Investornytt
  • Logg Inn
  • Registrere
  • Forsiden
  • Aksjer
    • Aksjer
    • Analyse
    • Langsiktig portefølje
    • Utbytteportefølje
  • Investor
  • Olje & energi
    • Trading
      • Opplæring
      • Trading
      • IN Discord
    • Råvareskolen
    • Oljerapporter
  • IN Live
  • Annonsørinnhold
  • Krypto
    • Krypto
    • Kryptokurser live
  • Om oss
  • Bli medlem
    • Medlemsfordeler
Inget resultat
Vis alt resultat
Investornytt
Hjem Nyheter

Russlands hær, våpenindustri og økonomi vokser

NTB av NTB
22.04.2024
i Nyheter
Lesetid:5 mins read
Putin har satt Europa i en pengeknipe 

, Kremlin Pool Photo via AP

Krigen i Ukraina har ikke svekket den russiske militærmakten, tvert imot, medgir amerikanske forsvarstopper.

Til tross for at Ukraina har fått militærhjelp for over 1300 milliarder kroner og annen bistand for over 2900 milliarder fra Vesten siden den russiske invasjonen, har det vært liten ukrainsk framgang å spore på slagmarken det siste året.

USA lover nå en ny støttepakke på 670 milliarder kroner
, men bare drøyt 150 milliarder kroner av dette ser ut til å komme i form av våpen og ammunisjon. Hvor raskt nye forsyninger kan kommer på plass er også uklart

De russiske okkupantene har etablert forsvarslinjer
som det kan bli svært vanskelig å trenge gjennom.

Russland kontrollerer fortsatt hele kysten nedover langs Azovhavet. Det forbinder Russland med Krim-halvøya som ble annektert i 2014, noe som ifølge enkelte eksperter trolig også sto høyt på Kremls ønskeliste.

– Et av Russlands hovedmål i Ukraina er å sikre seg en landbro til Krim-halvøya og konsolidere sin rolle som Svartehavets stormakt, påpekte folkerettseksperten Cecilie Hellestveit
alt noen måneder etter den russiske invasjonen.

Store tap

Russland har imidlertid måttet betale en svært høy pris i løpet av den drøyt to år lange krigen.

Britiske BBC
har i samarbeidet med den uavhengige russiske gruppen Mediazona undersøkt hvor mange russiske soldater som er drept siden invasjonen og konkluderte nylig med at det minst er snakk om 50.000.

Dette tallet inkluderer ikke russiskstøttede militssoldater som er drept i Øst-Ukraina, og ledelsen i Kreml vil ikke kommentere opplysningene.

Amerikanske tjenestemenn anslo i august at minst 120.000 russiske soldater kunne være drept og at minst 250.000 russiske soldater er såret i krigen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj medga på sin side i februar at landet hadde mistet 31.000 soldater, mens USA i august i fjor anslo at nærmere 70.000 ukrainske soldater til da var drept
og opptil 120.000 var såret.

Ukraina sliter nå med å rekruttere nok soldater
, anslagsvis 650.000 menn i stridsdyktig alder har forlatt landet, og andre ligger lavt i håp om å unngå mobilisering.

Hæren vokser

Selv om de russiske tapene i Ukraina har vært store, er det ingen mangel på soldater i Russland, konstaterte lederen for US European Command, general Christopher Cavoli, nylig.

Under en høring i Senatets forsvarskomité
tidligere i måneden opplyste Cavoli at den russiske hæren har vokst med 15 prosent det siste året og at den nå er større enn før invasjonen. Antallet frontsoldater har økt fra 360.000 til 470.000, ifølge ham.

Russland har økt vernepliktsalderen fra 27 til 30 år, og det gjør at ytterligere 2 millioner russere kan kalles inn til militærtjeneste de kommende årene.

Den russiske militærledelsen kan dermed gå videre med sin ambisiøse plan om å omstrukturere hæren og etablere nye divisjoner som blant annet kan stasjoneres i de okkuperte områdene i Ukraina, samt i Karelen mot grensa til det nye Nato-landet Finland.

