Wall Street avsluttet forrige uke på nye rekordnivåer. Investorene ser nå frem til CPI- og PPI-rapportene denne uken. Disse inflasjonsmålingene vil avgjøre om Federal Reserve kutter renten ytterligere med 25 basispunkter under sitt kommende møte.
Wall Street avsluttet fredagen med en blandet utvikling. S&P 500 steg med 0,2% til 6 090,27, som markerte nok en ny rekord og sikret tredje ukentlige oppgang på rad. Nasdaq Composite økte med 0,8% til 19 859,77, også en ny rekordnotering. Dow Jones Industrial Average falt derimot med 0,3% og endte på 44 642,52.
Investorene retter nå oppmerksomheten mot de kommende rapportene om konsumprisindeksen (CPI) og produsentprisindeksen (PPI), som slippes henholdsvis onsdag og torsdag. Disse inflasjonsmålingene forventes å bli tungen på den pengepolitiske vektskålen for Federal Reserves beslutning på neste ukes rentemøte. Markedet priser 89% sannsynlighet for et ytterligere rentekutt på 25 basispunkter under sitt møte neste uke.
I et intervju med 60 Minutes søndag, svarte Donald Trump om at han ikke har noen planer om å sparke Federal Reserve-formann Jerome Powell. Det bekreftet, som alle burde forstått, at alle antydninger i den retning under valgkampen bare var bløffmakeri.
Motstridende signaler i arbeidsmarkedsrapporten for oktober
Sysselsettingstallene for oktober gir et noe paradoksalt bilde av den amerikanske økonomien, som etterlater investorer og analytikere i villrede om hva som er riktig pengepolitisk kurs for Federal Reserve. Mens overskriftstallet indikerer robusthet i det amerikanske arbeidsmarkedet, peker underliggende detaljer på betydelige utfordringer.
Tilsynelatende sterk sysselsettingsvekst og sjeldne positive revisjoner
Overskriftstallet for sysselsettingsveksten viste en økning på 227 000 jobber i oktober, som var omtrent på linje, til litt i overkant av forventningene. I tillegg ble tallene for september og oktober oppjustert med til sammen 56 000 jobber, en sjelden hendelse som går imot trenden med ganske så konsekvent negativt reviderte tall.
Divergerende husholdningsundersøkelse
Husholdningsundersøkelsen presenterte derimot et helt annet bilde, atter en gang, med en nedgang på 355 000 sysselsatte, noe som bringer totalen ned til 161,141 millioner. Divergensen mellom lønningsundersøkelsen (establishment survey) og husholdningsdata (household survey) reiser spørsmål om kvaliteten og bærekraften i jobbveksten. Ifølge husholdningsdataene gikk antallet fulltidsstillinger ned 111 000, og deltidsstillinger ned 268 000 i oktober. Bildet som males av det amerikanske arbeidsmarkedet er derfor langt fra entydig.
Svakhet i privat sektor vs. vekst i offentlig sektor
Privat sektor har mistet jobber i ni måneder på rad, med en nedgang på 214 000 jobber i oktober sammenlignet med året før, ifølge ikke-sesongjusterte data i husholdningsundersøkelsen. Offentlig sektor har derimot styrket seg med 33 000 nye jobber bare i forrige måned, hvilket fremhever en økende avhengighet av statlige arbeidsplasser. Det kan fort endre seg om Elon Musk får det som han vil med sitt nyopprettede departement for effektivisering av staten, som ønsker å gi opptil millioner av føderale ansatte fyken.
Arbeidsledighet og konsekvenser for Fed
Arbeidsledigheten økte til 4,2%, noe høyere enn forventede 4,1%, og signaliserer mulig ledig kapasitet i arbeidsmarkedet. Økonom Mohamed El-Erian bemerket at denne økningen kan lette bekymringene til medlemmer av Federal Reserves pengepolitiske komité, og bane vei for et rentekutt på 25 basispunkter i desember, som markedet nå nesten har fullt diskontert.
Stagnerende arbeidsmarkedstall
Arbeidsdeltagelsen forble stabil på 62,5%, godt under nivåene før pandemien. På samme måte stagnerte sysselsettings-andelen på 59,8%, en nedgang på 0,6 prosentpoeng sammenlignet med året før. Langtidsledigheten forblir også høy, med 1,7 millioner langtidsledige som utgjør 23,2% av alle arbeidsledige, en betydelig økning fra 1,2 millioner året før.
Utsikter og konsekvenser
Rapporten belyser de komplekse dynamikkene som preger det amerikanske arbeidsmarkedet. Mens lønnsvekst og revisjoner antyder underliggende styrke, understreker husholdningsundersøkelsen og utfordringene i privat sektor en skjørhet. Som vi har påpekt tidligere, er den høye illegale innvandringen til USA en kompliserende faktor for statistikken for arbeidsmarkedssituasjonen. Nå som Trump har lovet å barrikadere grensen og deportere millioner av illegale innvandrere, kompliseres bildet ytterligere.