Ukraina skal, må og vil vinne over Russland, sier Nato-sjef Jens Stoltenberg.
– Det finnes ingen risikofrie alternativer. Men det alternativet som har størst risiko, er at vi lar president Putin vinne, sier Stoltenberg til NTB.
Fredag ettermiddag møtte han skandinavisk presse på sikkerhetskonferansen i München.
Stoltenberg begrunner sin overbevisning med at Nato-landene aldri har stått så samlet.
– Det som gjør meg trygg, er den veldig sterke enheten i Nato. Vi er klare til å stå ved Ukraina den tiden det tar, sier han.
Da Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj åpnet konferansen fredag, advarte han vestlige land mot å somle med våpenleveransene.
– Russland må ikke få kjøpe seg tid. Det vil resultere i at mange flere dør, understreket Zelenskyj.
Tysklands statsminister Olaf Scholz fulgte opp med å si at alle som har lovet tunge stridsvogner til Ukraina, bør sende dem så fort som mulig.
Den siste tiden har jagerfly stått øverst på Zelenskyjs ønskeliste, noe han foreløpig ikke har fått gjennomslag for.
På spørsmål fra NTB om det er noen bevegelse blant Nato-landene på dette området, sier Stoltenberg:
– Nato-landene har gitt Ukraina mye mer våpen enn noen kunne forestille seg for et år siden. Det er viktig å diskutere nye våpensystemer. Men vel så viktig er det å sikre at de systemene de har fått, fungerer.
Stoltenberg peker på at det er viktig å sikre både ammunisjon og logistikk som vedlikehold.
Samtidig går han langt i å garantere for både Sverige og Finlands sikkerhet, selv om de ennå ikke er blitt fullverdige medlemmer av Nato.
– Det er helt utenkelig at Sverige skulle blitt utsatt for en trussel uten at Nato reagerer, sier Stoltenberg.
Som kjent har Tyrkia satt seg på bakbeina, særlig når det gjelder Sverige.
Finlands president Sauli Niinistö åpnet fredag for å gå inn uten Sverige dersom Tyrkia fortsetter å nekte å ratifisere den svenske søknaden.
Men det vil ikke ha særlig stor betydning, mener Stoltenberg, som er overbevist om at begge landene blir medlemmer til slutt.
– Det vesentlige er at begge blir med så raskt som mulig, men ikke at det nødvendigvis skjer samtidig, sier Stoltenberg, som torsdag tok opp saken med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.
– Det er opp til Tyrkia hvem de vil ratifisere. Men selve medlemskapsprosessen har gitt Sverige mye større trygghet. De er på et vesentlig bedre sted nå enn før de søkte. Men jeg er opptatt av å avslutte prosessen, sier Nato-sjefen.
(©NTB)