essensielt for kontinentets fremtid. Med det nye lovverket som tredde i kraft 01. januar kom også den mye omtalte taxonomien til Norge – det betyr at vi nå har et regelverk med krav til opplysning om bærekraft i finansverden. Slik vi ser det er produkter som EQON One vil være perfekt posisjonert for både de økonomiske, praktiske, klimamessige endringene vi står overfor i verden.
Svært mange av våre lesere investerer i selskaper gjennom folkefinansieringstjenester som Dealflow, Monio, Folkeinvest mm.
Investornytt har i anledning intervjuet fått tildelt en elektronisk forhåndstegning før denne går offentlig i morgen.
Jeg personlig har tegnet meg for ca 120,000 kr i dette selskapet, nå har du muligheten til å tegne HER før alle andre.