Forfatter: Espen Teigland
Investornytt har valgt strategisk å omtale spesielt spennende oppstartselskaper utenfor børs. Da dette gir våre kunder en ny dimensjon for investeringsbeslutninger i tidlig fase. Først ut er IT selskapet Glex der vår utsendte har hatt en lengre prat med ledelsen i selskapet. Selskapet er aktuell med å hente penger til sin satsning inn via dealflow.
Software-selskapet Glex har passert ni millioner i tegninger etter vel to dager på det digitale førstehåndsmarkedet Dealflow.no. Vi har tatt en prat med CEO Jørgen Engen Napstad og styreleder Helge Milde.
Glex har hatt en fantastisk start på kapitalinnhentingen siste to dagene – dere er i mål med første delmål? Hva tenker dere inne hos Glex?
– Responsen så langt har vært fantastisk, og det var en veldig bra følelse å komme i mål med første milepel i løpet av bare et par dager. Nå gasser vi på videre mot fulltegning slik at vi kan lukke boken og fokusere på salg og utvikling, samt registrere aksjene på NOTC. Hos oss skal ingen bli avkortet som følge av overtegning, og ingen skal bli sittende innelåst i selskapet i årevis, sier Helge Milde.
Flere drar paralleller til dette visualiseringsverktøyet til eventyrreisen til Cognite? Hva tenker dere om dette?
– Det er en god parallell å trekke. Cognite jobber med å samle inn, strukturere, kontekstualisere og tilgjengeliggjøre industrielle data. Vi jobber med å få de samme og andre data ut til sluttbrukerne, slik at de kan analysere og ta gode data-drevne beslutninger. Vi posisjonerer jo oss også for å ligge på toppen av, og øke verdien til dataplattformer som Cognite sin (Cognite Data Fusion). Vi ser også mulighet for å ta høyere priser for produktet vårt etter hvert som vi utvikler nytteverdien for sluttbrukerne, påpeker Jørgen Engen Napstad.
CEO Jørgen, fortell litt om deg selv? Bakgrunn, styrker svakheter.
– Jeg er 33 år gammel, fra Hønefoss. Flyttet til Bergen for å studerte 3D design og animasjon på Noroff Instituttet i 2009. Fullførte en bachelor i Middlesbrough, i England, i 2012.
Like etter endt studie startet jeg mitt første selskap, sammen med gjeng med studiekamerater og bekjente. Dette var spillselskapet Henchman & Goon, som fortsatt gir ut spill i dag. Etter noen år skilte fire av oss ut selskapet Goontech, for å fokusere på bruk av spillteknologi mot industri, og jeg har jobbet mot industri siden.

Jeg har videreutdannet meg innen programmering, og jeg er helt klart en designer og utvikler i hjertet. Når det er sagt har jeg siden 2014 jobbet minst like mye med salg, forretningsutvikling, prosjektledelse og kundeoppfølging, og jeg trives veldig godt på den kommersielle siden av forretningen også.
Jeg er nok litt kontrollfreak. Jeg jobber med meg selv for å klare å delegere bort ansvar og oppgaver, noe som blir nødvendig i fasen fremover hvor vi får inn flere viktige bidragsytere på teamet.
Helge – du har lang fartstid i bransjen – hvilke synergier og potensial mener du GLEX har?
– Først og fremst er software spennende fordi man kan skalere opp antall lisenser og brukere uten at produksjonskostnadene går opp. Det betyr at hvis man makter å identifisere og løse et problem eller en flaskehals, så kan lønnsomheten bli helt fantastisk når brukerne får en høy ROI ved å investere i et software-produkt.
For Glex sin del fokuserer vi på industrier som de seneste årene har begynt å produsere avsindige datamengder, men som har utfordringer med å skape lønnsomhet og gode beslutninger basert på disse datamengdene. Vårt produkt visualiserer og samkjører alle relevante datakilder på tvers av fagmiljøene og gjør det lettere å fatte datadrevne beslutninger, fordi vi får frem konteksten på en helt ny måte.
