Mye fisk og reker sørget for at Norge eksporterte sjømat for vel 44 milliarder kroner i tredje kvartal. Det er en økning på 5 prosent fra samme periode i fjor.
Faktisk var dette tidenes tredje beste kvartal, ifølge administrerende direktør Christian Chramer i Norges sjømatråd.
– Denne gang er det så å si ingen valutaeffekt fra en svak norsk krone, siden vi sammenligner med samme periode i fjor. Det er høye volum for laks, ørret, makrell og reker som drar opp eksportverdien, sier han i en pressemelding.
Hittil i år har Norge eksportert sjømat for 124,7 milliarder kroner, opp 1 prosent. 2024 har ifølge sjømatsjefen vært preget av kvotereduksjoner for sild, kongekrabbe, makrell og torsk.
– Det er et viktig og nødvendig grep for å sikre fortsatt bærekraftige fiskebestander, men har naturlig nok gitt oss lavere eksportvolum, sier Chramer.
Det er fisk fra havbruk som kompenserer for kvotefallet slik at sjømateksporten likevel øker i tredje kvartal.
Et annet skjær i sjøen har vært lakselus som blomstrer opp på grunn av varmere hav.
– Det er ingen tvil om at 2024 så langt har vært et krevende år for mange lakseprodusenter. Konkurransen i markedet er knallhard, samtidig som det har vært en galopperende kostnadsvekst, sier Christian Chramer.
Samtidig har matvareinflasjonen falt i mange av de viktigste sjømatmarkedene etter en lang periode med vekst. Dermed har forbrukere i land som Tyskland, Storbritannia og Kina aldri handlet norsk sjømat for så mye penger. Kina handlet norsk sjømat for 2,5 milliarder alene, en vekst på 16 prosent.
For ørret og reker ble tredje kvartal tidenes beste. Eksportverdien for ørret passerte for første gang 2 milliarder kroner i et kvartal, og økningen var på hele 68 prosent.
– I tillegg har det vært et særdeles godt kvartal for makrell, med høye priser, sterk verdivekst og god etterspørsel i de viktige asiatiske markedene, sier Christian Chramer.
Til sammen ble det eksportert makrell for 2,3 milliarder kroner, en økning på hele 68 prosent.
Rekeeksporten har vært historisk høy i tredje kvartal, mye på grunn av nedgang i kvotene på torsk. Dermed har rekefisket i Barentshavet tatt seg opp og levert 37 prosent mer hittil i år enn på samme tid i fjor.
(©NTB)