Foran årets største fest – nyttårsfeiringen – dropper flere restauranter i Kyiv retter som anses som russiske. Inn kommer ukrainske tradisjonsretter.
På restauranten Etter to harer i sentrum av Kyiv har to retter alltid vært i sentrum på nyttårsmenyen: sjuba, en salat som består av sursild og rotgrønnsaker, og den såkalte «russiske potetsalaten», også kjent som Olivier.
Det at begge er russiske har imidlertid gjort de to klassikerne mindre smakelige under krigen mot Russland. Dermed må restauranteier Tetjana Mytrofanova finne alternativer til sin store nyttårsfest.
– Det som skjer i landet vårt nå, påvirker vårt forhold til verden, og vi må være moderne, sier hun.
Mat har lenge vært i sentrum for konflikten mellom Ukraina og Russland. I 2020 ble det en tilspisset ordkrig mellom landene da Kyiv ba om å få rødbetsuppen borsj på listen over immateriell kulturarv hos Unesco.
Krigen har spisset til kulturkampen ytterligere. Uttrykk for ukrainsk patriotisme ventes å skape store omveltninger på restaurantmenyene i Kyiv under nyttårsfeiringen.
– Dette er første gang vi har lagt bort Olivier-salaten og sjuba. Jeg vet at de som tilbringer nyttår med oss, vil huske det for alltid, sier Mytrofanova.
Hun bytter ut de russiske rettene med det hun kaller tradisjonelle Kyiv-retter, deriblant fylt gjedde.
Siden sovjettiden har nyttårsfeiringen vært årets største fest i Ukraina og de andre landene som lå under Sovjetunionen. I stor grad har den erstattet den sekulære julefeiringen – og feires med feit mat, TV-klassikere, nyttårstrær og gaver til barna.
Siden Euromaidan-revolusjonen i 2014 har imidlertid feiringen blitt noe mer ukrainisert, blant annet gjennom at ukrainsk TV ikke lenger viser den russiske filmen «Skjebnens ironi» som ellers vises i en rekke tidligere sovjetstater.
Den julenisseaktige figuren Fader Frost er heller ikke like velkommen i Ukraina som før. Mange familier har også begynt å feire en mer vestliginspirert jul i desember, framfor den tradisjonelle ortodokse julefeiringen 7. januar.
Etter to harer, som har fått navnet sitt fra en sovjetisk komediefilm, bidrar også til den ukrainske krigsinnsatsen på andre måter. Restauranten sørger for mat til husløse og har et tett samarbeid med en militær avdeling som forsvarer hovedstaden.
De siste ukene har Mytrofanova og hennes ansatte også bakt julekaker til soldatene. Denne uka fikk også en av kokkene hennes innkalling og har reist av gårde til rekruttskolen.
– Nyttårsfeiringen blir en form for ny start, psykologisk sett. Det blir ikke noen form for sabbat, sier restauranteieren.
Det er portforbud i Kyiv mellom 23.00 og 5.00, og det gjøres intet unntak for nyttårsfeiringen. Det tror hun imidlertid ikke gjestene plages av, ettersom de gjerne har blitt på restauranten fram til 3-4.00 på morgenen før.
– Når folk kommer til oss, går de over i en ny dimensjon. Tiden går uten at man merker det, sier Mytrofanova.
Andre restauranter gjør som Etter to harer. Pizzeria Avtostantsia dropper også de russiske rettene og erstatter dem med rødbethummus og den jødisk-ukrainske klassikeren vorshmak.
Imidlertid har ikke kokkene fått tid til å bli kjent med de nye rettene, på grunn av russiske flyangrep som har tatt strømmen på restauranten, så den nye menyen slippes først til ortodoks jul.
– Vi kan leve uten de russiske rettene. Vi burde endret tidligere, sier daglig leder Anna Selezen.
Hun kommer imidlertid til å savne sjuba.
(©NTB)