Vi har allerede dokumentert hos kunder at offshore energiproduksjon og andre relaterte industrier får stor avkastning ved å investere i vår teknologi, og Glex’ desidert viktigste jobb fremover er å øke antall brukere i primærmarkedet. Så lenge vi distribuerer våre produkter digitalt, er ikke skalering avhengig av å fysisk tilstedeværelse i alle markeder, men være tilstede gjennom partnerprogrammer og direkte salg globalt. Alt handler om å synliggjøre selskapet og produktene. Det er dette som er vårt fokus fremover.
Hva tenker dere om konkurrerende aktører?
– Den største konkurrenten til Glex er det man kan karakterisere som “tradisjonell arbeidsflyt”. Dette innebærer typisk at ekspert-brukere jobber i hver sin “silo”, og bruker tiden sin i avanserte spesial-verktøy (Petrel, Landmark, ArcGis, etc.). Når sluttresultatet fra de forskjellige fagområdene skal sammenstilles, drøftes og tas beslutninger på, ender dataene opp i en PowerPoint eller PDF, som blir utdatert etter en ukes tid. Glex endrer denne arbeidsflyten ved å integrere dataene fra de forskjellige siloene sammen i en plattform, og lar brukeren presentere resultatene sine direkte i programmet, med data som alltid er oppdatert i bunn. Gamle vaner kan være vonde å venne i tungrodde bransjer, men vi har troen på at et godt produkt med en bedre arbeidsflyt vil vinne frem over tid.
Bli medlem av vår Facebook gruppe Investorforum for å diskutere og lære av andre investorer HER.
Vår nest største konkurrent er Schlumberger ExplorePlan. Dette er en løsning som ligger tett opp til vår, og validerer på mange måter behovet i markedet for denne type løsning. Schlumberger er på grunn av sin størrelse vanskelig å konkurrere direkte med. Men der de er store, tungrodde og dyre, kan vi være smidige, raske og “rimelige”. Selv om Schlumberger tilbyr en komplett softwarepakke som kan brukes innen de fleste disipliner er det mange selskaper som ikke ønsker “software lockdown” og de høye kostnadene som kommer med å bruke Schlumberger sine løsninger. Dette gjør at vi, sammen med partnere, med glede tar opp kampen som underdog mot giganten Schlumberger. Klarer vi å utfordre, og ta markedsandeler fra Schlumberger kan vi fort også bli en het oppkjøpskandidat.
Videre har man noen mindre aktører som GeoPlayground i Norge, og MapStand og Aeon Geosystems i UK, forteller Napstad.
Glex søker å lage visualiseringsverktøy for karbonfangst, havbunnsmineraler og annen ESG næringer til havs, hvordan ligger dere an her?
– Vi startet prosessen med å videreutvikle produktet vårt allerede før sommeren. Det første vi gjorde var å sondere terrenget, og legge inn flere nye datakilder, blant annet knyttet til strøm-nettet, vindkraft, vannkraft og havbunnsmineraler, som vil brukes videre inn i denne satsningen.
Vi jobber nå med et prosjekt for en kunde knyttet til elektrifisering av et oljefelt, og vi har utviklet en energikalkulator i samarbeid med Goontech, hvor målet er å hjelpe frem en faktabasert debatt om det grønne skiftet. Kalkulatoren kan testes her: https://energy.glex.no
Vi jobber også med å videreutvikle funksjonalitet rundt prospekter og annen proprietær data, slik at det blir mulig for brukere å bygge opp lete-databaser innenfor flere industrier. Dette vil være en av nøklene for hvordan produktet vårt skal tas videre inn mot karbonlagring og utvinning av mineraler på havbunnen, forklarer daglig leder.

Hva er best case scenario hvis man ser 3-4 år frem i tid?
