Finansminister Jens Stoltenberg er mest bekymret for ringvirkningene av tolltariffene som president Donald Trump har innført. Akkurat nå er usikkerheten verst.
– Fordi vi står overfor usikkerhet, og fordi vi ikke vet akkurat hvilke satser ulike land vil gjennomføre, hvor mye mottiltak det vil bli, så er det ingen som i dag med sikkerhet kan si hvor alvorlig dette blir, sier Jens Stoltenberg til NTB.
Et døgn før de varslede amerikanske tolltariffene skal innføres møtte Stoltenberg finansbransjen. Bak seg hadde han flere dager med dramatiske børsfall, og onsdag vil Donald Trumps varslede tollmur bli satt inn.
Mer enn noe annet understreket finansministeren hvor usikkert bildet av mulige konsekvenser er.
– Vi må være forberedt på at det kan få alvorlige konsekvenser, i hvert fall for en god del norske bedrifter. Og overfor totaløkonomien. Det vil være uansvarlig ikke å være forberedt på det, sier Stoltenberg til NTB.
Norge er varslet om at USA vil innføre 15 prosent toll fra og med onsdag. Norges fastlandseksport direkte til USA utgjør bare 1,3 prosent av den totale eksporten av varer og tjenester. Men mye Norge eksporterer til andre land, særlig EU, blir også videreforedlet der og solgt videre til blant andre USA.
Det finansministeren imidlertid er mest bekymret over, er faren for at Kina og andre land forsøker å dumpe de varene de tidligere har solgt til USA, til land i Europa og dermed bli en direkte trussel mot norsk eksport. Dersom EU setter opp en tollmur rundt seg for å beskytte seg mot slike situasjoner, er det viktig at Norge er med på innsiden.
Torsdag reiser Stoltenberg til Warszawa hvor han skal møte EUs finansministre. Der vil han bruke tid på å holde Norge inne i EUs indre marked også ved eventuelle beskyttelsestiltak.
Også i Norges Bank følger de utviklingen tett. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache bekreftet til finansbransjen at hun deler finansministerens uro.
– Usikkerheten om de økonomiske utsiktene er større. Vi må være forberedt på svingninger i finansmarkedene i tiden som kommer, sa sentralbanksjefen.
Fra scenen understreket hun viktigheten av at banker, bedrifter og folk også selv har en beredskap for pengene sine og at de sikrer seg ved å kunne betale for seg på ulike måter.
– Det betyr flere kort, konto i flere banker, og kontanter, sa sentralbanksjefen.
Overfor finanstoppene redegjorde hun for hva Norges Bank gjør når det blåser opp til storm i den internasjonale økonomien, og at det er forankret i mandatet gitt av politiske myndigheter. Norges Bank har som hovedoppgave å holde prisveksten rundt 2 prosent. Verktøyet for nå dette målet er å justere styringsrenten.
Dersom aktiviteten i økonomien skulle bli lavere samtidig som prisene stiger, vil Norges Bank la hensynet til sysselsettingen gå foran å nå inflasjonsmålet, sa sentralbanksjefen.
– Hensynet til at flest mulig skal være i jobb, er viktig også i møte med global handelskonflikt, sa Ida Wolden Bache.
(©NTB)