Det er kritikkverdig at Statsbyggs internkontroll gjør det vanskelig å etterprøve ansattes habilitet i anskaffelsesprosesser, mener Riksrevisjonen.
Kritikkverdig er det midterste av Riksrevisjonens tre kritikknivåer. I sin rapport
anbefaler revisjonen at Statsbygg gjør mer for å holde oversikt over hvem som er involvert i anskaffelsesprosesser.
I februar 2024 tildelte Statsbygg en kontrakt verdt 600 millioner kroner til selskapet Atea i forbindelse med det nye regjeringskvartalet. To uker senere ble det kjent at eiendomsdirektør Elin Karfjell hadde aksjer verdt 1,5 millioner i samme selskap – uten å ha opplyst om det i habilitetserklæringen.
Statsbygg understreket raskt at Karfjell ikke var involvert i kontrakten, men det førte til en større undersøkelse av habilitetsbrudd.
– Etter Riksrevisjonens vurdering er det klare svakheter i Statsbyggs internkontroll når virksomheten ikke etterlever sine egne rutiner i 36 prosent av de kontrollerte anskaffelsene, og ikke følger egne rutiner om å arkivere habilitetsvurderinger på anskaffelsessaken, heter det i rapporten.
Om lag 1000 fritekstbestillinger i perioden januar 2023 til mai 2024 mangler referanse til underliggende dokumentasjon, og disse anskaffelsene har en samlet verdi på over en kvart milliard kroner.
Statsbygg opplyser at de satte i gang nye tiltak for å bedre rutinene i 2024. Dette inkluderer en ny anskaffelsesorganisasjon, et etterlevelsesutvalg, og nye regler for hvem som kan og ikke kan ha eierinteresser eller verv i andre selskaper. Samtidig understreker Riksrevisjonen at Statsbygg har vært klar over problemene med fritekstproblemer lenge.
(©NTB)