Rettssalen i København tingrett var helt full da hvitvaskingssaken mot Nordea startet mandag formiddag. Det kan ta flere år før en rettskraftig dom foreligger.
Det måtte hentes inn ekstra stoler for å få plass til alle tilhørerne og journalistene.
På hver sin side av lokalet satt fire representanter for påtalemyndigheten og åtte for Nordea.
Det er avsatt minst 60 dager til å behandle saken, og målsettingen er at en rettskraftig dom skal være klar høsten 2026. Men ettersom uenigheten også handler om juss og lovanvendelse, kan saken bli anket helt til høyesterett og dermed ta enda lenger tid.
Nordea er tiltalt for brudd på hvitvaskingsloven i perioden fra 2012 til 2015. Hele 26 milliarder danske kroner skal ha gått gjennom banken uten å bli kontrollert ved hjelp av prosedyrer som skal hindre hvitvasking.
Den anklages også for å ha forsynt en rekke vekslingskontorer med 500-eurosedler, selv om banken hadde blitt advart om at disse ofte blir brukt i forbindelse med kriminalitet.
Nordea nekter straffskyld på alle punkter.
Det er den danske politietaten National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) som står bak søksmålet. Ifølge NSK sviktet banken ved ikke å overvåke kundeforholdene og ikke undersøke tusenvis av transaksjoner som blir beskrevet som «usedvanlig store».
En av de mest sentrale uenighetene handler om juss. Saken tar utgangspunkt i det såkalte transaksjonsprinsippet som avgjør hvordan en bot skal ilegges i slike saker. Men denne loven ble endret i 2018, altså etter de påståtte lovbruddene. Derfor mener Nordea at prinsippet ikke kan brukes til å dømme banken.
– Vi står overfor en prinsipiell avgjørelse, så dette (tingrettssaken, red.anm.) blir nok bare begynnelsen. Jeg tror godt at den kan gå hele veien til høyesterett, sier Kalle Johannes Rose, lektor med fokus på hvitvasking ved Copenhagen Business School.
(©NTB)