– Hvis alt går som det skal vil vi få en god boost allerede til neste år. Vi har dialog med flere kunder innenfor dagens kundesegment, og vi har begynt å strukturere prosjekter innenfor utvinning av mineraler, karbonlagring og havvind.
Hvis alt klaffer vil Glex Energy være et svært lønnsomt produkt, med minst et titalls kunder innenfor de fire fokusområdene våre (olje og gass, utvinning av mineraler, karbonlagring og havvind), og ha løpende inntekter på opp mot 50 millioner kroner.
Vi vil også ha ett eller flere nye produkter ute i markedet. Vi ser på andre vertikaler hvor det også finnes mye data og assets som kan plasseres i kart, som f.eks. akvakultur eller kraftbransjen, og ser gode muligheter for å gjenbruke teknologien vår i nye produkter som treffer disse bransjene, understreker Engen Napstad.
Dere har jo en stor fordel med Trond Mohn i ryggen – hvilken verdi mener dere dette har for potensielle nye investorer hos Glex?
– Først og fremst at vi tilhører en gruppering av selskaper eid av M Vest Invest som står for noe: Ærlighet, forutsigbarhet, soliditet og kvalitet. Vi fokuserer først og fremst på å skape bedrifter som har noe vesentlig å bidra med, som kan bidra med innovasjon bygget på kunnskap. Når du har de verdiene i bånn, er forutsetningene veldig gode for langsiktig lønnsomhet. M Vest Invest har hatt titalls prosjekter og forretningsideer oppe til vurdering, men foreløpig er det M Vest Energy, M Vest Water og Glex man har valgt å gå videre med. Det er i seg selv et kvalitetsstempel for Glex, slår styrelederen fast.
Fortell litt om produktet som er nå – (hva har dere nå) hva er plan med ansatte mm?
– Produktet vårt har vært i utvikling siden 2016, og har vært gjennom to faser; Konseptfase (fra slutten av 2016 til slutten av 2018), og kommersialiseringsfase (fra 2019 til i dag).
I konseptfasen fokuserte vi på å teste forskjellige teknologier, retninger og muligheter basert på input fra blant annet M Vest Energy og Aker BP. Her gjennomførte vi blant annet en stor brukerstudie sammen med Eggs Design, hvor vi intervjuet mer enn 30 relevante personer i de to nevnte selskapene, både fagpersoner og management.
I kommersialiseringsfasen har vi videreutviklet funksjonaliteten i produktet, samtidig som vi har brukt mye tid på å lage en skalerbart og standardisert tjeneste. Det vil si at vi har flyttet alt av data-håndtering til skyen, utviklet et API som håndterer alle transaksjoner i programmet, utviklet brukerhåndteringssystem med innebygget tilgangsstyring for data, med mer. Vi har hele tiden vært et lite team, og har måtte utvikle interne løsninger som automatiserer prosesser og gjør at vi kan levere et godt produkt selv med lav kapasitet.
Alt dette vil si at vi sitter på et modent, men på ingen måte ferdig produkt, som vil utvikle seg enormt de neste månedene og årene. Det viktige å få frem her er at grunnlaget som har blitt bygget opp siden 2016 gjør at vi sitter på kunnskapen og teknologien til å utvikle nye løsninger raskt, uten å måtte skalere opp et stort team av utviklere først. Vi har allerede fått inn en CCO med dyp kunnskap innen geologi og lang erfaring fra digitalisering, og vi jobber nå med å få inn en av utviklerne som allerede jobber på prosjektet som CTO.
En stor jobb vi tar fatt på fremover er å integrere med flere systemleverandører, dataplattformer og andre teknologiselskaper, for å sørge for at vi er tilgjengelig og integrert i alle kanaler som energiselskapene bruker i dag. Dette vil gjøre det enklere for oss å komme inn hos større selskaper og raskere skalere opp og ut Glex både i Norge og internasjonalt, avslutter Jørgen Engen Napstad.
Les og finn ut mer om Glex HER