Et nytt forskningsprosjekt kan bli en gamechanger for fremtidens grønne skipsfart. Med CO₂-fangst om bord og bruk av fastoksid-brenselceller, skal LNG få nytt liv som et varig lavutslippsdrivstoff.
Et norsk industrikonsortium bestående av HAV Group, Havila Kystruten, Molgas Norway og SINTEF lanserte onsdag det de håper kan bli en banebrytende løsning for utslippskutt i maritim næring. Prosjektet har fått navnet LNGameChanger og ble presentert på en pressekonferanse i Ålesund – om bord på skipet Havila Capella.
— LNGameChanger-prosjektet har som mål å skape grunnlag for en ny lav- eller nullutslippsløsning for maritim næring, sier Gunnar Larsen, konsernsjef i HAV Group.
Han legger til:
— En løsning som er posisjonert for et voksende LNG-marked og med infrastruktur som er mer effektiv enn alternative løsninger.
Hvis dette målet nås, blir LNG mer enn et såkalt overgangsdrivstoff og kan i stedet bli et permanent lavutslippsalternativ i maritim transport. Ved siden av for eksempel hydrogen.
CO₂-fangst om bord
Prosjektets hovedmål er å utvikle en ny type drivlinje: en kombinasjon av fastoksid-brenselceller (SOFC) og teknologi for fangst og lagring av CO₂ om bord. Ambisjonen er å designe et system som kan møte EUs fremtidige utslippskrav – helt frem til 2050.
Teknologien skal først testes gjennom simuleringer og mulighetsstudier. Havila Kystrutens eksisterende LNG-drevne kystruteskip brukes som case i prosjektet.
— Vi har klare ambisjoner om å gå i retning klimanøytralitet og nullutslipp, og det kan vi gjøre med dagens flåte. Dette prosjektet er derfor av stor interesse for oss siden den viktigste energikilden vår i dag er LNG. Vi venter spent på resultatene og mulighetene som ligger foran oss, sier Bent Martini, administrerende direktør i Havila Kystruten.
Han tilføyer:
— For å kunne møte fremtidens krav og nå målene for en grønnere fremtid kan vi ikke låse oss til én retning. Vi må undersøke hvilke muligheter vi har for å finne de beste løsningene, både for miljøet og fra et forretningsperspektiv.

Reell effekt og markedspotensial
Molgas Norway, tidligere kjent som Gasnor, er med på laget for å støtte infrastruktur og logistikk. De ønsker å se på hvordan CO₂ kan håndteres i havn og i samspill med LNG-distribusjon.
— Denne teknologien kan vise retningen for en storskala nullutslippsløsning som tar i bruk velkjente og robuste energi-leverandørkjeder i sektorer som det er krevende å kutte utslipp fra, sier Anders Torp Rød, administrerende direktør i Molgas Norway.
Molgas Energy støtter prosjekter som har som mål å redusere utslipp basert på tilgjengelig teknologi og produkter.
Globalt står skipsfarten for om lag tre prosent av verdens klimagassutslipp. LNG utgjør i dag bare fire prosent av drivstofforbruket, men antallet LNG-drevne skip øker raskt. Ifølge DNV var 641 LNG-skip i drift ved utgangen av 2024 – en dobling siden 2021. Tallet er ventet å doble seg igjen innen 2030.
— Det er også verdt å huske at mellom 2024 og 2026 vil EUs kvotehandelssystem (EU ETS) gradvis utvides til å inkludere utslipp fra maritim transportsektor. Fra 2025 trår FuelEU Maritime-forordningen i kraft. Dette gir nye og flere insentiver til å utvikle, og ta i bruk, teknologier som reduserer eller eliminerer maritime CO₂-utslipp, sier Larsen.
SINTEF skal forske
Forskningsrådet støtter prosjektet med fem millioner kroner. SINTEF leder forskningsaktivitetene og skal blant annet dokumentere systemets energieffektivitet og klimaeffekt.
— Vi er glade for å være del av dette prosjektet. SINTEF er involvert i en voksende portefølje av prosjekter som fokuserer på ulike løsninger for avkarbonisering av maritim næring. Et lav- til nullutslippskonsept som kombinerer et etablert maritimt drivstoff med innovativ teknologi for CO₂-fangst er en lovende løsning som kan tas i bruk på mange forskjellige fartøystyper, sier David Berstad, forsker hos SINTEF.
Prosjektets første fase varer i to år og skal munne ut i en plan for et mulig prototypprosjekt. Målet er å gjøre løsningen kommersielt tilgjengelig og del av HAV Groups voksende portefølje av grønn teknologi.