Mens en beslutning ennå ventes om hvem som skal levere fregatter til Norge, sier statsminister Støre at forholdet til Storbritannia er historisk nært.
Igjen har britenes statsminister Keir Starmer tatt turen til Norge.
– Vi blir minnet om nå at når vi er i en sikkerhetspolitisk krevende tid, så er Storbritannia en veldig viktig alliert for Norge. Og det jobber vi jo nå med å fordype, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.
Starmer var i Norge i forbindelse med toppmøtet i Joint Expeditionary Force (Jef), som er et britiskledet forsvarssamarbeid mellom nordeuropeiske land.
Samtidig tok en britisk fregatt også turen over Nordsjøen.
Men Støre og Starmer snakket ikke om den forestående fregattbeslutningen som Norge snart skal ta.
– Nei, det gjorde vi ikke. Og det er fordi han er profesjonell nok til å vite at Norge er veldig tydelige på at Norge skal kjøpe den beste fregatten til den beste prisen til den beste partneren. Og der er Storbritannia én av fire, sier Støre.
Aktuelle fregattkandidater er britiske Type 26, tyske F127, amerikanske Constellation-klasse og franske FDI.
En beslutning er nær, ifølge Støre.
– Vi er nærmere en fregattbeslutning, men den er jeg veldig tydelig på at vi skal konkludere på en ryddig måte.
Det var imidlertid mange lovord mellom de to Arbeiderparti-lederne da de møttes i Oslo fredag.
– Vi er ledere som tenker likt, som er på samme politiske linje, og som jobber godt sammen. Vi er kolleger, og vi er venner, sa Starmer til Støre etter møtet.
– Dette er mitt andre besøk til Norge i løpet av mine ti måneder som statsminister, og det mener jeg viser det nære båndet vårt. Jeg vil si at forholdet mellom landene våre er historisk nært.
Briten var i Norge sist i desember. Da kunngjorde han og Støre en partnerskapsavtale mellom landene, som blant annet gikk ut på et samarbeid om grønn industri.
Denne gangen besluttet Støre, Starmer og de åtte andre Jef-lederne blant annet besluttet å styrke samarbeidet med Ukraina.
I en fellesuttalelse sa Jef-landene at de ville utdype forholdet til Ukraina, blant annet ved at ukrainske styrke deltar i militærøvelser, høynivåmøter og fora.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj snakket med Jef-lederen både før og under toppmøtet.
– Han er opptatt å få fornuftige sikkerhetsgarantier fra sine partnere om at kommer friheten, så må det også være støtte til at Ukraina kan forsvare seg. Og det viktigste vi kan gjøre da, etter vår mening, det er jo å styrke det ukrainske forsvaret, sier Støre.
(©NTB)