Ifølge planen skal dagens hær økes til hele 1,5 millioner soldater, sa Cavoli.

Ikke svekket

– Russlands strategiske styrker, langtrekkende luftmakt, cyberkapasitet, kapasitet i verdensrommet og i det elektromagnetiske spektrum er ikke svekket i det hele tatt siden invasjonen av Ukraina, påpekte den amerikanske generalen videre.

– Det russiske flyvåpenet har mistet noen fly, men bare rundt 10 prosent. Marinen har lidd betydelige tap i Svartehavet, men ingen andre steder, og russisk marineaktivitet på verdensbasis er på topp, la han til.

– Produksjonen av russiske langdistansevåpen er trappet opp, og Russland har også begynt å kjøpe ballistiske raketter, krysserraketter og langtrekkende droner fra tredjeland, sa Cavoli.

Han minte også om at Russland har verdens største atomarsenal, som nå er under modernisering.

Høy produksjon

Pentagon anslår at Russland har mistet rundt 2000 stridsvogner i Ukraina, men ifølge Cavoli har imidlertid landet kapasitet til å kunne produsere eller reparere rundt 1200 stridsvogner i året.

– Til tross for tap av hundrevis av pansrede kjøretøyer og artillerienheter per måned, har Russland klart å holde sitt aktive arsenal stabilt, konkluderte International Institute for Strategic Studies
(IISS) nylig.

Anonyme vestlige kilder har tidligere hevdet at Russland har store problemer med å forsyne styrkene
i Ukraina med det de trenger av utstyrt og ammunisjon, dette blant annet fordi vestlige sanksjoner har rammet landets våpenindustri.

Andre tegner nå et noe annet bilde. Russisk våpenindustrien går på høygir og produserer nå rundt 250.000 artillerigranater i måneden, opplyser etterretningskilder i Nato til CNN.

USA og Europa håper å kunne øke sin samlede produksjon til 100.000 granater i måneden innen utgangen av neste år.

De russiske styrkene i Ukraina bruker nå rundt 10.000 artillerigranater daglig, og det er omtrent fem ganger så mange som Ukraina.

Glidebomber

Russland har også utviklet såkalte glidebomber
som i økende grad er tatt i bruk mot mål i Ukraina. Dette er gamle konvensjonelle bomber fra sovjettiden, som Russland har store lagre av.

Bombene blir oppgradert for en billig penge, utstyres med små styrevinger, satellittnavigering og teknologi som gjør at de kan motstå ukrainske støysendere. De har vist seg svært effektive og er den siste tiden blant annet brukt mot mål i Kharkiv.

– Russland har det siste året demonstrert en stadig økende evne til å lære og tilpasse seg utfordringer de møter på slagmarken, både taktisk og teknologisk, og landets militære styrker framstår i dag som helt annerledes enn under den kaotiske invasjonen for to år siden, konstaterte general Christopher Cavoli i sin orientering i Senatet.

Også denne vurderingen er en noe annen enn det vestlige militære har kommet med tidligere.

– Russerne lider enorme tap av menn og materiell og vil komme svekket ut av denne krigen, hevdet generalmajor Christian Freuding ved årsskiftet. Han overser Tysklands militære støtte til Ukraina.

– Men vi ser også massive investeringer i den russiske våpenindustrien, la han til i et intervju med Süddeutsche Zeitung.

Økonomisk vekst

Vestens sanksjoner ser ikke ut til å ramme Russland slik man hadde håpet. Det internasjonale pengefondet spådde at landets bruttonasjonalprodukt ville krympe med 2,1 prosent i fjor, men det vokste med 3 prosent.

I år anslår IMF at veksten vil bli på 3,2 prosent
, mens den siste vekstprognosen for Europas største økonomi Tyskland lyder på 0,2 prosent og for amerikansk økonomi 2,6 prosent.

Russland har også funnet nye kjøpere av olje, gass og andre råvarer, først og fremst i Asia, og landet ser heller ikke ut til å ha problemer med å skaffe databrikker eller annen teknologi til bruk i våpenindustrien.

