Å kutte ned TV-tittingen med én time per dag kan ha stor, positiv effekt på fysiske smerter i kroppen.
Lange, uavbrutte perioder i sittestilling, uten å egentlig gjøre noe, påvirker kroppen negativt. En studie fra Australia har fulgt mer enn 4000 personer over 12 år. Resultatene er presentert i BMC Public Health.
Forskerne konkluderer med at særlig TV-titting kan slå ut negativt på stoffskiftet (metabolismen). Personer med type 2-diabetes er spesielt utsatt, fordi stillesitting i lange perioder påvirker blodsukkerkontroll og insulin. Slike endringer i metabolismen øker graden av betennelse, som igjen kan utløse økt smerte i kroppen, melder Medical Express.
– Vi vet at økt fysisk aktivitet forebygger og har effekt på kroniske helseproblemer. Men disse nye funnene viser den positive effekten det kan ha å sitte mindre stille, sier professor David Dunstan.
Etter hvert som man eldes, vil graden av fysisk smerte i kroppen naturlig øke.
– Å gjøre noe så enkelt som å redusere den daglige TV-tittingen kan ha en betydelig effekt på kroppslige smertebaner som oppstår med aldring, sier Dunstan.
Dunstan leder Baker-Deakin Department of Lifestyle and Diabetes
, som samarbeider med australske myndigheter.
De har analysert data fra 4.099 deltakere i en nasjonal helseundersøkelse. Det er vanlig at eldre og personer med ulike kroniske lidelser melder om ulike kroniske smerter. Deltakerne var mellom 35 og 65 år da de ble med på kartleggingen. Deltakerne ble fulgt over 12 år.
I snitt så de uten diabetes 1,6 timer TV hver dag. Diabetespasienter hadde et snitt på 2,2 timer.
Forskerne fant at antall timer deltakerne tilbrakte foran TV-skjermen kunne forutsi smertegraden senere. Det gjaldt både friske og de med kroniske lidelser, men var mest uttalt hos personer med diabetes 2. De som så på TV 2,5 timer hver dag, hadde mye høyere smertenivå i kroppen etter hvert som tiden gikk.
Det ble tatt utgangspunkt i at smertenivået i kroppen øker litt hvert år. Med én time ekstra TV-titting per dag, økte smertenivået dobbelt så mye per år som normalen.
Seniorforsker Christopher Sivert Nielsen ved Folkehelseinstitutter har lenge forsket på smerter og aldring. Han påpeker at det blir litt for enkelt å klandre mye tid foran TV-en direkte for at smertenivået øker hos folk.
– Smerter er dessverre veldig komplisert. Selv om man i en observasjonsstudie som denne kan se en sammenheng mellom TV-titting og smertegrad, er det ikke gitt at det er en årsakssammenheng, sier han til NTB.
Han påpeker at folk kan ha sykdommer forbundet med mer smerter og at de ser mye TV fordi de er syke.
– Å få stillesittende folk til å bevege seg mer har vært gjort og studert mye før. Det er ingen tvil om at fysisk aktivitet er viktig og at det er svært få helsetilstander der økt fysisk aktivitet ikke er gunstig, sier Nielsen.
Samtidig ønsker han mer forskning og søkelys på smerter velkommen.
– Cirka halvparten av uførhetstilfellene i Norge skyldes smerter, så det er ikke akkurat noen bagatell.
Australske Dunstan håper funnene kan bidra til bedre behandling av kroniske smerter. Han ønsker å supplere bruk av smertestillende midler med livsstilsendringer og målrettet behandling.
Han mener det ikke skal så mye til å prøve ett grep: Bare skru av TV-en og gjør noe annet.
– Våre funn viser fordelene ved å kutte ned på stillesittende atferd, både for folk flest og for folk med kroniske lidelser, sier han.
Det er tidligere vist en sammenheng mellom å sitte mye i ro og risiko for tidlig død, hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2 og noen former for kreft.
(©NTB)