– I sum er Russland på vei til å bli den største militærmakten på kontinentet, og uavhengig av utfallet av krigen i Ukraina vil Vesten stå overfor et mektigere, mer dødelig og sintere land enn da de invaderte Ukraina, oppsummerte Cavoli tidligere i måneden.

(©NTB)

Relatert Innlegg

Oslo-briller kveler norske gründere – Njåstad kritiserer byråkrati 
Nyheter

Oslo-briller kveler norske gründere – Njåstad kritiserer byråkrati 

14.05.2025
Trump går i strupen på Big Pharma
Nyheter

Trump går i strupen på Big Pharma

14.05.2025
Globalt børskrakk – Trump velger krig, ikke kompromiss
Nyheter

Trump i Saudi-Arabia – signerte avtaler for hundrevis av milliarder

13.05.2025
Neste innlegg

Flere hundre tusen nordmenn returnerer skattemeldingen uåpnet

Investornytt AS
Org. nr: 927 214 296
© 2022 - Drift og vedlikehold av Seal Media AS

  • Alle henvendelser: kontakt@investornytt.no
  • Om oss
  • Abonnement
  • Personvern
  • Vilkår
  • Presse
  • Bidra

Innholdet på Investornytt representerer ikke Investornytt AS´ meninger, men er forfatterenes egne subjektive ytringer. Innholdet på Investornytt skal ikke sees som finansielle råd. Aksjehandel, kryptovaluta, kryptokunst og all form for trading er svært risikabelt og du kan i verste fall tape mer enn du har investert. Alle må gjøre sine egne vurderinger og ikke handle basert på informasjon på Investornytt.

Velkommen tilbake!

Logg inn på kontoen din nedenfor

Glemt passord? Melde deg på

Opprette ny konto!

Fyll ut skjemaene nedenfor for å registrere deg

Alle felt må fylles ut. Logg Inn

Hent passordet ditt

Vennligst skriv inn brukernavnet eller e-postadressen din for å tilbakestille passordet ditt.

Logg Inn
Investornytt
Administrer samtykke
For å gi de beste opplevelsene bruker vi teknologier som informasjonskapsler for å lagre og/eller få tilgang til enhetsinformasjon. Å samtykke til disse teknologiene vil tillate oss å behandle data som nettleseratferd eller unike ID-er på dette nettstedet. Å ikke samtykke eller trekke tilbake samtykke kan ha negativ innvirkning på visse egenskaper og funksjoner.
Funksjonell Alltid aktiv
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å kunne bruke en spesifikk tjeneste som er eksplisitt etterspurt av abonnenten eller brukeren, eller kun for elektronisk kommunikasjon.
Preferanser
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å lagre preferanser som ikke er etterspurt av abonnenten eller brukeren.
Statistikk
Lagring av data eller tilgang benyttes kun til statistikk. Lagring av data eller tilgang brukes utelukkende til anonyme statistiske formål. Uten en stevning, frivillig samtykke fra din internettleverandør eller en tredjepart, kan informasjon som er lagret eller hentet for dette formålet alene vanligvis ikke brukes til å identifisere deg.
Markedsføring
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å opprette brukerprofiler for å sende reklame eller for å spore brukeren på en nettside (eller over flere nettsider) for lignende markedsføringsformål.
Administrer alternativer Administrer tjenester Administrer {vendor_count} leverandører Les mer om disse formålene
Se preferanser
{title} {title} {title}
  • Logg Inn
  • Melde deg på
  • Handlevogn
Inget resultat
Vis alt resultat
  • Forsiden
  • Aksjer
    • Aksjer
    • Analyse
    • Langsiktig portefølje
    • Utbytteportefølje
  • Investor
  • Olje & energi
    • Trading
      • Opplæring
      • Trading
      • IN Discord
    • Råvareskolen
    • Oljerapporter
  • IN Live
  • Annonsørinnhold
  • Krypto
    • Krypto
    • Kryptokurser live
  • Om oss
  • Bli medlem
    • Medlemsfordeler
Er du sikker på at du vil låse opp dette innlegget?
Lås opp venstre : 0
Er du sikker på at du vil si opp abonnementet?